Da l' da probam?

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Pozdrav.

Razmišljam o tome da otvorim svoj sajt na Srpskom, možda i Engleskom (ako odobre pej pal) na kom bih prezentovao svoje dosadašnje radove(programe i sajtove) kao i usluge koje pružam sa detaljnim objašnjenjima kako da me kontaktiraju da bi se to sve brže odradilo...

Sad me zanima šta vi mislite isplati li se tako nešto, ulog nije veliki, 5000 rsd godišnje za hosting i domen, mesec dana da napravim nešto moćniji sajt od konkurencije(da to ne bude klasični portfolio, nego ipak nešto "u tri koraka") kao i reklama na društvenim mrežama kasnije...

Do sad sam pravio sajtove obično osobama koje znam, za ne tako velike pare (oko 100 evra)...
Da mi padne 1 prosečni sajt mesečno, koji mogu sam za nedelju dana da odradim, to je 200-400 evra ili nešto ozbiljnije za 500-800 evra... Znam ljude koji od ovoga žive, samo što oni i nemaju svoje sajtove, nego rade za inostranstvo preko freelancers.com, neki zarade i po 3000$ mesečno...

Šta vi mislite, da probam?

probaj!
ako imash smisla i znanja uspecesh sigurno!
ja sam se zabavljao sa jednom zhenskom koja od toga zhivi i jako lepo zaradjuje...
1500 - 2000 usd mesechno, radi od kuce, koliko joj se radi, naravno sve dok isposhtuje rokove...

Portfolio je uvek dobro imati, mada tesko je "nahvatati" musterije, jer mozda je to mentalitet ljudi ako ko ce da veruje nekom tamo sa interneta, sta ako ga on zezne, jer ovde ni 100 eur nisu male pare, a da ne pominjem 200-300 eur ili vise po sajtu. Mada mislim da se i za tih 100 eur stiskaju poprilicno i da je i to nekima mnogo, a tu je i onaj mentalitet, "ma sta ce meni sajt".
Mozda da je u pitanju firma, pa to deluje nekako sigurnije, ali pojedinac tesko. Sa tim portfoliom mozda uspes kod neke firme da dobijes posao, makar honorarno.

Ne znam kako je drugima, ali tesko je "ubosti" neki poslic iz oblasti web dizajna ili developmenta kao pojedinac, jos ako si nov na sceni. Jedino na preporuku nesto, dok ne izgradis mrezu ljudi, a posle ako imas srece.
U svakom slucaju, 50 eur godisnje i nije neka prevelika investicija, posebno ako ubodes dva-tri poslica, mada mislim da imas i jeftinije i skromnije hostove koji idu tu oko ~3000 din, plus domen 10$.

Pozdrav.

Razmišljam o tome da otvorim svoj sajt na Srpskom, možda i Engleskom (ako odobre pej pal) na kom bih prezentovao svoje dosadašnje radove(programe i sajtove) kao i usluge koje pružam sa detaljnim objašnjenjima kako da me kontaktiraju da bi se to sve brže odradilo...

Sad me zanima šta vi mislite isplati li se tako nešto, ulog nije veliki, 5000 rsd godišnje za hosting i domen, mesec dana da napravim nešto moćniji sajt od konkurencije(da to ne bude klasični portfolio, nego ipak nešto "u tri koraka") kao i reklama na društvenim mrežama kasnije...

Do sad sam pravio sajtove obično osobama koje znam, za ne tako velike pare (oko 100 evra)...
Da mi padne 1 prosečni sajt mesečno, koji mogu sam za nedelju dana da odradim, to je 200-400 evra ili nešto ozbiljnije za 500-800 evra... Znam ljude koji od ovoga žive, samo što oni i nemaju svoje sajtove, nego rade za inostranstvo preko freelancers.com, neki zarade i po 3000$ mesečno...

U Srbiji tesko

Da to sam zaboravio da pitam, ne postoji zakon o internet poslovanju još?

E vidis i mene to zanima, i po onome sto sam cuo, svako ima svuju pricu, koja se razlikuje u teoriji i u praksi.
Postoji zakon o placanju dohotka, po kome bi svaki novac koji primis, cak i od poklona, trebao da prijavis drzavi i da ona to lepo uzme svoje.

E sad, kako je situacija sto se zarade od programiranja, web dizajna i sl. tice losa kod vecine i slabo ljudi zaradjuju, misljenja su podeljenja.

Obicno ljudi kazu, "ma sta da placam drzavi kada od neta uzmem 200 eur godisnje za ta dva sajta, ili sta da im placam kada jedva zaradim 200 eur mesecno, da im dam 30% (ili koliko vec) nema sanse".
Drugi kazu da svaki prihod se mora oporezivati uredno, cak i kao pojedinac, jer tako pise u Zakonu.
Treci kazu da je duzno prijaviti vece prihode, preko neke vece vrednosti na godisnjem nivou.
Cetvrti kazu "ovo je Srbija, cuti i snalazi se kako znas i umes".

Ko je u pravu, ne znam, verovatno svi po malo.

Pozdrav.

Racunaj da si propao.

Poslednja izmena:
E vidis i mene to zanima, i po onome sto sam cuo, svako ima svuju pricu, koja se razlikuje u teoriji i u praksi.
Postoji zakon o placanju dohotka, po kome bi svaki novac koji primis, cak i od poklona, trebao da prijavis drzavi i da ona to lepo uzme svoje.

E sad, kako je situacija sto se zarade od programiranja, web dizajna i sl. tice losa kod vecine i slabo ljudi zaradjuju, misljenja su podeljenja.

