CRKVENO VENCANJE,ANAHRONIZAM MODERNOG DOBA !

Ne mogu da razumem,da danas,kada je nauka i tehnika,dostigla visine stratosfere,da
danas jos uvek,ima mladih ljudi i zena,koji se vencavaju po crkvenom obredu.
Sam cin vencanja,mumlanje nekih nerazgovetnih i nerazumljivih zapevanja svestenika.

Stavljanje kruna,na glavu mladozenje i mlade.Pa ono navlacenje prstena-burme,
na prste mladenaca.Imam uvek osecaj,kada to vidim,kao da gledam,kako se na noge
golubova,stavljaju prstenovi,kojima ih vlasnoici-golubari,oznacavaju,ukoliko se izgube,da bi bili vraceni,pravom vlasniku.

Ono sto me narocito uzasava,to je cinjenica,da obrazovani mladi ljudi,ljudi koji
su doktorirali razne nauke,na Univerzitetima Oksford,Kembridz,Sorboni.Da oni,pristaju
na takve srednjevekovne cirkuske pretstave,kao sto je obavljanje vencanja,po
crkvenim obredima.Mislim,da ovakav nacin,na koji se sada,vencanje u crkvi obavlja,
mora da se potpuno osavremeni.Morednizacija je izvrsena u svim segmentima nasih
zivota,i ona je neophodna,kao pratilac novih naucnih dostignuca.

Ukoliko nasa pravoslavna crkva,i dalje tvrdokorno odbija,da izvrsi bilo kakvu korekciju
u svojim crkvenim obredima,na svim nivoima,ostace uskoro bez konzumenata svoje
doktrine,koju vreme i opsti napredak,neumoljivo gazi.:heart:

Pravoslavlje je ortodoksna religija koja se ne mijenja...........Ako nisi vjernik nije lijepo sto svetu tajnu braka i obred crkvenog vjencanja ovako tumacis...........Lorde.hoces u svakoj corbi da budes mirodija.........Iznesi malo svoje lose strane,,,,,,,,,,Teoretises i previse............A ovaj ti tekst nije trebao..............

....zašto nije trebao ovaj tekst , u kom smislu....kad kačevendisti orgijaju , sodomišu i gomorišu - onda muk...to je hrišćanski kad vladike voze blindirane džipove , siluju koga stignu , troše milione na svoje istorodne seksualne vernike....
...tabui , služe primitivizmu....
...ovo je XXI prvi vek....o svemu treba otvoreno govoriti , raspravljati , i svačije mišljenje po svakom pitanju treba analizirati....ne moramo u ničemu da se složimo , pod uslovom da to neslaganje nekome ne čini štetu ili zlo...a ta fora o povređenim religijskim osećanjima , koja za uzvrat čine masovne zločine , to treba sa đavolima deliti...međ ljude to ne pali...ekstremisti svoje masovne zločine pravdaju sa povređenim religijskim osećanjima....
...no da se vratim na temu....ona je za mene pitanje poštovanja tradicije.....pa kad o tome govorimo da se osvrnem i na religijsku tradiciju....ne smetaju mi vernici , ni njihova verovanja...ali kad prapagiraju veru kao način života , ekstremno , javno - onda mi smetaju takvi ljudi , a ne religija iz koje oni govore kao nekakvi božiji izabranici...to su duhovni paraziti koji bez poštenog rada hoće prelepo i prebogato da žive , ili zločinci koji jriju nekakvo zlo , zameću trag - navotni pokajnici....
...ne smetaju mi religijske obredne radnje , no smeta mi u njima korišćenje mrtvih jezika ( staroslovenski , latinski i sl. ) , pa još kad onaj koji činodejstvuje nema školovan glas i otaljava obrednu radnju , to je zaista ružno....naprosto odvraća...
...venčanje nije zastarela stvar....obredne radnje pri venčanju , bilo po takozvanom građanskom ili pak religijskom scenariju , mogu biti izuzetno lepe....konačno , to je svečan trenutak za mladence u kome veseli i razdragani učestvoju rođaci , prijatelji , komšiluk...čovek treba da bude veseo , pa stoga ovo je izuzetna prilika za kolektivnu sreću....
....nezgodacija je što su obredne radnje pri venčavanju skupe...retko ko može sebi da priušti sve obrednje radnje za stupanje u brak...treba silna lova , naročito ako se izvrši totalno građansko i religijsko venčanje.....nije svaki radnik Arkan i nije svaka devojka Ceca / Karić i Karleuša / Boba i Brena.....
....mislim da nam je u takvim trenucima potrebna ta tradicionalna radnja - pa nek je i obredna , ali stanovništvo treba zaštititi od besumučne pljačke , svih pa i popova...a to je izgleda teško.....

