Crna Zorica

Djika junior

Domaćin
Poruka
3.733
... je naziv novog domaćeg filma.

Režiju zajedno potpisuju debitanti u dugometražnom igranom filmu Radoslav Pavković i Kristina Hadjiharalambous. Ona je sa Goranom Mojsinom i koautor scenarija, dok je Pavković producent.

Uloge igraju Branislav Trifunović, Ljuma Penov, Mirjana Karanović, Nikola Pejaković, Mihajlo Janketić, Olga Odanović, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i drugi.

U filmu sa elementima crne komedije naslovna junakinja je devojka sa sela nad kojom visi strašna kletva - od kada se njena prva ljubav udavila u reci, muškarci oko nje umiru na nesvakidašnji način. Razjareni seljaci je zovu “poljubac smrti”.
“Slučaj” preuzima uobraženi beogradski policajac Mane na privremenom radu u “ukletom” selu. Mada ne veruje u bapske priče, moraće da se suoči sa naoružanim seljacima, ali i da otkrije da li je Zorica serijski ubica ili devojka željna ljubavi.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/299861/Prvi-srpski-film-u-2012-godini--Crna-Zorica

Meni se lično dopadaju ovakvi filmovi. Podseća me na ,,Čarlston za Ognjenku" Šteta što nema više filmova sa sličnom tematikom.

"Mada ne veruje u bapske priče, moraće da se suoči sa naoružanim seljacima, ali i da otkrije da li je Zorica serijski ubica ili devojka željna ljubavi."

Ako je po ovoj rečenici sve se završava u nekoj parodiji Žikine Dinastije u kojoj ovaj pandur trči sa gaćama (dugim, belim) spuštenim do kolena, a seljaci ga jure sa vilama u rukama... Seljaci-zombiji su zapravo emanacije Id-mašine zakopane ispod Krstivojevog obora, a uzrok svih tih smrtnih slučajeva je incestuozna opsesija Zoričinog oca, čiji bes se realizuje kroz pomenuti aparat. Na kraju Zorikida odjaše u sumrak sa Branislavom Trifunovićem u naručju... Njaaah, it has Forbidden Planet written all over it!

edit: E, da, i seljaci obavezno pričaju o nekom Ludom Milojku, koji je sve babe odreda natačinjo, a poklopac na sanduku morali maljem da mu zaklapaju... Ma, idi begaj, u tim našim filmovima vazda isto...

Poslednja izmena:
Upravo sam se vratio iz bioskopa. Neću vas držati u neizvesnosti - ovo je jedan od najglupljih, ako ne i najgluplji, filmova koje sam u životu gledao. Radnja i dijalozi totalno neubedljivi, likovi jednodimenzionalni i nerazvijeni. Bože žali bačenih para. A na osnovu toga što sam čitao u najavi mislio sam da će biti zanimljiv.

Evo kritike za film, mislim da je dobra i realna kritika

FILMSKA KRITIKA - Borislav Anđelić

U ZNAKU KLETVE

"Crna Zorica", Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus
uloge: Branislav Trifunovic, Ljuma Penov, Mirjana Karanovic, Nikola Pejakovic, Zoran Cvijanovic, Olga Odanovic...

CrnaZorica68x48finalAA.jpg

Branislav Trifunovic, Ljuma Penov

KLETVA o "poljupcu smrti", koja s nadvija nad glavnom junakinjom, kao da se nadvila nad čitavim projektom "Crna Zorica" Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus. Film kome je u našim produkcijskim uslovima trebalo nekoliko godina da konačno bude ostvaren, sada kada se pojavio, predstavlja bedeker propuštenih šansi na svim svojim nivoima. Scenario Gorana Mojsina i Hristine Hadžiharalambus, koji u našoj ruralnoj zabiti prati čudovišna zbivanja sudbine devojke Zorice, suočene sa kletvom "da svaki muškarac koji se zaljubljuje u nju nastrada", opterećen je opštim mestima. Uz to i neubedljivim dijalozima i bledom galerijom karikaturalnih likova. Hronično odsustvo humora i emocija, mistike i horora, skrivenih u inicijalnoj ideji, dodatno su osiromašili scenarističku konstrukciju.

Ono što je moglo da bude, barem, koliko-toliko prihvatljiva osnova za neku vrstu provokativne crne komedije, nalik na slične uzore ("Čarlston za Ognjenku" ili "Crni Gruja"), u rediteljskom postupku Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus ne samo da nije imalo nikakvu kreativnu nadgradnju nego je obesmišljeno i svedeno na diletantski naivno praćenje glavnog dramaturškog toka. U sveukupnom žanrovskom zamešteljstvu rediteljski tim se nije opredelio kome će se carstvu privoleti, što skromne rezultate dodatno dovodi u pitanje.

U takvoj situaciji, glumačka ekipa je bila prepuštena sam sebi i snalazila se kako je kome padalo na pamet. Neka poznata imena, poput Mirjane Karanović, Miše Janketića i Nikole Pejakovića nisu ponudila ništa više od karikaturalnih krokija. Ništa bolje sreće nije bio ni jedan od tumača glavnih uloga - policajac koji se bori protiv zlih čini i magije, Branislav Trifunović. U ovom bledom i neubedljivom ostvarenju najdalje je otišla mlada Ljuma Penov u ulozi Zorice, u čijem tumačenju, ima nanosa emocija i misterije, nedostajućih, a preko potrebnih celom filmu.

izvor: Večernje Novosti

Back