Načelno je glup, ali je mnogo više iskvaren, podao i bahat. To su sve one karakteristike o kojima sa govorio, odraz srpskog nakaradnog mentaliteta, destruktivnog mentaliteta i sestema vrednosti gde je sve izvrnuto i naopačke. Licemerije. Pored svega toga čovek je psihopata.
Ali, svakako je pametniji od takojevića i sendvičara. Sendvičari, takojevići, ulizice, dupe uvlakuše... to je sve bilo tako i u vreme komunizma. Podanički mentalitet. On se divi onom iznad sebe, strhopoštovanje prema većima, a ove dole ispod sebe gazi, vređa, omalovažava i pljuje. Lanac negativne selekcije u politici. To radi Vučić celoj naciji... koliko puta je samo izvređao srpski narod.
Već rekoh da se u našem narodu pamet meri osobinama kao što su prevare, laži, manipulacije, krađe i kriminal. Što si veći lažov i prevarant to si pametniji čovek. Tako Vučić jeste pametan pa se i on sam trudi da bude "pametan".
Šta su Vučićeve pametne odluke? Državne odluke? On je pokazao svoju "pamet" samo unutar države, manipulacijama, lažima i prevarama da se dočepa i da sačuva vlast. Sovju "želim biti diktator za vejk vjekova" poziciju. Ništa više. U državi gde nema milion pametnih i sposobnih, rasejani po svetu, a ima milion više glupih i isto tako pokvarenih i kriminalnih poltrona koji čekaj usvoj red u negativnoj selekciji. U takvim okolnostima takvi uspevaju. Vučić je samo dočekao svoj red u procesu negativne selekcije.
Hajdučija je bila životni model u narodu dok je bio u ropstvu pod Turcima. A hajdučiju krase sve te karakteristike pa se pljačkali turski karavani i trgovci. Posle kad više nije bilo Turske carevine onda smo nastavili da pljačkamo, lažemo i mažemo sami sebe, jedni druge. Tako su mnogi videli razvoj srpskog mentaliteta uključujući i Arčibalda Rajsa... koji inače nikako nije mogao da shvati zašto se Srpski narod ponaša prema svojoj državi kao da to nije njegova država.
Arčibald Rajs je inače švajcarski visoki policijski, i vojni, inspektor, kriminolog koji je došao u Srbiju na poziv vlade da istraži nemačke zločine nad srpskim stanovništvom. On kao inspektor kome je struka da se bavi i da razotkriva prevare, zavereništva i kriminal, odao je počast srpskim političarima kao najlukavijim i najpokvarenijim ljudima koji su uspeli čak i njega da prevare.
Ja sam isto tako uverio da tu nema sumnje da smo majstori za prevare, jer nama je u mentalitetu stav: Prevario sam ga, kako je glup. Mi najviše razmišljamo kako nekoga ili nešto da prevarimo, da zahebemo, da slažemo. Najviše volimo da prehebemo sistem.
Prevari svog najboljeg drugara, prevari svog kolegu sa posla, prevari svog u familiji, prevari komšiju za dva ara zemlje, za među, za šta god... i misli da je pametna samo zato što ga je prevario. A ovaj je glup jer je prevaren. Kako je glup, treba ga hebati - mentalni stav. Tako isto i Vučić: kako glup narod, treba ga hebati.
A ne može to besplatno. To mi svi mislimo da može, zato što svi kolektvino mislimo da smo vazda pametni, a u stvari smo kolektivno vazda glupi. Istorija pokazala mnogo puta. A ono što je ova zemlja pametno i sposobno izrodila to nije u zemlji. Šta je realan pokazatelj stanja stvari? Rezultati.
Prirodu ne možeš prehebat. Prirodni zakoni su sveopšti, večiti i nepromenljivi. Samo smo mi Srbi umislili, ili nam je to neko utuvio u galvu, kako ti zakoni kod nas ne važe, kako ćemo mi da prevarimo sistem. Kad kaže, ma kaki, taj ne hebe sistem. Ćera po svom. Posle nam vazda neko drugi kriv i mi bi i dalje da ćeramo po svom. Kakva je trajektorija "razvoja" Srbije? Gde ide Srbija?
Te zakone su znali i razumeli čak i drevni Persijanci, 2000 godina pre nove ere, Egipćani, Sumeri, Rimljani, a mi te zakone još ne razumemo. Kako si sijao prijatelju, tako ćeš i da žanješ. To je zakon. U fizici poznat kao zakon akcije i reakcije. Za svaku akciju postiji suprotna reakcija. Drugim rečima, ništa nije besplatno.
Ne mogu razne budale, krimosi, lopovi i prevaranti da vode državu, a da to prođe besplatno, pa se posle iščuđavamo zašto Srbija nije na nivou svetkih i evropskih razvijenih zemalja. Nije na tom nivou zato što je to ta cena koju moraš neminovno hteo nehteo da platiš kad na državu dovedeš ili dopustiš da je vode "mnogo pametni". Ovi što mnogo lažu, mažu, kradu i varaju. Klizamo ka nivou cigamale i trećeg sveta, i zašto nas je sve manje, i zašto jedan autoput ne možemo da napravimo 50 godina, što bolnice izgledaju kao oronuli zatvori iz vremena Drugog svetkog rata, što su putevi u rupama itd. Cena je plaćena uvek, bes izuzetka, i u napred.
Prirodu i prirodne zakone ne možeš prevariti. Ljude, komšije, prijatelje, saradnike njih možemo da prevarimo, ali prirodu ne možemo, niko ne može, a mada se mi vazda trudimo kao kljuse i na kraju završimo samo tako što sami sebe prehebemo.