Cyberbullying

Adriana Lima

Queen
Poruka
15.266
- Da li mislite da su nasilnici na internetu isprovocirane mukice slabih zivaca kojima treba istolerisati pizdarije koje prave?

- Imate li svog licnog virtuelnog nasilnika od koga ne mozete napisati ni "Dobar dan" a da vas ne pocne vredjati na svakoj temi i u svako doba?

- Da li mislite da ako neko na internetu biva zlostavljan, a sam ne odlazi, onda je to ipak mazohista koji u stvari ne pati nego uziva i da je to odnos u kome obe strane dobijaju ono sto zele?

Navescu konkretne primere:

uvreda - glup si

trolovanje - pises gluposti

kulturna komunikacija - ne slazem se sa tobom

Net daje anonimnost, a to daje neku vrstu moci, slobode, a obicno kada ima moci, nema posledica pa ljudi pokazuju pravo lice.
E sad, moguce je da neko leci frustracije, a nekima je samo dosadno.

Nemam zlostavljaca, a block funkcija je tu za koriscenje.
Ljudi ne odlaze vodeci se onom logikom, "ako ne obracam paznju na budalu, prestace", tako da ne verujem da je mazohizam u pitanju.

- Da li mislite da su nasilnici na internetu isprovocirane mukice slabih zivaca kojima treba istolerisati pizdarije koje prave?

- Imate li svog licnog virtuelnog nasilnika od koga ne mozete napisati ni "Dobar dan" a da vas ne pocne vredjati na svakoj temi i u svako doba?

- Da li mislite da ako neko na internetu biva zlostavljan, a sam ne odlazi, onda je to ipak mazohista koji u stvari ne pati nego uziva i da je to odnos u kome obe strane dobijaju ono sto zele?

uvreda - glup si

pa ne,na pr setas parkom i vidis pored klupe aktn tasku,gledas levo desno nigde nikog,pomislis mozda je bomba,laptop nie,neki bzvzni dokumenti,ali ipak ti se smesi brk da je puna kesha,ako si pametan sedas na klupu i mirno otvaras a ako si glup nosis na izgubljeno nadjeno ko posteni kreten,tako isto tvoj primer,ako neko vapi da se popisas po njemu greota ne izvrsiti nuzdu

uvreda - glup si

Furaš po svome i boli te za sve. Ko zna šta se u čijoj duši krije i što je nko onakav... ili kakav već. Nema razloga da odeš, što bi to uradila zbog drugih, jedino ako ti zaključiš da gubiš vreme i da je ovo besmisleno. Lepa si devojka pa privlačiš puno pažnje, a pisanjem ostavljaš utisak razmaženog deteta, pa to nekoga iritira i okomi se na tebe, no na to se ne treba obazirati.

Znaci koga neki ljigavac ne uspeva oterati sa foruma taj je mazohista?

Ne znam za nasilje na netu i ne smatram uvredom kad mi na forumu bilo ko kaze nesto neprilicno. Posle ovoliko godina znam da ljudi uglavnom nemaju pojma o onome o cemu pisu a da druge ucesnike ocenjuju po tome koliko ih podrzavaju i koliko su im slicni, to merilo je smesno. A ako se pojavi neko ko stavrno pise sa razumevanjem i zeljom za ozbiljnom diskusijom taj ili je pocetnik ili stvarno naivan i detinjast covek.

Znaci koga neki ljigavac ne uspeva oterati sa foruma taj je mazohista?

Ne znam za nasilje na netu i ne smatram uvredom kad mi na forumu bilo ko kaze nesto neprilicno. Posle ovoliko godina znam da ljudi uglavnom nemaju pojma o onome o cemu pisu a da druge ucesnike ocenjuju po tome koliko ih podrzavaju i koliko su im slicni, to merilo je smesno. A ako se pojavi neko ko stavrno pise sa razumevanjem i zeljom za ozbiljnom diskusijom taj ili je pocetnik ili stvarno naivan i detinjast covek.
:prstic:

Uvek imas mogucnost da ne citas izjave osobe ciji ti se stav ne dopada i ignorises "napad". Te rasprave su mi gubljenje vremena i energije na pogresne. I ispod casti.
Ali, zanimljivo je to, da obicno ti koji pokusavaju da izazovu sukob i okome se na nekoga, daju sebi za pravo da drugima postavljaju dijagnozu. Pa, ako su vec toliko samozadovoljni i samouvereni, cemu ta ozlojedjenost, ogorcenost i potreba za dizanjem sebe spustajuci druge? Da nije tuzno, bilo bi smesno...

uvreda - glup si

Još bih da dodam da mi zbog prirode komunikacije neminovno upadamo u zamke i često stičemo pogrešan utisak o nekome, jer ne znamo dosta o njemu.
Podjednako je besmisleno objašnjavati sebe i onima koji te precenjuju, i onima koji te podcenjuju, ali često upadamo u tu zamku.

nasilnici na internetu su isti tipovi osoba kao i nasilnici u stvarnom životu, razlika je samo na polju realizacije i manifestovanja tog nasilja...

