tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
InteresantnoMedjutim, refleksije cvrste ruke su po mom skromnom misljenju vrlo jake i proizvode neposredne i posredne posledice, sto znaci da postoje.
1. Neposredno,kao refleksija na negativne efekte zakasnele mentalne evolucije.
Posredno, kao odgovor na izazov predrasuda.
2. Teza je ovakva, zbog socijalne i fizicke kontrole nemogucnost odbrane ili ostavrenja ambicija izaziva tihi mentalni otpor koji narasta do potrebe za udruzivanjem i uskladjenjem razmisljanja koje generise potrebu da se udalji muskarac kao eksponent fizicke kontrole te kao proveren nacin, ujedno opravdan kolektivnim razlozima, kao jedini izbor je ohrabrivanje u odluci za fizickim otporom bilo kojoj vlasti ili okupatoru.
O tome sam ti ja pisala na svojim temama o patrijahalnom društvu.. pa mi se nije dalo opet..
O dvostrukom moralu..o idealu 'muškarčine' koji nijedan muškarac ne može da postigne i da stoga razvija i osjeća, tj. trpi manje ili više osjećaj manje vrijednosti, a kada ga neko podsjeti na ta osjećanja postaje agresivan - Ne to nisam ja, to je on ili ona - i veoma lako se manipuliše sa tim osjećajem te time veoma lako izaziva i agresija kod naših (takvih) muškaraca. Patrijahalni model (superego) muškarca je idealan djelioc pravde prema ženi, djeci, roditeljima što je nemoguće postići jer niko ne može djeliti pravdu, već samo nametati viđenje svoje .. suosjećanje, plakanje, strah i sl. nivelacijska osjećanja su okarakterisana kao 'ženska'..manje vrijedna te se dječaci odmalena uče istoj podjeli i osjećanjima, kao i ponašanju koje im pripada kao nosiocima muškog pola - to je gender podjela po patrijahalnom tipu..čvrsta ruka isto spada u gender ulogu muškarca - patrijahalnu (da dodam)..S tim da se može tumačiti dvostruko.. mušarac koji pije, kocka se i vara ženu i dalje važi za 'muškarčinu' dok se ista nemoralna prava ukidaju ženi. Muškarac ima dvije mogućnosti da bude 'pravi', moralnu i nemoralnu..žena samo jednu.
Žena se odmalena učila ( a malo je zaista, u suštini promjenjeno i danas, mada tako nekima izgleda) da treba da zasluži odobrenje 'djelioca pravde' ..'ti si žensko' i sl. poštapalice..
'Čvrsta ruka' mrzi dio sebe, fiziološki dio sebe koji je nazvao 'ženskim'; manje vrijednim i sl. ... ukoliko se dirne ego će reagovati mehanizmima odbrane, tipa projekcije, što su otvorena vrata 'agresijivnim impulsima' te agresivnom reagovanju u cilju očuvanja ideala 'čvrste ruke' ..