Cvetanje lipe

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Imam lipu staru 11 godina, visoku oko 4m. Zašto moja lipa u dvorištu ne cveta i ne miriše? Čuo sam da postoje muške i ženske lipe, a posle čitajući knjigu pronadjem da je lipa hermafrodit. Koji je razlog zasto ona ni jedne godine nije cvetala i mirisala? Verovatno odredjene vrste ne cvetaju ..

moja na placu ima 110 godina
pradeda solunac je posadio kada je podigao i kucu.. stari srpski obicaj
i nema lepseg prizora nego kad lipa procveta

dosta ljudi i sotavlja da se susi pa ga koriste posle za cajeve
a ja idiot kupovao iz radnje kad mi zatreba...

Bere se i suši lipin cvet, upravo u ovom periodu, ne previše rascvetao. Suši se raširen na podlozi u hladovini, sklonjen sa direktnog sunca.
**
I ja imam lipu ispred kuće.
Otac mi je doneo malo veću sadnicu. Nismo planirali sadnju lipe, ali on je kao 'krivac' posadio i dolazio da je zaliva.
Lipa ima dvadesetak godina, veliko je stablo. Sada je puna cveta.
Ta lipa kad procveta i zamiriše, vrati me u prošlost, budi nostalgiju.
Ta lipa, podeća me na oca, na ljubav koju sam dobijala ali sam mislila da su to sasvim obične i normalne stvari. A nisu!
Njega nema godinama, tu je lipa da me podseća..

moja je pukla znaci ima rascep gde mozes da se zavuces unutra :lol:
a posto ne idem redovno na plac, uvek platim nekome da se popne i skrati je jer preti opasnost da od nevremena, posto je stara, moze da se obali na kucu...

na sta me podseca.. na mnogo stvari... na prvu ljubav :lol:

Управо то. Женске миришу. Заиста ништа лепше од мириса липе.
Kako postoje ženske i muške kada je hrast hermafrodit sto bi značilo sam se razmnožava jer poseduje i muške i ženske delove za oplođavanje. Ne bih rekao da postoji podela na muske i zenske, nego podela po vrstama lipe (koliko ja znam ima nekoliko stotina vrsta lipe).

липа боје.jpg

Back