CTDP nalaz

Tajna-Torinskog-platna.aspx

Na taj se pregled čeka mesecima, pa i godinama. Osim ako nemaš debelu vezu. Ja sam je, srećom, imao.
Bolnica Blarikum jedina u tom delu države radi CTDP. Ovde je običaj da bolnice dobiju ime po mestu u kojem se nalaze. Ujak moj, Avram, sredio mi je da dođem na red za manje od mesec dana. Došao sam do bolnice vozom, pa autobusom od Hilversuma kraj raskošnih vila i parkova, pokraj policajaca koji dežuraju pred rezidencijama ambasadora i stranačkih dužnosnika, pa sve do domova za retardiranu decu i Zelenih polja preko kojih se na sve strane rastežu plemeniti čokoti nekad kraljevskih vinograda.
I onda šuma. Bolnica Blarikum smeštena je duboko u šumi, odmah kod poslednje autobuske stanice.
Sišao sam na pločnik i pred glavnim ulazom ugledao skupinu plućnih bolesnika u bolničkim pidžamama kako sede na porcelanskim nošama i javno vrše nuždu. Ušao sam: portir me legitimisao, pregledao moju uputnicu pa moju pozivnicu, proverio serijski broj mog osiguranja. Potom me uputio na Odjel za CTDP. Treći sprat. Na ulazu u Odjel opet su me legitimisali. Tu sam već spomenuo ime doktorice Kraus na koju me uputio ujak. Poseli su me na drvenu klupu u čekaonici i naložili da čekam.
Čekao sam dugo, meškoljeći se na tvrdoj klupi, izraubane stražnjice, čekao sam dok mi je glava lagano venula. I gotovo sam zaspao, kad je stigla doktorka Kraus.
Nisam je ranije upoznao pa smo se sad upoznali, sve topeći se od ljubaznosti i smešeći se – ja svojim žutim i skrhanim, a ona svojim belim i umjetnim zubima. Pitala je kako je Avram, da, moj veliki ujak Avram, kako ostali članovi te cenjene porodice i tako dalje i tako bliže i odvede me na kraju u svoju ordinaciju. Tamo me ispitivala, gledala moj karton, pregledala grlo, rad srca i pluća, a zatim me pitala:

"Zašto vi Lazare zapravo želite na CTDP?"

"Želim znati."

"Nemate šta znati. Ista je stvar, bio rezultat pozitivan ili negativan."

-"Znam, ali želim znati. Uostalom, imam simptome."

"To ništa ne mora da znači. Osećaj lebdenja u glavi, da o tome se govori, ali nema dokaza da to ima veze i sa čim. No, kako hoćete!"

Poslala me u obližnju prostorijicu gde sam se preobukao u zeleni bolnički haljetak. Potom me uzela za ruku, kao dečačića, i odvela me do CTDP sobe. Bila je to najobičnija ordinacija, sa svim pratećim nameštajem i materijalima. Nije bilo kreveta niti ležaja na točkovima. Nije bilo nikavih modernih uređaja, čak ni računara na stolu. Nameštaj je bio stilski, od punog drveta, tako da je izgledalo da sam upao u ordinaciju iz 19. veka. Seo sam na stolicu bez naslona i pričekao da nam se pridruži asistent doktorke Kraus koji je u laboratoriji pripremao Sliku Isusovu za oralnu i intravenoznu upotrebu.

"A gdje je CTDP?" pitao sam.

"Evo ga." rekla je doktorka Kraus i pokazala mi nogom pod pisaći sto gde je na podu ležalo zgužvano juteno platno krem-boje.

Nisam se baš ni iznenadio, jer su mi pričali o tome. Znao sam da je CTDP istovremeno "korak napred i korak nazad" kad je o medicinskoj tehnologiji reč. Pre bi se reklo da je reč o nekom čudu staroegipatske, a ne moderne medicine.
Ipak, nisam očekivao da će CTDP platno biti tako neugledno.
Stigao je asistent s čašom od jogurta u jednoj i debelom, bogato ornamentiranom injekcijom u drugoj ruci. I s njim sam se upoznavao, naširoko i nadugačko, jer su on i doktorka Kraus bili ne samo saradnici nego i dobri prijatelji, moguće i ljubavnici, pa smo opet ******ili o mom ujaku i njegovim zaslugama...

"Pre nego što počnemo", rekao je asistent "želim da znate da vam se divim."

"Zašto?" pitao sam.

"Zato što ja to ne bih mogao, jednostavno nemam hrabrosti."

