CT mozga

lepamara2011

Početnik
Poruka
3
Radila sam CT-endokranijuma i po rezultatu sve je OK, osim poslednje rečenice koja me baš zabrinula:
"Znaci hroničnih ishemijskih (lakunarnih) promena u predelu bazalnih jedara desno". Zna li ko značenje ovoga?

Znam da moram do neurologa, ali sada je na godišnjem, a onda kad odem da zakažem dobijem termin za 15 dana, a do tada ću presvisnuti od brige.

Значи да су ти одређене, али мале, јако мале зоне у мозгу дуже време биле без кисеоника.
То је тако како је и не може да прогредира за 15 дана, ма ни за месец дана. Зато, нема разлога за велику бригу.

Sofija, hvala za odgovor. Čini mi se da ste upućeni u ovu problematiku pa ću biti slobodna da postavim još neko pitanje, jer bojim se da ja nisam osoba od samo jednog pitanja:dash:
Šta znači bez kiseonika, da li je to bio moždani udar?
Ako nema kiseonika, kako samo jedna strana (desna)?:dontunderstand:
Majka mi je umrla od moždanog udara i genetska predispozicija mi stvara dodatnu nervozu. Uz to, imam 47 godina, spondilozu i aterosklerotične promene krvnih sudova vrata. Šta mogu da očekujem?

Не, није то био мождани удар већ су крвни судови у том региону (али они најнајситнији) малко заказали у опскрбљивању кисеоником. С обзиром да се ради о ''лакунарним'' променама значи да су заиста јако мале.
Како само једна страна? Лако. ;) Посматрај ствар логички. И кад се мождани удар деси никад не захвати обе мождане хемисфере.
Крвни судови имају своје завршне гране. И у тим зонама не постоје неки други који би преузели посао опскрбе кисеоником.
Али као што рекох, нема потребе за претераном бригом. Неуролог ће поставити дефинитивну дијагнозу. :)

Не, није то био мождани удар већ су крвни судови у том региону (али они најнајситнији) малко заказали у опскрбљивању кисеоником. С обзиром да се ради о ''лакунарним'' променама значи да су заиста јако мале.
Како само једна страна? Лако. ;) Посматрај ствар логички. И кад се мождани удар деси никад не захвати обе мождане хемисфере.
Крвни судови имају своје завршне гране. И у тим зонама не постоје неки други који би преузели посао опскрбе кисеоником.
Али као што рекох, нема потребе за претераном бригом. Неуролог ће поставити дефинитивну дијагнозу. :)

Da li su ta oštećenja, koja se vide na CT kao svetle mrlje i zovu se lezije, slična pojava kao kod MS (multipla skleroze)?

Да и једно и друго су светлине на снимку- тј. смањена мождана густина у датој зони. С тим што МС представља губитак мијелинских овојница на аксонима праћен споријим преносом или чак блокадом преноса импулса и упалном реакцијом, а то неуролози разликују.

Back