Ćuješ li me Hatiđe..?

Mnogo je razloga zbog čega Srbe u svetu, čak i u Evropi, smatraju Ciganima. I to najpre u etičkom , a potom i pežorativnom smislu te reči.

Sloveni, Južni Sloveni Srbi..ništa tu nije njima jasno, taman kolko što je i prosečnom Srbinu jasna razlika između Danaca i Norvežana. Neće ljudi da se bakću i ulaze u sitna crevca ako ne moraju, već znaju ono što im se servira.

Ipak, dva su glavna „krivca“ za to:

Prvi je Emir Kusturica, drugi je Goran Bregović.

Sve što je Prvi trebalo da uradi je da usmeri kameru u cigansku tragikomičnu svakodnevnicu. Drugi da mazne ciganski melos i da ga nakiti kako treba i da obojica debelo prodaju te svoje priče Zapadu, željnom dekadentne egzotike mračnoga Balkana.

A tu su i davni „Skupljači perja“..sve u svemu, to nam je što nam je.

Sada je vasceli srpski živalj prihvatio novokomponovane narodnjake koji svi do jenog forsiraju taj neki romale-kukulele melos, patetiku i jad a srpska izvorna muzika zasigurno nalazi svoje poslednje utočište u Žikinoj Šarenici.

? otac na sluŽbenom putu nema veze sa ciganima kao ni sećaš lis e doli bel
a nisu oni jedini autori iz ... srbije?
pa nema ni underground veze sa ciganima direktno
ni arizona drim
bilo bi u stvari čudno da nikog ne zanimaju

da je taj balkanski melos 5/8 i slično privlačan i trubači jeste, i to nije baš fiksno čije je, nekako je balkansko verovatno ima i stare korene

inače "hatidže" je i glavna junakinja iz ovog sad i poznatog dokumentarca zato sam i kliknula
"zemlja meda" makedonsko, preporuka

Sada je vasceli srpski živalj prihvatio novokomponovane narodnjake koji svi do jenog forsiraju taj neki romale-kukulele melos

сигурно не васцели, али добар део људи са ових простора :lol: , а не само у Србији, јесте тиме циганизован

balkanski melos 5/8 i slično privlačan i trubači jeste, i to nije baš fiksno čije je, nekako je balkansko verovatno ima i stare korene

да, баш труба има старе корене у Срба :hahaha:

циганизација је и отварање тема о циганизацији

Ono po čemu nas "prepoznaju" u svijetu je Tesla, Divac, Djoković, Kusturica.. a ne po DariBubamari, Eri Ojdaniću, Seki Aleksić..

Nije to tako jednostavno "usmeriti kameru tamo gdje treba"?? Da bi se nešto prodalo izbirljivom zapadu potrebno je mnogo više od toga.
Pročitao sam negdje da je Olivera Katarina pjevala u pariškoj Operi i to više puta.. da li to može baš svako, e pa ne može.. kvalitet se vidi i prepoznaje, to se ne glumi niti folira. Romima se ne može osporiti talenat za muziku, igru, pjevaanje.. koliko samo imamo pjevača romskog porijekla, pa i oni nas na neki način predstavljaju i ne vidim u čemu je problem? Sad što su Kusta i Bregović to podigli na jedan viši internacionalni nivo, odjednom to nije u redu??

Broj 2

Da bi mogao sebe da ceniš, u svakom trenutku moraš da znaš jako mnogo o sebi.

Ko zna, na primer da je srpski jezk, bio jedan od službenih jezika Osmanskog dvora, pored persijskog, arapskog i grčkog, i da turski nije bio zvaničan jezik turskog dvora?

Ja sam se ovom temom potrudio da predstavim neke manje poznate krupne svetsko-srpske momente koji su u socijalističkoj Jugoslaviji, kao i bilo šta što bi podsećalo na veličinu srpstva, gurani pod tepih da nam se Hrvati ne uvrede. A oni kakvi su, vređaju se na mali prst jer sopstvene istorije, jezika ni veličine nemaju. Mi zato ne treba više da budemo taoci komšijskih komplekasa, jer nas na to više ništa ne obavezuje, sem njihovih špijuna i naše inercije.

