Cvat lipe na Balkanu

Currito

Primećen član
Poruka
942
Serija od 13 epizoda snimljena je u produkciji RTS-a i „Adrenalina", a u izvršnoj produkciji „Košutnjak filma".

Scenario Đorđa Milosavljevića režirao je Ivan Stefanović.

Radnja serije smeštena je u poratni Beograd, od 1945. do 1962. godine. Prema sinopsisu, u doba velikih posleratnih promena, dok Beograd vida rane nastale u ratu, jedna porodica pokušava da sačuva tradicionalne vrednosti, ali i da se prilagodi novom vremenu.

Cvat lipe na Balkanu je priča o odrastanju jedne devojčice, njenoj mladosti, prijateljstvima, ljubavima...

Serija je snimana četiri meseca na lokacijama u Beogradu, Dubrovniku i Kotoru.

U velikoj glumačkoj ekipi su Vesna Stanojević, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Slobodan Ćustić, Raša Bukvić, Paulina Manov, Nevena Ristić, Tijana Čurović, Jakov Jevtović, Marijana Pejatović, Nataša Marković, Predrag Smiljković, Nina Janković, Dubravka Stojanović, Vanja Milačić, Aleksandar Srećković, Marija Pikić, Feđa Stojanović, Branka Pujić, Dara Džokić i drugi.

Producent je Zoran Janković, scenograf Jelena Sopić, kostimograf Ivanka Krstović, kompozitor Kornelije Kovač, direktor fotografije Miloš Spasojević, montažer Petar Putniković, a urednik Slobodan Terzić.

Radnja romana Cvat lipe na Balkanu hronološki se nadovezuje na prvi roman Kuićeve Miris kiše na Balkanu, koji je ekranizovao Ljubiša Samardžić.

Pa iskreno receno iako ovo bas i nije tip serije (pre svega zanr) koji bi me privukao i koji bi inace gledao ali eto pogledao sam malo koju epizodu onako u prolazu.

Pa ono sta znam............interesantna je ideja tog posleratnog perioda i svega toga sto je to vreme nosilo ali bas koliko je dobro plasirana ta ideja bas i nisam siguran, uostalom nisam nesto ni mnogo gledao seriju da bi mogao vise da pricam.
Zanimljiva mi je recimo atmosfera serije, scenografija, kostimi i to , bas onako ume da te uvuce u taj period posle rata (malo da vidimo kako je to sve nekad izgledalo)

Mada likovi u seriji i glumci su mi malo tanki , kako mi se cini jedini lik u toj seriji koji ima neku dubinu i kompleksnost tako da kazem je ona Riki koju glumi Natasa Ninkovic i nekako mi se ona cini kao i mozda jedini lik u toj seriji cija sudbina bi mogla da zainteresuje gledaoce.

Back