Cvrsta ruka

Interesantno :) Medjutim, refleksije cvrste ruke su po mom skromnom misljenju vrlo jake i proizvode neposredne i posredne posledice, sto znaci da postoje.
1. Neposredno,kao refleksija na negativne efekte zakasnele mentalne evolucije.
Posredno, kao odgovor na izazov predrasuda.
2. Teza je ovakva, zbog socijalne i fizicke kontrole nemogucnost odbrane ili ostavrenja ambicija izaziva tihi mentalni otpor koji narasta do potrebe za udruzivanjem i uskladjenjem razmisljanja koje generise potrebu da se udalji muskarac kao eksponent fizicke kontrole te kao proveren nacin, ujedno opravdan kolektivnim razlozima, kao jedini izbor je ohrabrivanje u odluci za fizickim otporom bilo kojoj vlasti ili okupatoru.

O tome sam ti ja pisala na svojim temama o patrijahalnom društvu.. pa mi se nije dalo opet..
O dvostrukom moralu..o idealu 'muškarčine' koji nijedan muškarac ne može da postigne i da stoga razvija i osjeća, tj. trpi manje ili više osjećaj manje vrijednosti, a kada ga neko podsjeti na ta osjećanja postaje agresivan - Ne to nisam ja, to je on ili ona - i veoma lako se manipuliše sa tim osjećajem te time veoma lako izaziva i agresija kod naših (takvih) muškaraca. Patrijahalni model (superego) muškarca je idealan djelioc pravde prema ženi, djeci, roditeljima što je nemoguće postići jer niko ne može djeliti pravdu, već samo nametati viđenje svoje .. suosjećanje, plakanje, strah i sl. nivelacijska osjećanja su okarakterisana kao 'ženska'..manje vrijedna te se dječaci odmalena uče istoj podjeli i osjećanjima, kao i ponašanju koje im pripada kao nosiocima muškog pola - to je gender podjela po patrijahalnom tipu..čvrsta ruka isto spada u gender ulogu muškarca - patrijahalnu (da dodam)..S tim da se može tumačiti dvostruko.. mušarac koji pije, kocka se i vara ženu i dalje važi za 'muškarčinu' dok se ista nemoralna prava ukidaju ženi. Muškarac ima dvije mogućnosti da bude 'pravi', moralnu i nemoralnu..žena samo jednu.
Žena se odmalena učila ( a malo je zaista, u suštini promjenjeno i danas, mada tako nekima izgleda) da treba da zasluži odobrenje 'djelioca pravde' ..'ti si žensko' i sl. poštapalice..
'Čvrsta ruka' mrzi dio sebe, fiziološki dio sebe koji je nazvao 'ženskim'; manje vrijednim i sl. ... ukoliko se dirne ego će reagovati mehanizmima odbrane, tipa projekcije, što su otvorena vrata 'agresijivnim impulsima' te agresivnom reagovanju u cilju očuvanja ideala 'čvrste ruke' ..

O tome sam ti ja pisala na svojim temama o patrijahalnom društvu.. pa mi se nije dalo opet..
O dvostrukom moralu..o idealu 'muškarčine' koji nijedan muškarac ne može da postigne i da stoga razvija i osjeća, tj. trpi manje ili više osjećaj manje vrijednosti, a kada ga neko podsjeti na ta osjećanja postaje agresivan - Ne to nisam ja, to je on ili ona - i veoma lako se manipuliše sa tim osjećajem te time veoma lako izaziva i agresija kod naših (takvih) muškaraca. Patrijahalni model (superego) muškarca je idealan djelioc pravde prema ženi, djeci, roditeljima što je nemoguće postići jer niko ne može djeliti pravdu, već samo nametati viđenje svoje .. suosjećanje, plakanje, strah i sl. nivelacijska osjećanja su okarakterisana kao 'ženska'..manje vrijedna te se dječaci odmalena uče istoj podjeli i osjećanjima, kao i ponašanju koje im pripada kao nosiocima muškog pola - to je gender podjela po patrijahalnom tipu..čvrsta ruka isto spada u gender ulogu muškarca - patrijahalnu (da dodam)..S tim da se može tumačiti dvostruko.. mušarac koji pije, kocka se i vara ženu i dalje važi za 'muškarčinu' dok se ista nemoralna prava ukidaju ženi. Muškarac ima dvije mogućnosti da bude 'pravi', moralnu i nemoralnu..žena samo jednu.
Žena se odmalena učila ( a malo je zaista, u suštini promjenjeno i danas, mada tako nekima izgleda) da treba da zasluži odobrenje 'djelioca pravde' ..'ti si žensko' i sl. poštapalice..
'Čvrsta ruka' mrzi dio sebe, fiziološki dio sebe koji je nazvao 'ženskim'; manje vrijednim i sl. ... ukoliko se dirne ego će reagovati mehanizmima odbrane, tipa projekcije, što su otvorena vrata 'agresijivnim impulsima' te agresivnom reagovanju u cilju očuvanja ideala 'čvrste ruke' ..

