Crvenouha kornjača

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Araon

Elita
Poruka
18.385
Kupio sam pre par dana malu crvenouhu kornjačicu, poprilično je živahna, simpatična i to sve...

Ali, postoji par problema... Devojka u prodavnici mi je dala neke smernice koje bi trebale da budu ok... Kao što su prokuvavanje vode pre sipanja, čišćenje na svakih 2-3 dana, dala mi je hranu neku, kada sam pitao za posudu rekla je da je sasvim dovoljan onaj mali plastični sud, za koji se kasnije ispostavilo da jedva prekrije oklop, o plivanju ne moram ni da pričam, jednostavno nije moguće... Rekla je i da voda ne sme biti hladna, ali ne mora biti ni nešto topla... Na sred te plastične posude ima to kao ostrvce, na koje se moja kornjača nije popela nikako... Stalno je u vodi, spava, šetka, jednostavno je ne zanima penjanje gore... Što je meni čudno.

E, sad, to bi bilo ok da ja nisam istraživao i shvatio da tu treba svetlo, kamenje, veći onaj akvarijum ili kako već, treba još dosta stvari, treba grejač i tome slično, što je mnogo više od "prokuvaj vodu, menjaj na 3 dana i mali sud je ok"...

Ako neko ima iskustva neka napiše kako pružiti srećan i dugovečan život toj životinji, jer nemam želju da maltretiram životinju.

Kao za akvarijum.
Nemoraš da čistiš stalno
ali moraš da napraviš spoljni filter:
Red, sundjera, prokuvanog, peska
sundjera, aktivnog, uglja, sundjera, peska

I spoljna pumpica sa raspršivačem vazduha.

PS: Dobro je ubaciti par čistača -
ribice koje ližu i čiste staklo iznutra.

I, normalno, grejač.

Sve to imaš u prodavnicama
akvarijumskih ribica.

Samo da Ti kažem - to je velika obaveza.
Šta ako, npr.ideš negde na desetak dana.
Znam mnoge, ukljujujući sebe, koji su odustali.

Inače, lep akvarujum je stvarno odmor za oči.
Izguglaj, imaš stvarno prelepe primere.

Poslednja izmena:
ja sam dva puta imao tu kornjacu i tu posudu o kojoj pricas

oba puta kornjaca bi mi oslepela i to bas zimi... ustvari jednostavno bi zatvorila oci i vise ih ne bi otvarala i tako bi dalje funkcionisala

posle sam se raspitao u drugoj prodavnici i prodavacica mi je rekla da im je bio potreban neki filter ili grejac... ne secam se tacno

Pa da, oslepe od hladnoće i onda uginu, to sam i ja čuo, ali mi nije rekla da kupim grejač tada..

I još nešto, da li ta kornjača spava u vodi ili na suvom?

Jer sam pročitao negde da treba nasuti toliko vode da plivaju, ali i kada spavaju u vodi da mogu disati, što se kosi negde sa slikama ljudi koji imaju akvarijume gde kornjača može slobodno da pliva, ali nikako ne može da spava uvodi, udavila bi se jer vazduh ne može da uzima ako ne ispliva na površinu. Onda ispade da je prodavačica u pravu kada je rekla da uzmem manji sud, sad ne znam ni sam...

moj brat gaji kornjače (mušku i žensku) i žive mislim bar 10 godina. kad su bile mlade bile su neko vreme kod mene i tad je jedna imala problema sa konjuktivitisom i jedva sam našla neke kapi koje su joj pomogle. ali kod njega mislim da to nije imala. onako porasle su dosta, žive u lavorčićima a ponekad se i šetaju po stanu, mislim da je jedna aktivnija, čak budu i neka jaja ali mućkovi - nekako uspe da zatrudni :eek:
on im daje ponekad i ribu ili npr puža golaća ali i onu suvu hranu za kornjače iz radnje a nekad i biljke tipa zelenu salatu
one vole da se sunčaju ali sad im je valjda hladno za napolje
ne znam sad neke detalje
jeste mislim da ima grejač pa ga stavi u lavorče, za lampe ne znam
on im je namestio da mogu da izađu iz lavorčeta, da se popnu, nekad vole da ostanu u vodi, e sad koliko one provale šta mogu ne znam. kad su bile jako male živele su u terarijumu sa vodom tako da mogu da plivaju i imale su kamen da se popnu.
nemam pojma, ima možda i neki filter ali treba da pitam... pa onda da li mora nešto za oklop da im se daje nisam sigurna
...

ok evo još jednom rezime

treba da joj bude toplo (oko 25C), možeš da nabaviš grejač ili da je držiš na nečemu toplom (radijator) ali da joj nije prevruće. za grejač mislim da treba da paziš da ne crkne termostat pa da ne pregreje vodu.