Tema:

https://forum.krstarica.com/threads/fascinacija-srpstvom-srbija-kao-vecna-inspiracija.377528/

Ovde vlada opsta fama da ljudi po belom svetu masovno gledaju Kustine filmove i slusaju Breginu muziku i da smo zato u njihovim ocima cigani. Ne, najveci broj ljudi ne gleda Kustine fiilmove. Najveci broj ljudi gleda Holivud ili sopstvenu produkciju. Samo neki malo veci ljubiitelji filmova gledaju za njih strane fiilmove iz Srbijie, a medju ostaliima Kustu.

Zasto nas smatraju ciganima, pa zato sto ljudi pre svega na zapadu nemaju previse potrebe da se zamaraju ko smo mi. Ako im nismo simpaticni onda smo cigani ili crnci ili arapi ili balkanci u pogrdnom smislu. Ima to delom veze sa nertikulisanim ponasanjem nasih sunarodnika kojima treba vremena da se ponasaju civilizovano u sistemu kojii, za razliku od naseg, kaznjava njihov primitivizam, ali ima i dosta u tome sto su ljudii na zapadu mahom prirodni rasisti i ksenofobi sa kompleskom vise vrednosti. Pa tako se smatraju visim bicima u odnosu na nas. I to je prirodno jer i mi imamo komplekse vise vrednosti u odnosu na neke druge nacjie.

Ali stvari se malo menjaju. Do skoro smo mi balkanci vazili za najneotesanije migrante, sa teskim karakterom i slicno. Ali sada su u poslednjih nekoliko godina, zapadni narodi dobilii demografsku podrsku iz Afrike, Bliskog istoka, Azije. Uglavnom, kako gledaju na taj masovan prilv migranata, sada nas balkance smatraju skoro ljudskim biicima.

Mnogo je razloga zbog čega Srbe u svetu, čak i u Evropi, smatraju Ciganima. I to najpre u etičkom , a potom i pežorativnom smislu te reči.

Sloveni, Južni Sloveni Srbi..ništa tu nije njima jasno, taman kolko što je i prosečnom Srbinu jasna razlika između Danaca i Norvežana. Neće ljudi da se bakću i ulaze u sitna crevca ako ne moraju, već znaju ono što im se servira.

Sve što je Prvi trebalo da uradi je da usmeri kameru u cigansku tragikomičnu svakodnevnicu. Drugi da mazne ciganski melos i da ga nakiti kako treba i da obojica debelo prodaju te svoje priče Zapadu, željnom dekadentne egzotike mračnoga Balkana.

Sada je vasceli srpski živalj prihvatio novokomponovane narodnjake koji svi do jenog forsiraju taj neki romale-kukulele melos, patetiku i jad a srpska izvorna muzika zasigurno nalazi svoje poslednje utočište u Žikinoj Šarenici.
Tačno.

Ovde vlada opsta fama da ljudi po belom svetu masovno gledaju Kustine filmove i slusaju Breginu muziku i da smo zato u njihovim ocima cigani. Ne, najveci broj ljudi ne gleda Kustine fiilmove. Najveci broj ljudi gleda Holivud ili sopstvenu produkciju. Samo neki malo veci ljubiitelji filmova gledaju za njih strane fiilmove iz Srbijie, a medju ostaliima Kustu.

Zasto nas smatraju ciganima, pa zato sto ljudi pre svega na zapadu nemaju previse potrebe da se zamaraju ko smo mi. Ako im nismo simpaticni onda smo cigani ili crnci ili arapi ili balkanci u pogrdnom smislu. Ima to delom veze sa nertikulisanim ponasanjem nasih sunarodnika kojima treba vremena da se ponasaju civilizovano u sistemu kojii, za razliku od naseg, kaznjava njihov primitivizam, ali ima i dosta u tome sto su ljudii na zapadu mahom prirodni rasisti i ksenofobi sa kompleskom vise vrednosti. Pa tako se smatraju visim bicima u odnosu na nas. I to je prirodno jer i mi imamo komplekse vise vrednosti u odnosu na neke druge nacjie.