...inače , kad se sklope dobre okolnosti , pa venčanje u crkvi vode dobri pojci , koji koriste srpski jezik , a imaju organizaciono scenskih znanja i ljudskost da ulepšaju trenutak svima , onda je crkveno venčanje kulturni događaj...pa još ako se udesi da ostale građanske radnje budu scenski majstorski izvedene , to je doživljaj nezapamćen.....

...doduše , sve obrednje radnje u prestonom gradu su nemoguće....kako mlada da baci sito na državni soliter , koji je bagatelno razvučen i podeljen političkim malim profiterima , kad on i nema krov , a pritom i ako ima zajedničko je vlasništvo....ili bacanje pevca....može neki ljubomorko da ubije mladoženji pevca....zaista , svadba ako krene po običajima treba da se u celosti svi običaji sprovedu....ako se jedan oduzme , kao ovo bacanje pevca na krov domaćinske kuće , mladine - da čuva kuću , onda je sve nekako kuso zbrda , zdola....
....a pevac je pevac....pa jabuka.....pa korito....pa pogače...ej , lepe su svadbe , zaista !

...vase Lordstvo,
nauke i jono,-nastradajuce
sfere
nijesu garancije napredka
donose kisjele kise i Sunce usmjeravaju
kise liju
kad i gdje ne smiju
jos se ti 'naucnici'
od prirode kriju
ali...zivot covjekov je na prirodnoj Skali
milimikro_mali...
...obicaji i vjeroispovijesti
s naukom nemaju nista
zajednicko
postoje inati
nametnuta obiljezja
malenost jednog dijela mozga
i ne umije se prilagoditi
vremenu i drustvu u njemu...
...sve se mora dopisivati ako ne korigovati
prvo je bio gigames
onda sve ostale koje su opstale
i ljudi zive suprotno od svojih znanja
a to smatraju kao
dio svojih imanje,
-vase Lordstvo...:)

Ja u svom napisu,nisam uopste ni rec rekao,protiv prava svakog coveka,da pripada i ispoveda neku religiju Ali ono,
na cemu ja insistiram,jeste ,da Crkva ne moze da ostane van vremena,van svih promena,koje vreme i zivot,neminovno
donose.Crkva mora da se reformise.Crkveni oci,u svemu onom,sto se tice vernika,nece nista da menjaju.!Ali na
suprot tome,ti isti crkveni vekikodostojnici,koji su kaludjeri - monasi,koji su se zarekli na cednost,na siromastvo,
na zivot dostojan svetaca,koje oni nama,daju kao uzor kako treba ziveti.

Kako oni danas (ne svi,naravno) zive.Zive u bludu,sa maloletnicima.Zive u krajnjoj raskosi,i bogatstvu.Dakle,kada su oni,u pitanju,onda su "reformisali" svoj nacin zivota.Prihvatili su sve,sto savremen zivot i uzivanja u zivotu pruzaju.
A sa druge strane,ne zele nikakve reforme.Neko je napisao,da je to ortodoksna crkva.Pa to je neodrzivo.Ortodoksna,
Crkva,znaci,da priznaje SAMO SVOJE UCENJE,a sve ostale Crkve su NEVERNICKE.Takvo stanje je neodrzivo.

Ja opet ponavljam:Srpska pravoslavna crkva,MORA DA SE MENJA,ili.........ostace bez vernika.....

