Vexy
Buduća legenda
- Poruka
- 34.723
Šta Crnogorci vole da kuvaju i da jedu?
Dajte slike i recepte.
Dajte slike i recepte.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ДАЈ РЕЦЕПТ
Moj đed je uvek pravio kačamak, ali bez kukuruznog brašna, samo krompir i belo pšenično brašno. Takav kačamak se kuva na laganoj vatri, jako dugo, i potrebna je muška snaga za 'tučenje' brašna i krompira.Скуваш посебно качамак од пројиног жутог брашна, а посебно кромпир.
Кад се све то скува, кромпир оцедиш, а качамак измешаш. Онда помешаш кромпир и качамак и све то мешаш и тучеш дрвеним тучком који је за то намењен. Кад маса буде изједначена као пире онда може да се једе са кајмаком или сиром.
Пријатно.![]()
Moj đed je uvek pravio kačamak, ali bez kukuruznog brašna, samo krompir i belo pšenično brašno. Takav kačamak se kuva na laganoj vatri, jako dugo, i potrebna je muška snaga za 'tučenje' brašna i krompira.
Ukus je nepnovljiv, posebno kada je pravio smočani, tj kačamak sa kajmakom uz koji je obično služen kiseli kupus.
Đeda nema već dugo, ostalo je sećanje na njega, i na kačamak sa belim brašnom koji nije znao da skuva kao on. I Nostalgija.
Moj đed je uvek pravio kačamak, ali bez kukuruznog brašna, samo krompir i belo pšenično brašno. Takav kačamak se kuva na laganoj vatri, jako dugo, i potrebna je muška snaga za 'tučenje' brašna i krompira.
Ukus je nepnovljiv, posebno kada je pravio smočani, tj kačamak sa kajmakom uz koji je obično služen kiseli kupus.
Đeda nema već dugo, ostalo je sećanje na njega, i na kačamak sa belim brašnom koji nije znao da skuva kao on. I Nostalgija.
E pa, skuro, objasni nam, pa da i mi mlade to znamo...![]()
То је рецепт моје бабе. Уз тучаник наравно поред кајмака иде добро и сир, кисело млеко,а може и обично које је моја баба звала вареника.
Мада сам ја највише волела кад баба развуче коре и направи савијачу са сиром и јајима. Сада нема ни бабе ни савијаче.
Objašnjavala tetka Joka (iz jedne kafane)
ženi, nisam baš sve zapamtio, al' kraj je vrh:
Ono meša se dok se ne odvoji od šerpe...
I kaže joj ona: A ako ti ne uspe,
skini se i tri puta otrči oko kuće,
da ti drugi put uspe.
- - - - - - - - - -
Ako svraćate ka Ostrogu, slava mu i milost,
čim skrenete sa magistrale ima jedna veća kafana
imaju i cicvaru i kačamak, običan i smočani.
Odlična cicvara je u kafani Terasa,
izmedju Mojkovca i Kolašina
Сада нема ни бабе ни савијаче
Tačno. Od vas mladjih vajde nema,
bar po pitanju domaćih pita
За домаћу питу потребне су домаће коре, домаћа јаја и сир, то нам није доступно.
Све друго не може да замени укус домаћег што су некад правиле наше баке
Домаћа јаја и врхунски сир имам увек.
Само треба да се развуче тесто оклагијом,
и то је проблем,
Не иде баш свакој.
Сада нема ни бабе ни савијаче
A pita sa sirom je vrh