CRNOGORSKI BUKVAR SA 32 SLOVA: Roditeljima se plače, a deci ništa nije jasno!

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
CRNOGORSKIM OSNOVCIMA STIGAO NOVI BUKVAR SA 32 SLOVA: Roditeljima se plače, a deci ništa nije jasno!

CRNA GORA15:44, 10.12.2016.1

PODGORICA - Jedna majka iz Podgorice zavapila je danas na svom Fejsbuk profilu!

“Danas smo dobili Bukvar. Bukvalno mi se plače. Moje dete 50 posto ovih izmišljenih reči i slova ne ume da izgovori, ja ne mogu 30 posto uz sve napore.”!
Njeni FB prijatelji bili su tako]e šokirani novim crnogorskim bukvarom i začas su se ispod statusa i fotografija novog bukvara našle desetine komentara:

“Ovo sijeno postade Śeno… Śede je ok a ovo ostalo prvi put čujem. Izvinjavam se, MaŚa je isto ok. U principu Ś se govori a ovo drugo turbo crnogorsko slovo je sprdačina”“Ko napiše nova 2 turbo crnogorska slova u svim varijantama bez pomoći bukvara dajem 100 evra”

“Šta je źato? Zlato na cg? Ne kapiram stvarno.”
“Dosta je bilo hercegovačko-nikšićkog gramatičkog terora. Ova džava je uzela stvar u svoje ruke i književni jezik preoblikovala po uzoru na zavodničku lingvisticku tradiciju svog kulturnog jezgra – Podgorice. Obrazovanje je konačno na našoj strani i očekujemo da od 2018. počne nova era.

Patite severnjaci, uz pitanje: “Apaju lji ve međedi gore, džamli džan na viganj bez ašikovanja?”“Je li ovo stvarno bukvar iz koga uče deca? Recite mi da nije istina. Molim vas…”

“Kad čujete voditeljku sa pg dijalektom i neobrazovane pink građane naravno da treba reći $edi tune, vođe, nođe:)svašta…”" A gde je nestao Vuk?", pita jedan od njih.
Da podsetimo po novom crnogorskom pravopisu osnovci će učiti azbuku od 32, umesto dosadašnjih 30, slova, tako što se u udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś.
(volimpodgoricu.me)

- - - - - - - - - -

http://www.kurir.rs/region/crna-gor...od-novog-bukvara-i-turbo-slova-clanak-2583077

- - - - - - - - - -

neko novi vuk pisao bukvar :hahaha:

- - - - - - - - - -

ljudi, da li je to moguće???

CRNOGORSKIM OSNOVCIMA STIGAO NOVI BUKVAR SA 32 SLOVA: Roditeljima se plače, a deci ništa nije jasno!

“Danas smo dobili Bukvar. Bukvalno mi se plače. Moje dete 50 posto ovih izmišljenih reči i slova ne ume da izgovori, ja ne mogu 30 posto uz sve napore.”!
Njeni FB prijatelji bili su tako]e šokirani novim crnogorskim bukvarom i začas su se ispod statusa i fotografija novog bukvara našle desetine komentara:

“Ovo sijeno postade Śeno… Śede je ok a ovo ostalo prvi put čujem. Izvinjavam se, MaŚa je isto ok. U principu Ś se govori a ovo drugo turbo crnogorsko slovo je sprdačina”“Ko napiše nova 2 turbo crnogorska slova u svim varijantama bez pomoći bukvara dajem 100 evra”

“Dosta je bilo hercegovačko-nikšićkog gramatičkog terora. Ova džava je uzela stvar u svoje ruke i književni jezik preoblikovala po uzoru na zavodničku lingvisticku tradiciju svog kulturnog jezgra – Podgorice. Obrazovanje je konačno na našoj strani i očekujemo da od 2018. počne nova era.

Patite severnjaci, uz pitanje: “Apaju lji ve međedi gore, džamli džan na viganj bez ašikovanja?”“Je li ovo stvarno bukvar iz koga uče deca? Recite mi da nije istina. Molim vas…”

“Kad čujete voditeljku sa pg dijalektom i neobrazovane pink građane naravno da treba reći $edi tune, vođe, nođe:)svašta…”" A gde je nestao Vuk?", pita jedan od njih.
Da podsetimo po novom crnogorskom pravopisu osnovci će učiti azbuku od 32, umesto dosadašnjih 30, slova, tako što se u udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś.
(volimpodgoricu.me)

- - - - - - - - - -

http://www.kurir.rs/region/crna-gor...od-novog-bukvara-i-turbo-slova-clanak-2583077

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

To se zove glasali ste - uzivajte!

Ljudi misle da je politika neko zezanje koje na njih nema nikakvog uticaja. Glasali su za samostalnost, EU, NATO... A to ima svoju cenu. Ovo je jedna od tih cena. Za svaku ex-Yu republiku postoji poseban program, za CG to je da se sto vise udalji od Srbije i Rusije. Ko to ne vidi, slep je kod ociju. A jedan nacin za to je i jezik/govor, drugi je vera itd.

E sad, sto ljudi misle da su glasali za jedno, a planovi (za njih, te iste ljude) su drugo, to je problem koji se zove GLUPOST. A ko je glup, zavrsi kao ovca. I evo u kom pravcu "gone" CG ovcice.

Mada je ovo i da se smejes i da places u isto vreme, zapravo je krajnje tuzno da se iskvareni lokalizam uzima za govor. To je kao kada bi Srbija usvojila pirocanski za novi jezik, ili carapanski. Iako su ti lokalizmi i dijalekti simpaticni, jedno je jezik a drugo dijalekat, narocito sa iskvarenim izgovorom!!!

Poslednja izmena:
Прилагођавају се еу-нато-хрватским стандардима. :per:

Коме ово није јасно, тај је заиста неписмен. :aha2:

Crvena_Hrvatska.jpg

(volimpodgoricu.me)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Gorski pavijani mogu imati 450 slova i znakova,
samo neka u Srbiji govore i pisu srpski.!!!

Ljudi ja sam postao nepismen i ništa ovo ne razumijem.
Niko živi ovako ne govori ama ni 0,1% ljudi koji tu žive

Ko je ovo smislio oca mu u vrh gu*zice j*ebem.

Ово сте смислили ви, нису Марсовци одржали ту накарадну власт све ове године.

Ljudi ja sam postao nepismen i ništa ovo ne razumijem.
Niko živi ovako ne govori ama ni 0,1% ljudi koji tu žive

Ko je ovo smislio oca mu u vrh gu*zice j*ebem.

ne boj se vražjega kota, neg se boj od zla domaćega

Srbija zvanicno priznaje postojenje tzv. makedonski jezik na stetu Bugarske,sada mi mozda zauzvrat priznajemo crnogorski jezik :mrgreen:

koga boli **** za vas bugaraše

Back