Ali stvari se malo menjaju. Do skoro smo mi balkanci vazili za najneotesanije migrante, sa teskim karakterom i slicno. Ali sada su u poslednjih nekoliko godina, zapadni narodi dobilii demografsku podrsku iz Afrike, Bliskog istoka, Azije. Uglavnom, kako gledaju na taj masovan prilv migranata, sada nas balkance smatraju skoro ljudskim biicima.
I ovo je tačno, mada mislim da postavljač nije konkretno mislio na (naše) ljude koji odu pa se brukaju po belom svetu, već možda više na strance koji su eventualno čuli za Srbiju, i planiraju da je (iz ko zna kog dokonog zapadnjačkog razloga) posete. Da, ima i takvih. Njima se često desi da kad pokušaju preko neta naći više informacija o Srbiji, u prvi im plan iskaču Kusta, Brega i ove plastične karakondžule što se dernjaju po pinku. Ako je čovek iole zainteresovan, pa samo baci pogled, odmah će stvoriti određenu ideju o Srbiji. Pričala sam s mnogim ljudima preko bela sveta, i to su informacije koje su mi oni dali, ne ono što sam ja, teoretičarka zavere, sama smislila.
Ni meni samoj nikad nije bilo jasno što se Kusturica ko pijan plota uvatio Roma, i uvek sam i govorila da je to baš jedna krasna prezentacija Srbije. (Nije.)

- Srbi su najstariji narod na svetu
- Svi jezici potekli su iz srbskago jezikah
- Od Srbalja su potekli Rimljani i Rusi i Grci a Srbi su učestvovali i u izgradnji Velikog kineskog zida
- Da nije bilo Tesle ova planeta bi još bila u Srednjem veku
- Srbija slabo rađa al kad rodi genija onda je on najgenijalniji u istoriji ljudskog roda ikad.
- Sloveni (a ni Germani) nikad nisu postojali već samo Srbi

itd..

Ovako misle oni koji nikako da se pomire sa tim da smo, na karti sveta u svakom smislu manje više nebitni, pa se upinju da svoje tvdnje dokažu, a sve u nadi da će celi svet jednom shvatiti koliko se ogrešio o malenu zemlju na brdovitom Balkanu i koliko svoje postojanje duguju upravo jel'te Srbima.

No, svi znamo da je šansa da se to dogodi jednaka šansi da svi stanovnici ove planete u isto vreme naruče par viršli sa senfom..

Mada, kad videh sad ovaj link gde je neko na Politici maltene u isto vreme kada i ja ovde na blogu, postavio temu o Kusturici, (a ja na Politiku ne zalazim) možda je sve moguće..:think:

Da si aktivan kao i pre, video bi da se danas malo šta dešava na forumu. Dođeš u situaciju da vrtiš Nove teme ko mali majmun, i ne vidiš ama baš ništa. Onda ti i upadnu o oči raznorazne gluposti po Politici ili LjiS-u ili štatijaznam. Da mi je neko pre pet godina kad sam zadnji put ovde bila rekao da ću čitati ili postovati bilo šta na nekoj od tih tema, pljunula bi ga u čelo. Ali nužne okolnosti, nužne mere. Uglavnom odgovoriš da ne crkneš od muke i budalasanja tamo, ali nekad (retko) naletiš i na nešto što zvuči oprilike "normalno".

Mišljenje o nama u svetu ne grade ni Kusturica ni Bregović, nego mi sami.

U Austriji pri ministarstvu unutrašnjih poslova postoji posebno odeljenje za kriminal sa Balkana.
Krademo, varamo, podvaljujemo... premlaćujemo žene, gledamo da komšijama crkne krava.

U većini slučajeva, drže nas upravo za ono što jesmo.

S druge strane, jedan od direktora Simensa je naš čovek, jedna od vrlo bitnih ljudi i Nordsee je naša žena, cene ih takođe prema onome što jesu, ne prema tome odakle su. Cenjeni su i naši majstori, ukoliko su pošteni, poštovan je svako ko zaslužuje poštovanje.

