Cvrkucu 1500 godina istu pesmu...

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovi pronalasci su rezultat analize pesama 615 odraslih močvarnih vrabaca pronađenih u šest različitih oblasti na severozapadu Sjedinjenih država. Istraživači su otkrili da mladi močvarni vrapci pokupe ove pesme od odraslih kojima su okruženi i mogu da imitiraju ove tonove sa neverovatnom preciznošću.

„Uspeli smo da pokažemo da močvarni vrapci veoma retko prave greške kada uče svoje pesme, i ne uče ih nasumično; oni biraju pesme koje su uobičajene, pre nego one koje su ređe zastupljene”, rekao je za Nacionalnu geografiju biolog Robert Laklan, glavni autor ove studije.
vrabac.jpg

https://amarilisonline.com/wp-content/uploads/2019/09/vrabac.jpg

Drugim rečima, ove ptice ne imitiraju svaku pesmu koju odrasli smisle. Umesto toga, oni zapamte one koje najčešće čuju. Naučnici kažu da je ova vrsta „konformističke pristrasnosti” prethodno smatrana isključivo ljudskim ponašanjem. Uz pomoć softvera za akustičku analizu, istraživači su razložili svaku pojedinačnu notu pesama vrabaca — 160 različitih slogova ukupno — i otkrili da samo 2 procenta vrabaca ispadaju iz norme. Oni su potom koristili statistički metod da utvrde kako su se pesme razvijale kroz vreme. Koristeći snimke iz 2009. i sedamdesetih godina prošlog veka, uspeli su da procene da su najstarije pesme močvarnih vrabaca u proseku nastale pre 1537 godina.

How to Identify the Song Sparrow: NARRATED

Posvećenost močvarnih vrabaca preciznosti izdvaja ovu vrstu od ostalih ptica pevačica. „Među pticama pevačicama, jasno je da neke vrste ptica uče precizno, poput močvarnih vrabaca, dok ostale retko nauče precizno sve delove pesme demonstratora”, kažu istraživači. Prema „Vodiču o severnoameričkim pticama”, močvarni vrapci su slični ostalim vrapcima. Obično se nalaze u močvarama širom severoistoka i centralnog zapada, kao i u većem delu Kanade. Poznati su po prodornim notama poziva i mogu odgovoriti posmatračima ptica koji prave glasne zvuke škripanja u njihovom staništu.
vrabac-2.jpg

https://www.ludens.media/wp-content/uploads/2018/04/vrabac-2.jpg

Ja ih videh u Hongkongu... malo pred ovu pošast... dodah sličicu. Slikar ja. Januar 2020. A autor, pa ptice i sve što čini koncept Svetlosti....@mita

A ovde na severu ih ima sa vremena na vreme...

Ne vole oni beton.

Prilozi

• 20211108_231631.jpg
    20211108_231631.jpg
    77,2 KB · Pregleda: 6
Ja ih videh u Hongkongu... malo pred ovu pošast... dodah sličicu. Slikar ja. Januar 2020. A autor, pa ptice i sve što čini koncept Svetlosti....@mita

A ovde na severu ih ima sa vremena na vreme...

Ne vole oni beton.
Lep hobi sto slikas.A vrapci iako je beton bilo ih je u jatima preko cele godine..od kada su posekli Bulevar,pobegose nam sve ptice a stigose,lasice,lisice,zmije,neki cudni skorpioni ..brrr
Ni rode ni laste nam ne dolaze...

Lep hobi sto slikas.A vrapci iako je beton bilo ih je u jatima preko cele godine..od kada su posekli Bulevar,pobegose nam sve ptice a stigose,lasice,lisice,zmije,neki cudni skorpioni ..brrr
Ni rode ni laste nam ne dolaze...
A i vrana sve više. Lično nemam ništa protiv njih.... imao sam prilike da me vrana drži za prst... a labud me ugrizao.

Metropola, migrirali vrapci... a slikam šta stignem. Orao na avataru je isto moja fotografija, negde kod Aljaske...

Гугутке врте ЈЕДАН ЈЕДИНИ РИФ од како знам за себе, и у оним филмовима Инспектора Клузоа, тј полицајаца из сан тропеа ИСТИ РИФ се чује...
GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
како им не досади???? и тако се довикују по цео дан!? исти риф целог живота!

Гугутке врте ЈЕДАН ЈЕДИНИ РИФ од како знам за себе, и у оним филмовима Инспектора Клузоа, тј полицајаца из сан тропеа ИСТИ РИФ се чује...
GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
One su Nebeske ptice,i tako umilno gugucu...

GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
GUGUU-GU!
A šta ti menjaš? Rodiš se da umreš...

Programirani smo da postojimo. Sad što mislimo da mislimo, je stvar postojanja. Primera radi hiljade različitih kompozitora, muzičara i izvođača? A opet svima je ista matrica - Zvuk.

A tičice su bića koja postoje. 99% njih je slično gugutkama po načinu 'verbalne' komunikacije.

Njima je dovoljno, Ej Ti.
Sve ostalo moraju da urade. Ne isplati im se pričati više od toga. I to je sve neverbalno sporazumevanje....razgovor bez glasa.

Poslednja izmena:

Back