sunčanje:
najbolje im je sunčanje na suncu, ako nema sunca može obična lampa, ako su u mraku onda treba da im se daju AD kapi za oklop (pitaj u radnji za životinje).

vode treba da bude minimum toliko da može da pliva i treba da ima neko ostrvo da može da izađe na suvo i da se tu npr sunča. ne moraš da je prokuvavaš ali možeš da je pustiš da malo izvetri.

menjaš vodu kad postane prljava.

na engleskom se zove Red Ear Slider ako ti treba za google.
...
kad je mala dosta je hrana za kornjače iz radnje, može i kuvana riba (nezačinjena)... može i listovi povrćki. nemoj previše da je hraniš da se ne prejede
ako nađeš crvića i sl. to je isto OK da joj daš. sve u svemu ne preteruj s hranom
aha može meso-riba ali bolje obrađena termički

Poslednja izmena:
Hvala za ovo, ali ono što moram da pitam još je za akvarijum ili kako se već zove, tj. koliki se stavlja, kao i kolika dubina vode se sipa?

Jer, kao što rekoh, dala mi je malu posudu koja za sada pokrije kornjačicu, ali samo zato što je jako mala, bebiron...

A viđao sam akvarijume koji izgledaju ovako:

9639208.jpg

tank-image-3-300x180.jpg

Dok sam pročitao u jednom članku da treba nasuti vode toliko da je pokrije, da može da pliva, ali i da može stajati u vodi na nogama i disati dok spava? Što je potpuno suludo i jednostavno se ne može uraditi tako da se poklopi sa svim... Pa me zanima da li kornjača spava u vodi ili izađe i koliko se zapravo treba sipati vode?

Jer na nekoj od slika sam video akvarijum bukvalno do pola pun, da možeš i sam da zaplivaš...

hm pa valjda staviš minimum toliko vode da može da pliva u njoj i da može cela da bude prekrivena vodom, a staviš joj i neku suvu površinu - ostrvo da može da izađe na to. to je bitno. inače ona je sad mala, ali ako bude sve u redu onda bi mogla da raste pa da bude duplo tolika ali o tom potom. ja bih rekla te slike su OK ali možeš i manje

a kako spava ne znam, valjda kako joj dođe

znači npr ako hoćeš da ih stavljaš na sunce, ok je, ali paziš da se ne smrznu ili ne skuvaju, zavisi od doba godine : )

on je počeo da ih pušta po stanu kad su malo porasle i počele da se ujedaju... ali dotle ima vremena valjda
...
filter bi valjda trebalo da olakša da ne moraš da ti lično prosipaš vodu svaki dan-dva ali to se raspitaj po radnjama

e sad sunce - kao valjda što se gušteri sunčaju, to su gmizavci, oni da li moraju na sunce ili vole ili šta već, to valjda važi za gmizavce... plus kornjača oklop (ovo sad nešto sama razmišljam)

Poslednja izmena:
Sada je toliko mala da i onoj maloj plastičnoj posudi može da se kreće, pliva i sve je to ok, ali gledam da joj stavim što bolje uslove... Pa ne znam, neki kažu da nikako ne sme da bude u toj maloj, neki kažu da je za sada ok, neki kažu da grejač nisu kupili godinama, neki kažu da je to pod obavezno... Neki kažu da mogu same, da im ne treba partner, da krenu i da se biju u međuvremenu, dok mi je drugarica rekla da joj hitno kupim još jednu, da je to najhitnije, hitnije i od grejača... Neki kažu da sipam 2/3 akvarijuma, neki kažu samo da je prekrije, da se ne udavi, i ja sam sada zbunjen na nivou maksimalnog...

pa probaj pa prati, vidi gde u prirodi živi, mislim da u luizijani, znači ne voli baš da je mnogo hladno, pipni vodu
eto, kod mog brata žive dve i otprilike 10 godina i porasle su, ne znam koliko je bitno što su dve
kad pipneš vodu da nije ni previše hladna ni topla, to je valjda u redu :think:
raspitaj se šta treba za oklop, nešto da ne omekša
one ne spavaju zimski san kao npr šumske, a nemaju peraja kao morske nego noge

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi. Imam dve crvenouhe kornjače, mužjaka i ženku. Ženka je dosta veća od mužjaka i puno više jede i aktivnija je.. Pre par dana sam primetio da ženka odjednom neće da jede i vreme provodi na kopnu (ne ulazi u vodu po ceo dan).. Da li se sunča ili je nešto muči? Jer ne ulazi u vodu i ne jede.. Čuo sam i da ispušta pištajući tih zvuk.. Da li neko zna o čemu se radi? Imam i neki snimak kad je na kopnu i kao da hoće da pliva u prazno..

Back