E sad, ima nekih dečaka koji imaju neke uvrnute poglede, naime ne percipiraju svoje napadanje zaista kao napadanje, već kao provokaciju na koju ako devojka odreaguje, onda to po njima znači da nije nezainteresovana za njih.. Ali čekaj, ko ne bi odreagovao na uvredu??? To mi nikad neće biti jasno, mada mi je jedan takav dečak lično pričao o tom svom shvatanju. A moguće da je samo on budala, ko zna..

nasilnici na internetu su isti tipovi osoba kao i nasilnici u stvarnom životu, razlika je samo na polju realizacije i manifestovanja tog nasilja...

E sad, ima nekih dečaka koji imaju neke uvrnute poglede, naime ne percipiraju svoje napadanje zaista kao napadanje, već kao provokaciju na koju ako devojka odreaguje, onda to po njima znači da nije nezainteresovana za njih.. Ali čekaj, ko ne bi odreagovao na uvredu??? To mi nikad neće biti jasno, mada mi je jedan takav dečak lično pričao o tom svom shvatanju. A moguće da je samo on budala, ko zna..

Čuj, pa to je funkcionisalo još od doba Toma Sojera. Ti nju povučeš za kikicu, ona tebe onda malo juri, na kraju se poljubite iza škole.

Što bi bio problem ne odreagovati na uvredu? Ni u stvarnom svetu se nećeš nastavljati sa svakom pijanom budalom koja ti nešto dobaci na ulici.

Čuj, pa to je funkcionisalo još od doba Toma Sojera. Ti nju povučeš za kikicu, ona tebe onda malo juri, na kraju se poljubite iza škole.

Što bi bio problem ne odreagovati na uvredu? Ni u stvarnom svetu se nećeš nastavljati sa svakom pijanom budalom koja ti nešto dobaci na ulici.

Osim u slucaju kad si i sam pijana budala na ulici...

Istina, ali postoje situacije kada tolerisati uvrede znači samo ukopavati svoj položaj, činiti sebi gore.. Npr, sa osobama koje svakodnevno susrećeš.. Ne mislim tu na net, voditi bitke na netu je poprilično besmisleno, to ti ni iz džepa ni u džep, iako se realno o tome i govori na temi... Na netu je sve oko sujeta, ali u stvarno životu ne mora biti tako. Primera, u školi, na poslu. Trpeti nasilje na tim mestima, sa opravdanjem da si iznad toga, samo je još jedan korak ka povećanju nasilja i daje novi zamah nasilniku. Nasilje se ne sme tolerisati.

Istina, ali postoje situacije kada tolerisati uvrede znači samo ukopavati svoj položaj, činiti sebi gore.. Npr, sa osobama koje svakodnevno susrećeš.. Ne mislim tu na net, voditi bitke na netu je poprilično besmisleno, to ti ni iz džepa ni u džep, iako se realno o tome i govori na temi... Na netu je sve oko sujeta, ali u stvarno životu ne mora biti tako. Primera, u školi, na poslu. Trpeti nasilje na tim mestima, sa opravdanjem da si iznad toga, samo je još jedan korak ka povećanju nasilja i daje novi zamah nasilniku. Nasilje se ne sme tolerisati.
Pa tada ćeš odreagovati. Ali forum jeste ulica, i što je još gore - na ulici još nešto i možeš da učiniš, a reakcija na forumu ne izaziva nikakav efekat osim onog da je budala dobila pažnju za kojom čezne da bi se osećala značajno.

uvreda - glup si

Kulturna komunikacija all the way :ok:

Niti nekog ganjam nit mene neko proganja, dodjem da se nasmejem, procavrljam, procitam nesto zanimljivo i to je to. Sto bih se svadjala s nekim kog ni ne poznajem.

uvreda - glup si

К'о да си нова а овде си 10 година.Сваки смарач може да се откачи.

Al pazi fenomena, isti forumasi ce na drugim temam raspredati kako su ovde nerealizovani ljudi, sve ono sto nisu u zivotu ostvaruju na forumu.... a onda se presaltaju, pa drugi dan ide mantra: kakav si ovde takav si u rl, nema razlike izmedju rl i vl, ako si nasilan u rl nasilan si i ovde itd.
Realno, forumasi su djubrad nevidjena :lol:

Najbolji su oni sto ne vide problem kad se nekom nakace al odma kmece ko prase pri klanju kad im neko lupi disciplinsku preko usta...

..... tj. tastature u ovom slucaju

Zasto covek koji vas nikad nije upoznao niti ce vas upoznati ima potrebu da vas vredja na najprimitivniji nacin? Koliko on uziva u tome i zasto?

Kod nekih ljudi prividna anonimnost koju pruza internet izaziva sve najgore a u RL to je "pristojna osoba". "Glupaco", "govedo" "seljancuro" i slicne uvrede su u stvari upucene njegovoj zeni, ljubavnici, panduru koji ga je kaznio zbog prebrze voznje, sefu kome ne sme da se suprotstavi..... Istresu se na forumu i idu dalje.
Drugi su nasilni i u stvarnom zivotu!

Znaci, neki se povampire samo na forumu, a neki su dosledni sebi i nasilni su u bilo kojoj prilici.

Ako uzmemo u obzir da je anonimnost na netu prividna, kako se osecate u vezi sa tim?

Mislite li da je moguce da neki ljudi svoje pretnje mogu i ostvariti i frustraciju nastalu na forumu preneti u RL?

Zamolila bih vas da temu ne spustate na licni nivo da bi sebe opravdali! Tako u stvari i funkcionisu nasilnici. Na forum se dolazi hladne glave ili nikako. Jeste tesko ali nije nemoguce.

Back