Ma, hvala ti sto si se trudila, bar smo dosli do odgovora na prvo pitanje. Da, jos uvek je u glavama i muskaraca i zena opterecenje cvrste ruke i jos uvek je rasprostranjen faktor kod odlucivanja bilo da odluku donose zene ili muskarci.
Drugo pitanje bolje da ne analiziramo jer je u direktnoj suprotnosti sa rasprostranjenim nacinom shvatan na forumu.:)

Poslednja izmena:
Zene uvek traze cvrstog muskarca sa jakim karakterom na koga se mogu osloniti i to je ok, ali tehnika lupanjem sake o sto ili u zenu pripada proslom veku.
Naravno, muskarac treba imati cvrstu ruku da ne bi postao marioneta koja ce raditi sve sto mu lepsa polovina kaze (naredi). Naravno ukoliko se prohtevi druge polovine ne ispune uvek je tu one cuveno, "ili uradi to ili pakujem stvari i odlazim!"
Zbog takvih stvari treba imati cvrstu ruku, ali pre svega treba postojati ravnopravnost medju muskarca i zene, dosta razumevanja, tolerancije kao i spremnost na kompromise da bi to sve funkcionisalo.

Polazeci od misli poznatih filozofskih autoriteta koje podrzavaju stav cvrste ruke u odnosima prema zenama.Veliki broj ovih misli je preteca svih osnovnih verskih postavki kojima se usmeravaju odnosi izmedju muskarca i zene.
Koliko je ovo jos u glavama muskaraca i zena u Srbiji?
Koliko ove postavke uticu na smanjenje broja sposobnih muskaraca u Srbiji?

Čvrsta ruka, najgora odluka, ode žena (možda traje neko vrijeme pa zavara, ali to je nalošiji odabir uopće) - jer bolje je biti sama, nego u lošem društvu

Zene uvek traze cvrstog muskarca sa jakim karakterom na koga se mogu osloniti i to je ok, ali tehnika lupanjem sake o sto ili u zenu pripada proslom veku.
Naravno, muskarac treba imati cvrstu ruku da ne bi postao marioneta koja ce raditi sve sto mu lepsa polovina kaze (naredi). Naravno ukoliko se prohtevi druge polovine ne ispune uvek je tu one cuveno, "ili uradi to ili pakujem stvari i odlazim!"
Zbog takvih stvari treba imati cvrstu ruku, ali pre svega treba postojati ravnopravnost medju muskarca i zene, dosta razumevanja, tolerancije kao i spremnost na kompromise da bi to sve funkcionisalo.

Nesto je malo drugacije pitanje, ali ne brini samo se raskomoti. I da, zene traze sve, kao i muskarci. Dobiju samo ono sto uzmu i sacuvaju.

Čvrsta ruka, najgora odluka, ode žena (možda traje neko vrijeme pa zavara, ali to je nalošiji odabir uopće) - jer bolje je biti sama, nego u lošem društvu

Ne morate uvek da odgovarate na ono sto vam je u glavi, ponekad treba procitati sta je pitanje.
Kad vec pises na neku temu koju si zamislila, ako tako pricas i sa muskarcem, veruj mi da si u pravu.