Obicno ljudi kazu, "ma sta da placam drzavi kada od neta uzmem 200 eur godisnje za ta dva sajta, ili sta da im placam kada jedva zaradim 200 eur mesecno, da im dam 30% (ili koliko vec) nema sanse".
Drugi kazu da svaki prihod se mora oporezivati uredno, cak i kao pojedinac, jer tako pise u Zakonu.
Treci kazu da je duzno prijaviti vece prihode, preko neke vece vrednosti na godisnjem nivou.
Cetvrti kazu "ovo je Srbija, cuti i snalazi se kako znas i umes".

Ko je u pravu, ne znam, verovatno svi po malo.

4. :)

Ja sam vlasnik internet sajta........
Pre nego sam to poceo da radim otvorio sam firmu koja se nekoliko godina bavila drugim poslom.
Onda sam poceo da radim sa sajom, i vlasnistvo sajta, kao i domena sma prebacio na firmu.
Razlozi za to su visestruki.
Ja svejedno ne bih gasio firmu, te svejedno mesecno placam oko 8 000 dinara dazbina za moje penziono i socijalno.
Sasvim se drugacije pozicioniras na trzistu kada je sajt vlasnistvo firme, ne smao po pitanju ozbiljnosti projekta, vec i mnogo vecih mogucnosti da se legalno rkelamiras.
Mnogo potencijalnih musterija takodje imaju svoje firme, i mnogo im je cistije i lakse da preko racuna plate svoje usluge tebi, jer te usluge i knjize na konto troskova firme, sto se na kraju godine odbija od poreske osnovice.
Prednost registrovanja na firmu je i pravna sigurnost(mnogo veca nego ako si pojedinac)i jedne i druge strane oko dogovorenih projekata.

Poslednja izmena:
Cekaj, ako si vlasnik sajta ili si vlasnik firme ?
Postoji mogucnost napredovanja, samo moras da budes mudar poput tebe... Obrati mi se na pp, izlozicu ti detaljan plan kako za kratko vremena privuci kupce.
To samo znam ja i niko vise. Ta ideja zlata vredi. putem poruke cu ti otkriti ukoliko hoces.

Postoji mogucnost napredovanja, samo moras da budes mudar poput tebe... Obrati mi se na pp, izlozicu ti detaljan plan kako za kratko vremena privuci kupce.
To samo znam ja i niko vise. Ta ideja zlata vredi. putem poruke cu ti otkriti ukoliko hoces.

Nisam zainteresovan............
Vlasnik sam i firme i sajta.
Cetiri godine iskustva u vezi rada sa sajtom, mi je otkrilo sve dobre i lose strane mog posla.
Sajt mi zaradjuje oko dve prosecne plate kod nas, i svakako da moze i mnogo mnogo vise, ali ja sam vec pokusao da nadjem saradnike za to , potpuno bezuspesno.
Svi misle da je to u pitanju "sednes, dignes noge na sto, a pare stizu".
E pa nije tako........
Onima koji misle da postanu milioneri sa dupetom na stolici, zelim sve najbolje, ali moj posao nije takav.

Ajde meni , ako je stvarno korisno - dam ti zlatan sat u vrednosti od 500+ evra

Meni su ove finansije spanska sela ali Ministartstvo kaze sledece na svom sajtu:

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/biro-za-informisanje/novosti/909/godisnji-porez-na-dohodak-gradjana-za-2013-placaju-svi-koji-su-u-2013-godini-ostvarili-dohodak-iznad-21-miliona-dinara-.html

Godišnji porez na dohodak građana za 2013 plaćaju svi koji su u 2013. godini ostvarili dohodak iznad 2,1 miliona dinara.

E ovo sada meni nije jasno, da li porez mora svako da prijavi, samo ako ostvari ovaj ogromni prihod, dok se manjim prihodima "gleda kroz prste" iako bi po nekom pravili trebalo prijaviti i oporezivati svaki prihod, ma koliki on bio?

Prihod je vec oporezivi iznos.............

Recimo prihod od najma nekretnina je 10%(neka me neko ispravi ako gresim oko procenta).
Ako je taj iznos posle odbijanja tih 10% veci od 1,7 miliona onda se placa na to 10% poreza na prihod.
Plata radnika ili dobit vlasnika firmi su vec oporezovani dazbinama za penziono , socijalno, porezima na prihode isl......Ako taj iznos plata ili dobiti predje 1,7 miliona onda se OPET placa 10% poreza na licne prihode.

Sve drugo sto steknes a da nije oporezivo, je zarada koju si dobio na crno, i podleze kaznama i oduzimanju.
Izuzetak su mislim zarade djaka preko omladinskih zadruga(koliko se secam).

Da si ranije rekao ja sam dao pre mesec oko 800€ za moju stranicu sa data bazom.....

Novac dat za stranicu na sajtu ili za neki sajt je samo sekundarni trosak, koji ne mora(i ne treba da bude) biti presudan u izboru onoga ko ce ti raditi sajt.
Mnogo vaznije od cene izrade sajta je dostupnost onoga ko ti je uradio sajt, ukoliko se treba nesto menjati na sajtu ili ukoliko treba brzo reagovati resavajuci probleme.

Novac dat za stranicu na sajtu ili za neki sajt je samo sekundarni trosak, koji ne mora(i ne treba da bude) biti presudan u izboru onoga ko ce ti raditi sajt.
Mnogo vaznije od cene izrade sajta je dostupnost onoga ko ti je uradio sajt, ukoliko se treba nesto menjati na sajtu ili ukoliko treba brzo reagovati resavajuci probleme.
Da u pravu si

Back