"Ja nemam hrabrosti da to ne učinim. Znači, otprilike smo isti, nas dvojica."

"Dobro, vas dvojica, još ćete mi se tu i rasplakati. Lazare, vreme je. Skini se."
Skinuo sam zeleni haljetak. Asistent je raširio jutano platno na parketu, zatim ga je poškropio jabukovim sirćetom. Za to vreme doktorka mi je sasula u venu zelenkasti sadržaj injekcije. Promešala je sadržaj jogurt-čašice drvenom kašikicom za grlo pa mi je dala da popijem. Imala je okus mokraće s cimetom, a tako je i izgledala ta čudna tekućina, ta Slika Isusova, kako su je zvali. Stao sam na sirćetni pokrov, na CTDP, zapravo, a doktorka Kraus je iz pisaćeg stola izvukla bič od prirodnog kaučuka, s devet repova.

"Oprostit ćeš mi Lazare", rekla je, "znaš i sam da je to nužno."

Udarila me par puta lagano po leđima, a zatim desetak puta snažno, po celom telu; sva se bila zadihala. Ja sam, naravno, jaukao od bolova, jer se jednostavno nije bilo moguće suzdržati. A nije bilo ni potrebe; bio sam običan pacijent i nisam imao razloga izigravati heroja.. Kad me raskrvarila na više mesta, i po stomaku i po prsima, a najviše po leđima, doktorka Kraus je stala. Ja sam tada legao potrbuške na platno i asistent je navalio na mene sa šakama punim soli. Istrljao me žestoko po izranjavanim leđima, pa po stomaku i grudima. Urlao sam kao da me kolju.
Znao sam, naravno, da je sve to mučenje nužno kako bi organizam mogao preći u stanje "totalnog prokrvljenja", bez čega bi ceo CTDP pregled bio neizvodljiv.
Kad je "soljenje" dovršeno, morali su mi što hitnije zatvoriti rane, a to su i učinili bolničkom lepljivom masom. Potom su me umotali u platno, poput mumije. Bilo je važno da pacijent na platnu ne ostavlja tragove krvi, jer bi oni mogli zamutiti "sliku crnog znoja". Naime, preparat koji sam primio uzrokuje cerebralno znojenje, a ono, poznato je, ostavlja neisperivi trag na svetlim tkaninama. Otuda i ime Slika Isusova, prema legendi o Isusovu liku koji je je ostao ocrtan na njegovu mrtvačkom pokrovu. Tako će se i na ovom pokrovu ocrtati moj lik – zapravo lik moga samrtnog znoja – i iz tog će lika doktorka Kraus iščitati nalaz.
Proveo sam skoro sat vremena umotan u platno. Za to su vreme doktorka i asistent izašli iz prostorije i naložili kaljavu peć u uglu sobe do maksimuma.

-"Znam da će vam biti vruće, ali nemojte izlaziti iz platna jer će nam nalaz propasti."

Rekao mi je to neko od njih dvoje, ali ne znam tačno ko jer sam već bio lagano bunovan od vrućine i nedostatka vazduha. Bojao sam se da ću se ugušiti. Nisam znao smem li si barem napraviti rupicu u slojevima platna, rupicu kroz koju ću promoliti nos, jer kako ću inače disati? Bojao sam se da bih tako mogao upropastiti nalaz, ali nisam mogao izdržati, činilo mi se da se već gušim. Kažiprstom desne ruke kliznuo sam među nagomilane slojeve tkanine ne bih li našao izlaz. Skoro sam iščašio ruku u tom lavirintu grubih ivica, prevoja i slojeva platna, dok nisam osetio kako mi se prst našao napolju. Trebalo mi je još neko vreme da tu teško pronađenu rupu u navojima CTDP platna spojim sa svojim nosom. I da dišem.
Požudno sam udisao pregrijani sobni zrak, jer kaljava je peć pulsirala vrelinom sunčevih protuberanci, ali u tom je zraku bilo barem malo više kiseonika nego unutra, u pokrovu.
Kad sam začuo komešanje u susednoj prostoriji, na brzu sam ruku maskirao svoju rupicu za zrak i pomolio se da taj moj nestašluk ne utiče na ispravnost nalaza.
Odmotali su me, sav sam bio ošamućen i odjednom svestan da sam celo to vreme proveo u polusvesnom, možda i nesvesnom stanju. Možda sam i pronalaženje rupice za disanje samo sanjao, a u stvarnosti se nisam ni pomakao. Uspravio sam se, ali mi se žestoko zavrtelo u glavi.

