Ovo dosad nisam još nikome rekao, ali prva igra koju sam zaigrao na PC-u je bila igra isto takvog žanra. Zvala se Dune, iliti Dina na srpskom. To je bila strategija nalik Europi Univezalis u kojoj si trebao da osvojiš celu planetu Dinu. Nemoram da ti pričam kako me je ova igrica oduševila. Kad se samo setim koliko neprospavanih noći sam pretrpeo sedeci ispred mog sivog ljubimca igrajući Dinu. Igra je bila disketno izdanje, sa zastarelom grafikom (dobro još ne u to vreme), ali odisala je zanimljivošcu koja je igrača naprosto vukla da je odigra do kraja, pa opet ponovo.... Iako velicine svega jedan i po megabajt, igra je bila dosta duga, cak što više duža negoli neke igre što danas dolaze na dva, tri pa čak i više CD-ova. Jednostavno imala je sve! Razne tipove jedinica, raznolika oružija, NPC likove koje si mogao susretati u toku igre (usvari to je bila i delom avantura, poto se igrac mogao kretati po celoj planeti).
To je zaista bila odlična igra, dostojna Herbertove knjige, ili barem istoimenog filma. Isti slučaj je sa Europa Universalis, koja je unela revoluciju u ovaj žanr. Igra poseduje veoma razvijen vojni, kulturološki i religijski model koji utiče na svaki aspekt društva, od nauke i diplomatije do ekonomije i vojske. Možda je EU zbog toga tako drugačija od ostalih strategija, možda zato jer je među prvima stavila igrivost na prvo mesto ispred grafike. Pa svakako. Neznam zašto sam uopšte spominjao Dinu, valjda zato jer me jako podseća na EU, pošto deli isti koncept igranja.
Ja sam igrao Europu Univerzalis i mislim da je igra naprosto genijalna. Kada sam spominjao engine mislio sam na grafiku, pošto je engine zadužen za grafiku i fiziku unutar igara. To što je igra napravljena na istom enginu, neznači da je kvalitetna ili čak u najmanju ruku dobra. Primer za to je Europa Univerzalis: Crown of the north, koja se ne može ni izbliza uporediti sa originalom, ali dobro, tu igru nisu na prvom mestu ni napravili isti ljudi, tvorci originala, tako da je zajedničko između te dve igre samo naslov i taj famouzni engine. Jeftin marketinški trik da se proda nešto tako jadno i bedno, čak nezaslužno novaca koje tvorci traže.