Crvena knjiga

white_warg

Iskusan
Poruka
5.883
Već neko vreme istražujem sve vezano za takozvanu crvenu knjigu o kojoj se jako malo zna.
Ne znam gde sam čula za nju.
Ali znam da je prava misterija.

Ne, to nije knjiga flore i faune.
I ne, nije Jungova crvena knjiga.

Ta knjiga čak nema ni naziv već je zbog crvene boje korica zovu Crvena Knjiga.

Naime, crvena knjiga u sebi sadrži najstarije neotkrivene legende o prvobitnom životu na zemlji.
Takođe, pominje se Srednja zemlja.
Za one koji ne znaju, Srednja zemlja je pojam iz filma i serijala knjiga Gospodar Prstenova.

Priča se da je J.R.R. Tolkin došao do crvene knjige kada je nađena, i da je uz pomoć nje dobio ideju o tajanstvenom dobu i Srednjoj zemlji. Znači da mu je da knjiga bila inspiracija za njegov dalji rad.

Ne znam šta ta crvena knjiga sadrži.
Bila sam u nekoliko biblioteka.

U samo jednoj od njih su znali za crvenu knjigu i rekli su mi da čuvaju ne tako pozdanu prepisku nje u podrumskom delu biblioteke.
Ali nikada je ne iznose napolje.

Pitala sam zašto, rekli su mi da ne znaju.

Mislim ono, da nije ukleta? :hahaha:

Jedino što sam saznala je da je ta čuvena originalna crvena knjiga sačuvana i zaključana u podrumu najveće biblioteke u Njujorku.

Ono što mi je fascinantno je to što se o njoj tako malo zna.
Blago se Tolkinu,ako je taj deo o njemu tačan uopšte. Barem je dobio mnogo inspiracija...

Nije li tolkinova Srednja Zemlja insporisana nordiskim Midgardom? Msilim,Midgard bukvalno znači "srednja zemlja" ili "zemlja u sredi" jer se u njihovij mitologiji nalazi na sredini Jigdrasila(to je drvo na kom su zamišljali da su raspoređeni svetovi)...I inače je Tolkin dosta ideja pozajmio iz nordiske mitologije a i raznih drugih mitologija i folklora...

Nije li tolkinova Srednja Zemlja insporisana nordiskim Midgardom? Msilim,Midgard bukvalno znači "srednja zemlja" ili "zemlja u sredi" jer se u njihovij mitologiji nalazi na sredini Jigdrasila(to je drvo na kom su zamišljali da su raspoređeni svetovi)...I inače je Tolkin dosta ideja pozajmio iz nordiske mitologije a i raznih drugih mitologija i folklora...
Da, jeste ali ima i ovoga o toj knjizi

Back