Ne znam zašto bi se neko štrecao oko mišljenja "sveta" o našem šljamu, osim ako se ne osećaju kao deo tog šljama.

Običan čovek sa Zapada (ili sa bilo koje strane sveta) obično nema strpljenja ni volje ni namere da stavlja prst na čelo i kaže "čekaj..pa nisu svi Srbi isti..ima tamo super pojdeinaca..!", ili "Nisu svi oni mali Rusi, Cigani, banditi i siledžije.."

Baš kao što i prosečan Srbin ne stavlja prst na čelo kada misli o Šiptarima (ili o Ciganima for that matter..) već ih najradije ne bi video u svom komšiluku, i to ako je moguće zauvek.

Javno mnenje čini uglavnom loše obrazovana masa. Javno mnenje formiraju etikete koje je neko nekome zalepio.

Msm baš su Nemci u vreme II sv rata davali Jevrejima šansu da im izgrade neko drugačije mišljenje.
Baš kao što se u vreme bombardovanja to isto javno mnenje nije bogznakako skandalizovalo i usprotivilo bombardovanju tamo nekih balkansih plemena i, treba li reći, taman da su nas totalno zbrisali sa lica zemlje, niko se ne bi ni zakašljao, već bi nas samo pročitali kao jednu od vesti u novinama uz kafu. Isto je i sa Sirijom, Kurdima i tako tim "plemenima". Nema veze što ih ima 50 miliona. Šta im vredi kada ih je neko etiketirao kao nižu vrstu.

Ne vredi.
Srbi takođe imaju tako snažno zalepljene etikete, da je i njih samih sramota kada se nađu u inostranstvu i gledaju da se kako znaju i umeju nekako "operu" od porekla. Do te mere da čak beže jedni od drugih kada se vide preko puta ulice.
Te etikete su toliko loše da ih ne mogu odlepiti ni Tesle ni Đokovići ni mnogi drugi briljantni pojedinci, a ova dvojica s početka priče su te etikete samo još čvršće i upečatljivije zalepili, i to iznutra. I to zbog novca.

Običan čovek sa Zapada (ili sa bilo koje strane sveta) obično nema strpljenja ni volje ni namere da stavlja prst na čelo i kaže "čekaj..pa nisu svi Srbi isti..ima tamo super pojdeinaca..!", ili "Nisu svi oni mali Rusi, Cigani, banditi i siledžije.."

Baš kao što i prosečan Srbin ne stavlja prst na čelo kada misli o Šiptarima (ili o Ciganima for that matter..) već ih najradije ne bi video u svom komšiluku, i to ako je moguće zauvek.

Javno mnenje čini uglavnom loše obrazovana masa. Javno mnenje formiraju etikete koje je neko nekome zalepio.

Msm baš su Nemci u vreme II sv rata davali Jevrejima šansu da im izgrade neko drugačije mišljenje.
Baš kao što se u vreme bombardovanja to isto javno mnenje nije bogznakako skandalizovalo i usprotivilo bombardovanju tamo nekih balkansih plemena i, treba li reći, taman da su nas totalno zbrisali sa lica zemlje, niko se ne bi ni zakašljao, već bi nas samo pročitali kao jednu od vesti u novinama uz kafu. Isto je i sa Sirijom, Kurdima i tako tim "plemenima". Nema veze što ih ima 50 miliona. Šta im vredi kada ih je neko etiketirao kao nižu vrstu.

Ne vredi.
Srbi takođe imaju tako snažno zalepljene etikete, da je i njih samih sramota kada se nađu u inostranstvu i gledaju da se kako znaju i umeju nekako "operu" od porekla. Do te mere da čak beže jedni od drugih kada se vide preko puta ulice.
Te etikete su toliko loše da ih ne mogu odlepiti ni Tesle ni Đokovići ni mnogi drugi briljantni pojedinci, a ova dvojica s početka priče su te etikete samo još čvršće i upečatljivije zalepili, i to iznutra. I to zbog novca.
Potpisujem.

Back