Čuveni ljudi za koje verovatno niste znali da su romskog porekla

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.538
Indiju su napustili u 10. veku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima, ima ih oko 10 miliona, uglavnom u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000). Nisu ujedinjeni u religiji, imaju slobodan duh, niko ih ne može pobediti u radosti, plesu i pevanju, a sebe nazivaju - Romima.

Mnogi poznati umetnici, naučnici i izvođači ponosni su na svoje romsko poreklo, ali bilo je onih zvezda o kojima svi izgleda sve znamo, osim da su romskog porekla. Među njima su:

Britanski glumac Michael Caine (1933)

majkl-kejn.jpg

Prema časopisu „Gypsy Roma Traveller“, jedan od najboljih britanskih filmskih i pozorišnih glumaca ser Majkl Kejn romskog je porekla. Njegovo puno ime je Maurice Joseph Micklevhite; naime, u romskoj tradiciji njegove porodice prvorođeni sin treba da se zove - Maurice.

Otuda su on i njegov otac imali isto ime.

Kejn je dvostruki dobitnik Oskara - 1987. (za ostvarenje Vudija Alena "Hannah and Her Sisters") i 2000. ("The Cider House Rules") kada ga je kraljica Elizabeta II odlikovala Ordenom viteza za doprinos filmskoj industriji .

Čarli Čaplin - Charlie Chaplin (1889-1977)

carli_caplin.jpg

Svet je zatutnjao otkrićem dokumenta koji potvrđuje da je jedan od najvećih filmskih stvaralaca svetske kinematografije Čarli Čaplin zapravo bio Rom i da je rođen u ciganskom karavanu. Pismo je pronađeno u fioci koju nasleđuje Čaplinova ćerka Viktorija. Pismo je poslao izvesni Jack Hill iz Tamvorth-a, koji otkriva svoje znanje o glumčevom poreklu, saznato od njegove tetke.

- Karavan je pripadao romskoj kraljici, koja je bila moja tetka. Rođeni ste u "Black Patch - Crnoj zakrpi" smeštenoj u Smethvik u blizini Birminghama - napisao je Hill. Inače, „Crna krpa“ bila je naselje vagona iz doba industrijalizacije u Birminghamu 1880. godine, a Čaplinov rodni list nikada nije pronađen, iako je to krajem 1880. bila zakonska obaveza.

Za Kejna sam znao, za Čaplina nisam. Ima ih još. Za Jula Brinera sam znao da takođe ima romske krvi, a upravo sam pronašao i ovo:

Ava Gardner, glumica koju mnogi smatraju jednom od deset najseksipilnijih žena svih vremena i Natali Vud, bez koje bi “Buntovnik bez razloga” bio nezamisliv, javno su se deklarisale kao Romknje. Osim navedenih postoje još brojne svijetske poznate ličnosti koje su romskog porijekla.

Jul Briner - Yul Brynner (1920-1985)

jul-briner.jpg

Holivudski glumac Јul Borisovič Briner, prema sopstvenom svedočenju, imao je četvrtinu romske i četvrt jevrejske krvi. Naimli, otac Brinerove majke Marusije Dimitrijevne Blagovidove bio je ruski Jevrejin, a majka ruska Romkinja.

Brinner je među Romima naučio da svira gitaru i igra na trapezu. Za svog života bio je izabran za počasnog predsednika Roma i ponosno je nosio tu titulu do smrti. Igrao je u velikim svetskim filmskim hitovima poput „Veličanstvene sedmorke“, a proslavio se nakon uloge princa i faraona Ramzesa u kultnoj filmskoj adaptaciji priče o Mojsiju i 10 Božjih zapovesti u istoimenom filmu. Ipak, naša publika ga i dalje najbolje poznaje po ulozi inženjera vlade u epskom spektaklu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“.

Elvis Presli (1935-1977)

elvis-prisli.jpg

Prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller”, daleki rođaci kralja roka Elvisa Prislija bili su Romi koji su živjeli u Njemačkoj, a početkom 18. veka emigrirali u SAD. Časopis navodi da je djevojačko prezime Preslijeve majke bilo Smit, što je, kako se navodi u tekstu, “bilo često prezime britanskih Roma“.