"Simone", rekla je doktorka asistentu, "odvedi ga, molim te, pod tuš."

Povraćao sam, pa sam se istuširao, pa sam još jednom povraćao i još se jednom istuširao. Onda sam morao u klozet, pa sam opet morao pod tuš.
Bio sam slomljen od umora, i jedva sam našao snage da se obučem. Glava me bolela, poput Zemljine kugle kojoj je ekvator ispucao na više mesta. I celo telo, svaki mišić, svaka božja kost. Leđa i stomak su me pekli od bičevanja, a kraste od bolničkog lepka zatezale kožu na užasno neugodan način.

(nastavak u komentaru)

(nastavak)

Odveli su me do ležaja na točkovima u jednoj sporednoj prostoriji. Zaspao sam. Kad sam se probudio bilo mi je bolje, osim što sam ustanovio da je "sporedna prostorija" zapravo neka vrsta bolničke ostave za metle, partfiše, krpe, spužve, sredstva za čišćenje kamenca i paste za parkete. Ko li me je ostavio ovde?
Izašao sam i našao se u bolničkom hodniku. Nije bilo nikoga osim jednog starijeg čoveka u prugastoj pidžami, bele kose i belih, strahovito debelih nakostrešenih obrva. Stajao je kraj prozora i pušio. Čim me opazio, obratio mi se kao da me poznaje.

"Dobar dan!" rekao je.

"Dobar dan."

"Kako je prošlo?"

"Dobro, valjda."

"A ja, evo, već treći put."

"Šta?"

"Kažu da je svaki novi put sve lakše. Pa će valjda biti dobro."

Da vam iskreno kažem, nisam imao pojma o čemu on govori: CTDP-u, svome boravku u bolnici ili o nečem trećem. Možda je bio blago poremećen, taj starac sa svojim nemogućim obrvama.

"Znate li gde je ordinacija doktorke Kraus?" pitao sam.

"A kod njega ste vi!"

"Kod nje."

"Kod nje?"

"Da."

"Onda je to drugo. Ona vam je u hodniku preko puta. Piše na vratima."

Ostavio sam ga da i dalje puši sam na hodniku. Pronašao sam vrata na kojima je pisalo dr. Kraus. Pokucao sam. Niko mi nije rekao da uđem, ali iznutra sam mogao čuti više glasova koji su, činilo mi se, žustro raspravljali. Pokucao sam još jednom. Ništa. Ušao sam.
Za stolom su sedeli doktorka, asistent i još dvojica doktora. Pušili su i pili džin. Na stolu su ležala dva već dopola ispražnjena tanjirića s kikirikijem i bademima. Pepeljara je bila puna opušaka, prostorija puna dima – ipak, nije smrdela po duvanu nego po odstajalim izmetinama. Uza zid su bile poslagane bolničke noše u kojima su se nazirali žućkasto-modri defekati. Asistent Simon, raskriljenog belog mantila, mokrio je u jednu od noša. Doktorka Kraus me ugledala prva.

"Oooo! Pa vi ste tu!"

Nisam znao šta bih rekao.

"Ja se izvinjavam, sestra je rekla da ste otišli kući. Mislio sam da ćete nalaz uzeti naknadno."

"Tu sam ja bio sve vreme, samo sam spavao."

"Dobro, dobro, sad ćemo mi to. Andrej?" obratiila se jednom od doktora, "mogu li ja kod tebe to obaviti, ovde smo napravili svinjac."

I tako smo otišli u praznu ordinaciju tog doktora Andreja. Doktorka Kraus uzela je moj karton u kom su već bili nalazi CTDP-a. Pod rukom je nosila smotano platno iscrtano mojim crnim znojem. Ušli smo. Seo sam, sela je i ona. Sad me sustiglo uzbuđenje; srce mi je lupalo pod grlom. Doktorka je otvorila karton i izvukla papire.

"Dobro. No, ja ne znam šta ste vi očekivali. Nikad ne znam što ljudi očekuju. Neki priželjkuju pozitivan, a neki negativan nalaz. A ja vam kažem: sve vam to dođe na isto. Kao što reče onaj moj Simon, ja se na ovo nikad ne bih odvažila."

"Nije važno. Recite samo."

"Nalaz je pozitivan. Mrtvi ste."

