Cyberpunk

tiho86

Primećen član
Poruka
602
Definicija Cyberpunk-a
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk
Da li volite takav stil,pre svega u filmovima?Ja nisam veliki ljubitelj SF ali Cyberpunk filmove obozavam, CP filmovi ne moraju biti cist SF ...npr Black Rain ima taj smek,pogledajte npr par slika iz Blade Runera i Crne kise i videcete kao da su scene iz jednog te istog filma.Tu se jos malo nazirao Ridlijev pecat,posle je sve otislo do djavola.Pored Blade Runera ,tu se nalazi jos dosta odicnih ostvarenja
Matrix-mozda nije bas pravi primer cyberpunka,ali svakako film malo te note koja krasi CP filmove.
A Clockwork Orange
THX-1138
Akira
Brazil
i mnogi drugi...

Cyberpunk kategorisanje ?
ovo mora da je najgluplja stvar koju sam danas cuo ,a lik je proveo danas 20 minuta u pokusaju da mi objasni da se lucky strike proizvodi u japanu zadnjih 60 godina

takvo kategorisanje je jako glupo i nepotrebno...
sad ces ti da stavljas pod istu kapu Clockwork Orange i Blade Runnera ...filmovi nemaju dodirnih tacaka uopste
ili da msm ,sf crtani svrstavas medju gore navedena 2 filma ....boze me sacuvaj

Pa ne svrstavam ih ja u istu kategoriju,vec ljudi koji se bave filmskom industrijom.Ne mislim ja da je cyberpunk,podzanr vec da ga tako nazovem pravac...ni jedan od ovh filmova nije pravljen sa namerom da bude cyberpunk film.Kao sto i u muzici postoji metal,koji se deli na 100 nekih pravaca..i posle kad neko pise o nekoj grupi koja svira npr death metal,uvek se naglasi da je to death metal grupa iako je to u sustini metal.A ovo sto se tice paklene pomorandze i blade runera,da nemaju nikakve veze jedan sa drugim..pa nemaju ni isijavanje ni vrisak nista zajednicko pa opet spadaju pod jedan isti zanrn.Ni ja ne volim sto danas postoji toliko podnzarova pogotovo u muzici i dosta stvari se deli bezveze,ali tako je to danas.

sve je to ok sto si ti rekao
ali ,ne bih nikad rekao da je Paklena pomorandza syberpunk.
uglavnom ima finih filmova sa tom mracnom sf tematikom , prvo mi padaju na pamet Split Second ,Terminator i Ad Vitam :)

heh pisali smo o tome u Vektoru br 8
smile1.gif

Najprostije - to ti je futuristički distopijski prikaz društva sa visokom tehnologijom i ekstremnim klasnim raslojavanjem gde npr neki uživaju u obilju a drugi jedva preživljavaju + elemeni postmoderne, korporatokratija i obavezno hakerisanje raznorazno.
Imaš i steampunk - to isto al je HiTech malo retro (parna lokomotiva kao svemirski brod npr).
Od filmova koji pripadaju žanru prvi je Metropolis a poznati predstavnici su Neuromanser npr, Matrix, Džoni Mnemonik, Ghost in the Shell itd.
Preporučujem gorepomenuti Vektor za bolje informisanje, bila je to tema broja
smile1.gif

Da dodam, kiberpank jeste podžanr i to naučne fantastike. Podžanr je nastao u literaturi a ekranizacijom nekih od priča i romana prešao i na film.
Još jedna zanimljivost, to je podnžanr koji je doživeo da ga vreme pregazi jer su mnoge stvari koje opisuje postale stvarnost.

Back