...sve je to zbog lažnih književnika....uzornost...dvoličje je đavolja alatka...ako ne promeniš stav o književnosti i njenoj vaspitnoj ulozi , ne možeš istu stvar da spočitavaš bilo kome ili samo jednom živtno važnom segmentu - iz obrazovanja...crkvena strateška dogma , talasanja i zaglupljivanja sluđivanjem , uselila se u književnost rođeni , i to u onu književnost svetsku , koja je obavezno vaspitno štivo...pitaj popove , iz zezanja , da li treba izbaciti ruske književne velikane iz školskog programa...ima da prođeš kao Isus kod jevreja....
...da tražiš pare da ti učitelji vrate Lorde....ne ide ti to kako treba , naročito deo iz odnosa sasvetinom....onomad si predlagao legalizaciju prostitucije svih tipova , a sad crkvi nešto morališeš....nemoj da misliš da ih branim.....mora postojati doslednost u stavu !

Ja sam i svim svojim napisima,cvrsto pazio,da nikoga ne uvredim.To sto trazim (medju prvima),legalizaciju prostitucije,to dragi moj Loncar,nema nikakve veze,sa mojim zahtevom za reformu pravoslavne vrkve.Cini mi se,da ti veoma cesto,
mesas babe i zabe.Legalizacija prostitucije,potrebna je,da bi se sprecila divlja prostitucija,koja je kod nas siroko rasprostranjena,a koja dovodi do zaraza i teskih bolestina.Sve ono dragi moj,sto MORA DA POSTOJI,treba staviti
pod kapu zakona,kako bi moglo da se kontrolise.Svaka osoba,koja je protiv reforme
(ne ukidanja crkve),zaostala je neobrazovana,nesavremena i ne zeli napredak ni
crkve ni drustva u celini.

Srpska pravoslavna crkva,izgubila je svaki kontakt sa narodom.Ona je dovoljna sama sebi.Dali svestenici obilaze stare i bolesne u svojoj eparhiji.??? Gde su dobra
dela,kojima ih je veliki Isus Hristos ucio.?Ja odgovorno tvrdim,kada bi nekim
cudom,ISUS HRISTOS ,ustao iz groba,i video sta crkveni "oci" rade i zive
da bi se odrekao svih njih.

..Lorde , stvarno treba da ti vrate pare...nema smisla....nedostaje ti čitava matematička oblast - skupovi...tu bi skontao da su sve matematičke operacije sa raznorodnim elementima moguće...prostački rečeno , ili iz ugla religije , laički rečeno : operacije sve sa babama i žabama su moguće , čak i mešanje ( skup od dva podskupa u kome je jedan podskup baba i jedan potskup žaba - zajedničko svojstvo - presek potskupa je život ; jerbo i babe i žabe su živa bića; sužtina je život )...a svako zaključivanje bet matematičke logike je manjkavo - kljasto....oću reći ista moralna načela važe i za religiozne i za kurave...pa ako se popovi kurvošu u vezi humanosti , onda se i kurave kurvošu u vezi vernosti ( a i jedno i drugo kurvosanje je amoralno )....pa ako popovi ne pomaži slepcima već im svaku uslugu naplaćuju , kao što rade kurave , naplaćuju svoje seksualne usluge seksualnim slepcima - onda je amoralno jednima tu kurvinsko unovčavanje odobravati a drugima spočitavati....
...rođeni , intelektualac mora da radi na iskorenjivanju negativnosti....a to znači trebalo bi iskoreniti profiterstvo na tuđoj nesreći....država trebalo bi da leči besplatno ( dibidus džabe - kao engleska , od rođenja čovekova ; a ne da folira i da drljamči i uvaljuje bolesnima , za debelu lovu , lekove koje imaju više štetnih nego korisnih efekata - i da javno govori kako je zdravstvo besplatno ) , crkva da bogodluži na kreštenjima , venčanjima , slavama , sahranama , parastosima - ne samo besplatno , već unesrećenu familiju da pomogne kako duhovno , tako i matrijalno ; a ne da frljamči u evrima ( pop zaradi na dva opela prosečnu platu , a ne plaća nikakve dažbine ).....posle ovakvih intelektualnih iskorenjivanja profitiranja na tuđoj nesreći , kurave bi izčilele...naravno ostale bi samo političke , advokatske , mafijaške i dogmatske prostitutke---ali otom drugom prilikom !

...zajebana skupna matematika !

Back