"Od zene sa muskim vrlinama treba bjezati, one bez tih vrlina bjeze same" - Nietzsche

Mislim takodje da je tacno da polovi uvijek traze sami sebe u drugom polu, a bice da su veoma oprecni u karakterima.
Najveca ludost u tome je cini mi se potraga za "srodnom dusom".
Ili zasto dobre djevojke vole mangupe? Zato sto su dobre samo incognito. Zena je mangup. Zena je socijalista - barem su oni puni lukavstva u pogledu materijalne egzistencije.
I sta sve zena nije! "U dubini duse rdjava". A ovako lici na zlu grabljivicu (ili mangupicu). Daleko je to od jednakih sposobnosti. Ali s obzirom da smo dozvolili socijalistima da vladaju (ili su oni iskoristili neke istorijske zaplete i neprilike) onda je logicno da ce i zena sad da laze i da se svuda gura, uglavnom tamo gdje ne treba. Zena je prije toga uvijek i vjecno drzala se kulta djeteta i preko njega dolazila do svojih interesa. Sada ga je odbacila kao stari dronjak i prezrivo i mangupski gleda na sve napore muskaraca da je dozove pameti. A bas toga ona nema.

"Od zene sa muskim vrlinama treba bjezati, one bez tih vrlina bjeze same" - Nietzsche

Mislim takodje da je tacno da polovi uvijek traze sami sebe u drugom polu, a bice da su veoma oprecni u karakterima.
Najveca ludost u tome je cini mi se potraga za "srodnom dusom".
Ili zasto dobre djevojke vole mangupe? Zato sto su dobre samo incognito. Zena je mangup. Zena je socijalista - barem su oni puni lukavstva u pogledu materijalne egzistencije.
I sta sve zena nije! "U dubini duse rdjava". A ovako lici na zlu grabljivicu (ili mangupicu). Daleko je to od jednakih sposobnosti. Ali s obzirom da smo dozvolili socijalistima da vladaju (ili su oni iskoristili neke istorijske zaplete i neprilike) onda je logicno da ce i zena sad da laze i da se svuda gura, uglavnom tamo gdje ne treba. Zena je prije toga uvijek i vjecno drzala se kulta djeteta i preko njega dolazila do svojih interesa. Sada ga je odbacila kao stari dronjak i prezrivo i mangupski gleda na sve napore muskaraca da je dozove pameti. A bas toga ona nema.

daj jbte ljudi se toliko razlikuju da stvarno moras biti idiot pa svesti sve na "zena je ..." "muskarac je ..." ... ok ajd nek ima nekih zakonitosti ali ako su ljudi u paru onda shta oni rade tu njihov je problem. ako zena voli da ima taj stav da je sluga i uklapa se mislim shta da se neko tu mesha? neke to vole i meni je to ok. ne znaci da tu odmah padaju batine - a i za batine je potrebno dvoje.
ne znam da je zena odbacila "kult deteta", ja mnogo beba i majki vidjam na ulici. tacno je da je mozda danas lakse ne roditi dete u nekom trenutku jer te pritiska drustvo. ali opet i zivot se promenio i ne bi bilo odrzivo da se zene pritiskaju da radjaju... tehnologija utice na promenu zivota... internet, struja... toga svega nije bilo pre 100 god. oh, romantike... ali bilo je nekih gadnih boleshtina koje se danas lece. pa sad sta ko voli.

zena mozda se teze odlucuje da radja jer su i muskarci izasli iz uloge zastitnika porodice... sve je na njoj.. znaci koliko se menja zenska uloga toliko se menja i muska... a ne mora da bude tako ako se ljudi lepo dogovore. a drugo tu je i vece seljakanje u potrazi za poslom... to forsiranje "muskarci su pametni i ozbiljni", "zene su jadne male i nezasticene" nicemu ne vodi i vise se pokazuje koliko je onaj sto izgovara kivan sto se nije seksualno ispoljio. ok, nije to toliko strashno... ali problem je sto se pretvara u takve izjave kojima se isppira mozak. danas imas mnogo vise izbora pred sobom... manje je ljudi na selu, znaci hranu treba da kupujes, da placas kiriju... ima toliko stvari koje bi hteo da uradish. a pre je bilo jednostavnije sto se toga tice.