Osetio sam olakšanje. Sve ono lebdenje u glavi, osećaj mekoće u asfaltu (dok hodam ulicom), neuverljivost nebeskog svoda i svetlosti sunca: sve me uveravalo da ne postojim, da sam mrtav. I konačno sam se u to uverio.
Naravno, moglo se dogoditi da nalaz bude negativan, da me CTDP proglasi živim, što bi značilo da su navedene smetnje ipak bile umišljene, nasumične i slučajne. Ali nije bilo tako. CTDP je pokazao: bio sam mrtav.
Doktorka Kraus je razvukla platno na kojem se ocrtavao otisak crnog znoja. Videle su se konture moga tela, a u telu su se nazirali otisci unutrašnjih organa. Vitalni organi, poput bubrega, srca ili jetre, bili su posve bledi. Mozak se nije čak ni nazirao. Značilo je to da oni svoju funkciju obavljaju samo prividno, a da mi zapravo više nisu potrebni, da su već takoreći odumrli. Jer telo je mrtvo. Umrlo, poginulo zapravo, još pre deset godina, najverovatnije usled pada ili saobraćajne nesreće. Predeo slomljenog vrata bio je posebno jasno ocrtan na platnu.

"Vi, naravno, znate da vaše stanje ne iziskuje nikakvu terapiju niti promenu načina života. Reč je samo o tome da ste pre deset godina stradali u nesreći, kakvoj tačno, mi to ne možemo ustanoviti, ali na platnu se vidi da je vrat slomljen."

"Znate, barem približno, kakva su naša saznanja o tome šta se čoveku dogodi kad umre. On ne može umreti do kraja. Barem prema sadašnjim spoznajama. Umiranje počinje jednako kao i spavanje i na početku smrti svaki čovek sanja neki san. Njegova se svest u trenutku smrti uvlači u taj san i opstaje u njemu. Taj san tada nužno postaje sve razrađeniji, sve uverljiviji, jer buđenja nema; taj san postaje vaša svest i vaš život. I vi sad živite u tom snu."

"Da, ali i vi ste deo tog sna. Da li to znači da vi postojite samo u tom snu, a ne i u "stvarnoj stvarnosti"?"

"E, toga se i bojim. Zapravo ne znamo kako to funkcioniše. Neki misle da se cela stvarnost sastoji od pojedinačnih "džepova sna" i da je svaki od tih "džepova" domaćin jednoj svesnosti, jednome "ja". Mogu li se ti džepovi ispreplitati, mogu li se stvarna "ja" susretati ili je reč o jednome "ja" i njegovim utvarama, to stvarno niko ne zna. A i bolje je. I s ovim saznanjima koje dobivamo preko CTDP-a zapravo samo pravimo sranje. Zar ne?"

"Nisam siguran. Meni je lakše živeti kao mrtav čovek. Pa makar se taj posmrtni san u jednom trenutku naprasno prekinuo. Znate na što mislim: ako je sve što me okružuje san, onda to sve može odjednom nestati i ja ću se naći u ničemu. A možda će i mene nestati."

"Znam, ali to preti svima: i mrtvima i živima. Zato ja i kažem da je CTDP nepotreban."

Ušao je asistent Simon i poručio doktorki da su "kolege završile svoj deo posla i da je sada na redu ona – u protivnom sve mogu pobacati u klozet". Rukovao sam se s oboje. Nešto su mi hteli reći na rastanku, možda izraziti saučešće, ali nisu znali kako bi to izveli. Na kraju, kad smo se već našli na suprotnim krajevima dugoga hodnika, doktorka Kraus mi je viknula:

"Lazare, sretna ti bila smrt i dugo umiranje! I pozdravi Avrama!"

Poslednja izmena:
coco bill;bt282473:
Ne znam, nikad nisam znao skraćenice...možda nešto kao Control Transcending Death Print.:D
Hahah, odličan! :D

Hmmm, da bi bio isto što i Lazar moraš da imaš jaku vezu, nekog svog ujaka Avrama.
Samo ako želiš potvrdu CTDP-a za svoje stanje.
Ali nezavisno od CTDP-a, svi mi lagano hodamo ka svojoj smrti (život je dugo umiranje?), ostavljajući za sobom neprestano trag bivših sebe.