Međutim, Dejvid Eltir, pisac i istraživač romske kulture, osporio je svojevremeno pisanje ovog magazina izjavivši da se radi o “dezinformaciji čitalaca”.
- Koliko je do sada u stručnim krugovima poznato, nije bilo nijedne zabilješke o tome da je Elvis Prisli romskog porijekla. Činjenica da je neko imao rođaka Roma u porodici pre 300 godina ne znači da je i on sam Rom – rekao je Eltir.

Bob Hoskins (1942-2014)

bob-hoskins

Nema ko engleskog glumca Boba Hoskinsa nije mešao sa američkim Denijem De Vitom, ali zato se na prstima ruke mogu izbrojati oni koji su znali da je Robert Vilijam Hoskins (po babi) bio romskog porekla. Veći dio mladosti ovaj glumac proveo je putujući i radeći u cirkusu. Godinu 1967. proveo je kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a pre filmske karijere radio je i kao – gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač.

Prema sopstvenom svedočanstvu, prvu ulogu je dobio sasvim slučajno 1969. Hteo je da otprati druga na kasting, međutim jedan od agenata ga je pomešao sa nekim glumcem te je dobio ulogu u predstavi. Proboj je doživeo sa ostvarenjem “Crni petak za gangstere” iz 1980.

Pablo Pikaso (1881-1973)

pablopicasso

Jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. vijeka, osnivač kubizma (uz Žorža Braka), Španac Pablo Pikaso ponosio se svojim romskim poreklom.

Slikar koji je stvorio više od 6.000 slika, skulptura i crteža i čija dela vrede milione ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je i četvoro djece, a poslednje - ćerku Palomu dobio je u 68. godini.

Rita Hejvort (1918-1987)

rita-hayworthreuters

Iako su mnogi osporavali ovu činjenicu, sudeći po časopisu “Gypsy Roma Traveller”, američka pin-ap boginja i seks simbol 40-ih Rita Hejvort rođena kao Margarita Karmen Kansino, bila je Romkinja.

Crvenokosa ljepotica za potrebe filma postala je plavuša, a u svojoj karijeri, ostvarila je 71 ulogu. Njen najpoznatiji film “Gilda” iz 1946. ostao je upamćen po Ritinom senzualnom svlačenju jedne rukavice.

Bob Hoskins (1942-2014)

bob-hoskins

Nema ko engleskog glumca Boba Hoskinsa nije mešao sa američkim Denijem De Vitom, ali zato se na prstima ruke mogu izbrojati oni koji su znali da je Robert Vilijam Hoskins (po babi) bio romskog porekla. Veći dio mladosti ovaj glumac proveo je putujući i radeći u cirkusu. Godinu 1967. proveo je kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a pre filmske karijere radio je i kao – gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač.

Prema sopstvenom svedočanstvu, prvu ulogu je dobio sasvim slučajno 1969. Hteo je da otprati druga na kasting, međutim jedan od agenata ga je pomešao sa nekim glumcem te je dobio ulogu u predstavi. Proboj je doživeo sa ostvarenjem “Crni petak za gangstere” iz 1980.
Ja ga nikad nisam mešao sa De Vitom jer mi je Hoskins uvek bio drag glumac, a Deni baš i ne.

evo ih te Sestre CIganske Džipsi Romkinje

gypsy-sisters

jedino bi možda za ovu skroz desno moglo da se kaže da liči, ali ni ona nije baš
Aaaa daa!! Ovo vraca uspomene XD
Gledala sam ih bila nekad svaki dan, bilo mi zanimljivo XD
Najomiljenije su mi bile ove dve predzadnje rodjene sestre sa desne strane (roza i crna haljina) ♡
Mita na aparatima hahahah, salim se malo

Aaaa daa!! Ovo vraca uspomene XD
Gledala sam ih bila nekad svaki dan, bilo mi zanimljivo XD
Najomiljenije su mi bile ove dve predzadnje rodjene sestre sa desne strane (roza i crna haljina) ♡
Mita na aparatima hahahah, salim se malo
kažem ti, samo sam okrzuo. Taj trejler gore što sam postavio je dobra uvertira o čemu se tu radi

Back