Poslednja izmena:
Cvrsta ruka....:think:

Ima jedna istina, pametnim muskarcima i zenama ne smeta cvrsta ruka i nemaju potrebu da o tome raspravljaju resavajuci vazna zivotna pitaanja, dok u slobodno vreme ovo pitanje tek nema znacaja, ali je ocigledno da je ovaj termin sa svim svojim znacenjima vrlo prisutan na ovim prostorima.

brate koju si ti uspeo da smuvash tako zbrkan.

ja ne vidim cvrstu ruku, eventualno nekad zene koje vrishte na muskarce. ima sigurno i obrnuto ali ne tamo gde se krecem. mada posto se dosta toga svodi na pare onda od toga zavisi koliko ces nekog da trpish... a drugo su emotivne ucene

Zena s sama nametnula kao hranilac u porodici, a onda je zakljucila da nema ni volje ni vremena za djecu.
Da nije sama pobjegla sa sela u grad da studira, nikad se ne bi postavljalo pitanje hranioca i muskarca.
Probaj sad da je vratis na selo! (dva je vuku, a trojica tuku)

Zena s sama nametnula kao hranilac u porodici, a onda je zakljucila da nema ni volje ni vremena za djecu.
Da nije sama pobjegla sa sela u grad da studira, nikad se ne bi postavljalo pitanje hranioca i muskarca.
Probaj sad da je vratis na selo! (dva je vuku, a trojica tuku)

pazi ja bih se vratila da znam kako. ali generalno ne verujem nikom (?) ... to tkao tvrdim dok se ne ispalim. ne mislim da je selo neshto strasno, tj da je mnogo strasnije od gradske dzungle. ok ovo je sve teorija, nisam se raspitivala za trgoviste :)... opet nesto imam sliku kako tamo neki tip iz trgovista zamislja neku smernu zenu koja ima algoritam ponasanja po tradiciji e jbga nema se to. mada da bi se lepo zivelo na selu danas, trebalo bi da postoji dobra infrastruktura itd... da kad oces u pozorishte sednes u auto i dovezes se do grada i onda nazad. a ne da si osudjen na guduru i da ne mozes bas nikad da mrdnes jer nemas ni para ni puta ni... a ovako ako bi mogao da skoknes do grada tu i tamo bilo bi ok. mada postoji mislim takva tendencija, ali mozda ce biti vidljiva kasnije... ako nekko prati ubistvo u midsameru
a drugo mislim da dosta odnosa medju ljudima ide na nivou "osoba / osoba", cak i medju muskarcima i zenama... npr s nekom zenom se svadjas a to sto se svadjas ima veze s necijom licnoscu a ne polom. a onda se taj odnos licnost/licnost predstavi kao "sve zene su ovakve"... umesto "ja se ne podnosim sa takvim i takvim osobama"
a drugo mislim da fakultet nikako ne smeta selu cak je danas i pozeljno sto vise znati...? pa i za poljoprivrednika je valjda potrebno neko napredno znanje?

Poslednja izmena:
nije pozeljno vise znati. ljudi ne vjeruju vise nikome jer ih nikakvo zajednicko znanje ne spaja, a sto vise studiraju, vise postaju razliciti. isto tako i cvrsta ruka ima smisla samo ako se dijeli isto znanje, jer se cvrstina trazi u saglasnosti i odrzivosti nekog znanja. kod zena se principi obicno lako ruse i brzo pojure za uzivanjem i lakim profitom, tj. korumpiranije su. rijetki su izuzeci i tesko se nalaze.

Back