Crne Rupe

• Začetnik teme Začetnik teme fosilvaso
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
metrika na npr disk ( t.j.poenkareovom modelu ravni lobacevskog) ima singularitet na krugu, ili ako se uzme model za 1 dimenziju veci ( sto postoji, t.j. moze) onda postoji singularitet na sferi , a ostatak prostora lobacevskog je unutar sfere( inace pokriva poluprostor(r^3 ogranicen jednom ravni)). Ako nam smeta sto je unutar sfere, uvek moze da se izvrsi inverzija na sferu, i da se preslika napolje. Taj singularitet moze da bude horizont dogadjaja .............
jos jedna zanimljivost, prostor lobacevskog ima dosta osobina slicnih euklidovom prostoru, i geometrijski je "kvantabilan" kao i euklidski(mislim na diskretne translacije,........ ( pod uslovom da je konstantne negativne krivine, ako je promenjive negativne, stvari nisu vise tako jednostavne), tako da teorija grupa u njemu sasvim fino radi.

rasa77:
aj potrazi, ako ne ne mrzi. Ja sam cuo da je Laplas prvi koji je dosao na ideju o postojanju crnih rupa. Iako se u njegovo vreme nisu tako zvale.

deo citata:
Godine 1783. britanski astronom Rev. John Mitchell je shvatio da iz Newtonovih zakona gravitacije i gibanja proizlazi da, što je masivniji objekt to je potrebna veća brzina da ga napustite.

a link je:
http://www.astro.hr/ucionica/03-crne_jame/index.htm

Moze, ali one su poznate na osnovu Njutnove teorije gravitacije i zakona o odrzanju energije i momenta impulsa. Medjutim, u OTR (a ja se uhvatio nje ko pijan plota) izrazi za brzine nisu bas onako jednostavni.

Back