Ja recimo mislim da ova priča, znači sasvim nešto drugo od onoga što je Sana napisala. Mislim da je pisac hteo da kaže da je ovaj život smrt
u odnosu na pravi život koji nekako negde drugde živimo (ili bi mogli da ga živimo, ili smo ga nekada živeli).
Zanimljivo je to... da svako da priči neko svoje značenje. Ali evo šta mene zanima:
1. Coco bill jedini zna pravo značenje ove priče, od kraja do početka. Od značenja javnog vršenaj nužde na porcelanskim nošama, mokrenja asistenta Simona u nošu itd? Znaš li? Pitam ovo jer me jako zanima sam proces pisanja pojedinih pisaca.
Imaš li ti konkretno Coco razlog za svaku napisanu rečenicu ili ponešto staviš eto tako..ili...
A ti Sanja?

2. Da li su pojedini pisci kao iluzonisti i mađioničari? Ako bi otkrili kako izvode trik nestaje magije?
Recimo objavi Coco ovu priču. Ona dobije prestižne nagrade. Pitaju ga fanovi šta ti znači ovo, šta ono?
Da li bi otkrio? Da li bi otkrivanjem priča izgubila na vrednosti?

Inače, fenomenalna priča! Sa uživanjem sam je pročitao. Podsetila me na Dicka.

Sjajna prica ali na zalost nedovoljno propracena kao uostalom i sve sto je originalno , kreativno i duboko smisleno.
Gde je pocetak a gde kraj ?
Posmatrati sve linearno je pogresno a covek upravo to radi. Ako bi stvari posmatrali na drugi nacin mozda bismo i spoznali neke nase strahove tj. onaj u kome su svi sazeti a to je strah od kraja tj. od smrti .
Da li se mi stalno iznova radjamo i umiremo ? Pa da , svaki san je umiranje a svako budjenje je radjanje !
I nije bitno koliko smo vremenski u snu ali je bitno koliko smo na javi tj. koliko smo svesni , samo to se racuna u ZIVOT ljudskog bica . Ljudi koji zive po navici rukovodjeni svojim umom su fakticki mrtvi oni spavaju dubokim snom , sanjaju snove koji se nikada ne ostvare.
Veoma , veoma zanimljiv tekst !
Smrt kakvom je mi zamisljamo ustvari ne postoji ! Ta smrt je samo rezultat naseg dubokog sna u kome se preplicu razne misli . Ako nas kroz taj san vodi kolektivni um svi sanjamo iste snove koji se nikada ne ostveruju .
Fakticki ne postoji kolektivna svest , postoji samo kolektivno nesvesno , dubok san .
Rekla bih da je ova prica san jednog coveka koji se budi i koji pocinje da shvata sustinu svog postojanja .
Mi smo ustvari izmedju ZIVOTA i SMRTI , izmedju sna i jave tj. izmedju dva nivoa postojanja a samo smo manje vise povezani i sa jednim i sa drugim.
Osecaj ljubavi jeste impuls zivota , svest i dodir sa zivotom. Osecaj straha je san , nesvesno , to je nas um , nas fizicki deo tj. nase postojanje kroz materiju .
Medjutim svi smo deo kosmosa a osecaji otuda dolaze ! Kroz njih povezujemo razlicete nivoe . Mi smo veza izmedju dva nivoa fizickog i duhovnog , mesto gde se preplicu te dve energije koje su celina samo u beskonacnom kosmosu. To samo znaci da ne postoji konacan kraj a ni smrt da je to samo stvar naseg ogranicenog uma.
Vecina ljudi danas spava dubokim snom u kome zamislja jednu ravnu liniju po kojoj ide i to smatra zivotom ali zivot je ipak dodir sa duhovnim nivoom postojanja , svest i budno stanje ! Postojanje kroz masu je beskonacan strah koji se radja i umire kroz telesno , kroz materiju bez impulsa zivota .
Pitanje DA LI SAM JA ZIV ILI MRTAV jeste pocetak spoznaje svoga bica tj. pocetak budjenja ! Pitanje KADA CU UMRETI jeste dubok san u MASI snova !

Idem ja da sanjam ribolov I da sanjam da sam ufatio veeeelikog tmudja...Posle svraćam kod nove komšinice-plavke
širokih bedara I izazovnog hoda-malo da je kresnem,a posle mogu I da snimim taj STDP-Socijalterorističko društvo
peedera-poneću moj stari kamkorder-truba mi s ovim ajfonima I ne ličiš na snimatelja...:cool:

