Čudo

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svirao je Balašević i po stoti put prizivao svoje čudo da okrene ringišpil u njegovoj glavi
i svijetu doda malo boje. U žardinjerama poredanim na zidiću terase na blagom povjetarcu
su se njihali ružičasti alkatmeri, a moje misli su lutale u neka davna ljeta kada
bi u naš mali grad stizao luna park. Tog dana mama bi nas odjevala u najljepšu odjeću
koju smo imali i vodila na nekoliko krugova na ringišpilu. Poslije smo obično jeli sladoled,
pazeći da se ne uprljamo čokoladom koja se topila u našim rukama.
Pod šatorima koji su stizali zajedno s luna parkom, mama mi je jednog ljeta kupila lutku,
onu ćelavu, sa plavim očima koje su se zatvarale kad je bila u ležećem položaju.
Svirao je Balašević i po stoti put prizivao svoje čudo da okrene ringišpil u njegovoj glavi,
a moje misli su lutale u ono ljeto kada sam svog dječaka svake nedjelje vodila u mali luna
park na Atmejdanu i mahala mu rukom dok je on nasmijan sjedio u dječijem voziću koji je
kružio malim tračnicama po desnoj obali Miljacke. U blizini je bila vrteška, prepuna djece
na šarenim konjićima, koja se vrtjela u beskrajni krug ispunjen dječijim smijehom i muzikom
koju je puštao jedan čiko zajedno sa svakim novim pokretanjem vrteške.
Poslije bi šetali Baščaršijom, jeli kugle sladoleda i na kraju kupovali Yugio sličice, a oči
mog dječaka bi zasvijetlile od uzbuđenja svaki put kad bi otvorio novu kesicu, nadajući se
da će baš u njoj pronaći rijetku sličicu koja mu nedostaje.
Svirao je Balašević i po stoti put prizivao svoje čudo da okrene ringišpil u njegovoj glavi i
razveseli njegove drvene konjiće, a ja sam u jednom trenutku, dok su se ružičasti alkatmeri
nježno njihali na povjetarcu, odjednom, ne znam zašto, osjetila da su i moji drveni konjići,
postali tužni i da je i meni zatrebalo čudo.

RiadaT.

1720107436663.png

Poslednja izmena:
Joj kako sam ludo voljela taj vozić u Atmejdanu, pa Pingo sok sa trafike :) Pa kuhani kukuruz kod Bezistana na putu ka Želji 2 :)
Poslije sam ja bila prevelika za vozić pa sam vozila krugove po tom parku u autićima na akumulator :D

Joj kako sam ludo voljela taj vozić u Atmejdanu, pa Pingo sok sa trafike :) Pa kuhani kukuruz kod Bezistana na putu ka Želji 2 :)
Poslije sam ja bila prevelika za vozić pa sam vozila krugove po tom parku u autićima na akumulator :D
Ma ja sam za cijeli Atmejdan emotivno vezana, jer je moj sin praktično odrastao u njemu. :)
Znam svaku klupu oko Muzičkog paviljona, gore oko autobuskog stajališta za Širokaču i Mahmutovac, pa onda pored Miljacke one ljetne bašte u kojima sam sto puta sjedila, pa onaj granap što je bio u Papagajci niže od Atmejdana, ovamo gore trafiku ...možda čak i tebe :D:heart:

Ma ja sam za cijeli Atmejdan emotivno vezana, jer je moj sin praktično odrastao u njemu. :)
Znam svaku klupu oko Muzičkog paviljona, gore oko autobuskog stajališta za Širokaču i Mahmutovac, pa onda pored Miljacke one ljetne bašte u kojima sam sto puta sjedila, pa onaj granap što je bio u Papagajci niže od Atmejdana, ovamo gore trafiku ...možda čak i tebe :D:heart:
Pričao mi je tata, taj naš dragi Atmejdan se prije zvao Park Cara Dušana, au raji je bio poznatiji kao Ljubavni park. Bio je jedini neosvjetljeni park u Sarajevu, stotine hiljada prvih poljubaca su se tu desili :)

Pričao mi je tata, taj naš dragi Atmejdan se prije zvao Park Cara Dušana, au raji je bio poznatiji kao Ljubavni park. Bio je jedini neosvjetljeni park u Sarajevu, stotine hiljada prvih poljubaca su se tu desili :)
Da, znam i ja da se tako ranije zvao. Ne znam ga ni ja baš iz tog vremena, ali čula sam da je tada bio neosvijetljen, ali i prilično zapušten.
E, al zato danas blista. A mogu ga komotno i dalje zvati Ljubavni, mladi se na njegovim klupama ljube i u sred bijela dana, kao da ljubav bira vrijeme ;):heart:

Back