Napast;bt282488:
Zanimljivo je to... da svako da priči neko svoje značenje.
Teorija recepcije upravo govori o tome kako čitalac, čitajući, daje novu dimenziju delu, nadograđuje ga, udahnjuje mu život.
Naravno, ne svaki čitalac - jer nije svako darovit čitalac, jednako kao što nije svako darovit pisac.
To što će svako da shvati delo na svoj način, ne znači da nema pogrešnih shvatanja - ima. Sećam se jedne neprijatne situacije u kojoj je neka "prestižna" stranačka učiteljica na javnom skupu čitala svoj esej o delima grozdane Olujić - desilo se da je i Gordana bila tu, pozvali je za govornicu, a njoj sve neprijatno, pa kaže : "Eto... iskreno sam se iznenadila kad sam čula da sam to pisala" :D

No dešava se i ovo:

Да ли је удео читаоца у стваралачком процесу умањен? Теорија рецепције каже да није, а на том трагу је остало и мишљење многих других аутора који сматрају да је улога читаоца надахнута активност и облик креативне сарадње, да „нема тако генијалне поетске творевине која би могла да зрачи у празнини“ јер један оригиналан свет није апсолутна вредност пре него што ступи у чувствени дијалог с читаоцима.. (...) Он се афирмише као вредност тек када ступи у хиљаде нових егзистенција у којима суделују читаоци својим осећањима, идејама и унутрашњим представама.
(iz mog rada)

по навици говоримо о писцу или уметнику као о даровитој особи, чија је машта развијена више него код других, да је то онај који зна како да састојке маште употреби и стилизује. (...) Према томе, читалац би увек морао бити човек с мање склоности за маштање. Али, у стварности, тај однос може бити и обрнут. Ми губимо из вида да читалац веома често има више способности за сликовито евоцирање и маштање од самог писца коме је поклонио своју пажњу.
(V. Filipović, "književno delo i čitalac")

Napast;bt282488:
Ali evo šta mene zanima:

Imaš li ti konkretno Coco razlog za svaku napisanu rečenicu ili ponešto staviš eto tako..ili...
A ti Sanja?
Zavisi šta pišem.
Ako pišem satiričan tekst, onda iza većeg dela napisanog stoje razlozi.
S druge strane, recimo, u opisima iza "Prve ljubavi" ili "Školjke" nema nikakve razložne podloge: pisano je prosto intuitivno, slikama koje su prosto navirale same, tako da napisano u neku ruku i ne mogu nazvati sasvim svojim (to su priče koje sam "pokupila" "odnekud")

2. Da li su pojedini pisci kao iluzonisti i mađioničari? Ako bi otkrili kako izvode trik nestaje magije?
Kod mene nema trika.
Ali, recimo, imaš Kembelovog "Junaka sa hiljadu lica" koji je mnogima poslužio kao osnov za pisanje (Lukas ga je iskoristio za postavljanje prvobitne "Star wars" trilogije na noge)
Nađi, mislim da ima pdf na netu.
Campbell, Joseph, The Hero With a Thousand Faces

Poslednja izmena:
potražiću, hvala na odgovoru :)
Meni je najdraža baš ta vrsta priča koje sami čitamo kao da nisu naše (a jesu i nisu valjda u isto vreme).

Ako je zadatak pisca, da u sledećoj fazi pisanja, uobliči to "pokupljeno odnekud",da složi tu početnu slagalicu, da sam shvati šta je napisao
i kakav potencijal ta priča ima, onda je više nego moguće da čitalac da smisao priči koji je i samom piscu promakao :)

A zamisli kad sve što napišeš (ne mislim na priče nego bukvalno bilo koju rečenicu bilo gde) iščitavaš kao da je neko drugi napisao :eek:
Skoro pa mi je svejedno da li čitao svoje ili tuđe, samo "svoje" bolje razumem, sećam se da sam i ja tu imao aktivnu ulogu.

Napast;bt282576:
Ako je zadatak pisca, da u sledećoj fazi pisanja, uobliči to "pokupljeno odnekud",da složi tu početnu slagalicu, da sam shvati šta je napisao
i kakav potencijal ta priča ima, onda je više nego moguće da čitalac da smisao priči koji je i samom piscu promakao :)
Pa nema kvalitetnog pisca bez prethodnog kvalitetnog čitaoca.

(zato se, kad čitaš pisana (ne)dela nekih ljudi, može zaključiti šta su i kako čitali, ili koliko nisu čitali)

A zamisli kad sve što napišeš (ne mislim na priče nego bukvalno bilo koju rečenicu bilo gde) iščitavaš kao da je neko drugi napisao
Meni se to tu i tamo dešava, kad naletim na neke svoje stare tekstove na koje sam zaboravila :malav:

Back