Crkva i sekte

Kako možeš porediti ta dva? U sociologiji sekta predstavlja određeni broj ljudi koja ima svoja učenja, ali nema dovoljno veliki broj pratilaca da postane religija. Crkva nema dodirnih tačaka sa takvim pojmom.

Kako možeš porediti ta dva? U sociologiji sekta predstavlja određeni broj ljudi koja ima svoja učenja, ali nema dovoljno veliki broj pratilaca da postane religija. Crkva nema dodirnih tačaka sa takvim pojmom.
Ovdje govorimo prije svega o teološkom shvatanju ovih pojmova.

Da li se hrišćanska zajednica koja nema sveštenstvo, pa samim tim ni apostolsko prejemstvo, niti bogosluženja, može smatrati crkvom??

ne, ali kao što vidimo sve se može i sve je validno kao što neki forumaši kažu :D
Recimo, hrišćanska zajednica koja je nastala sredinom 19.vijeka, odbacuje sveto predanje, nema apostolsko prejemstvo niti bogosluženja, ne drži se saborskih odluka/kanona, da li se ona smatra crkvom ili sektom?

Regulise se zakonom, postoje priznate Crkve i verske zajednice i neprizanate tj ilegalne - sekte.
Podjela na crkve i sekte nema veze sa legalnošću.

U čemu je razlika izmedju crkve i (druge) vjerske zajednice?

Recimo, hrišćanska zajednica koja je nastala sredinom 19.vijeka, odbacuje sveto predanje, nema apostolsko prejemstvo niti bogosluženja, ne drži se saborskih odluka/kanona, da li se ona smatra crkvom ili sektom?
te iz 19 veka ježe se od reč crkva jer ih asocira na rimokatoličku i pravoslavnu crkvu.
nijedna protestantska zajrdnica nema predaju, sami sebe proglašavaju, istu vrednost imaju ko što sam ja vladika.
oni samim odvajanjem od rimokatolika su sebi presekli put da budu hristova crkva.
laž se brže širi nego istina, vazda bilo.

Podjela na crkve i sekte nema veze sa legalnošću.

U čemu je razlika izmedju crkve i (druge) vjerske zajednice?
To ti ja i kazem, tradicionalne crkbe Pravoslavna, Katolicka...i verske zajedinice novijeg datuma koje su registrovane da rade u Srbiji. Sve ostalo je ilegalno i sekta.

te iz 19 veka ježe se od reč crkva jer ih asocira na rimokatoličku i pravoslavnu crkvu.
nijedna protestantska zajrdnica nema predaju, sami sebe proglašavaju, istu vrednost imaju ko što sam ja vladika.
oni samim odvajanjem od rimokatolika su sebi presekli put da budu hristova crkva.
laž se brže širi nego istina, vazda bilo.
Pa nisu isto tradicionalni protestanti - anglikanci, luterani i ovi noviji.
Tradicionalni uglavnom imaju sveštenike, liturgiju, eparhijsku organizaciju itd.

Pa nisu isto tradicionalni protestanti - anglikanci, luterani i ovi noviji.
Tradicionalni uglavnom imaju sveštenike, liturgiju, eparhijsku organizaciju itd.
znam za anglikance da se vrši predaja preko kraljeva ali oni sebe i ne smatraju protestantima.
kod ostalih ja ne znam ko im je predao i da li se već šta su, biraju.
da li se biraju na apostolski način kao što je matej mesto jude "imenovan" za apostola?

znam za anglikance da se vrši predaja preko kraljeva ali oni sebe i ne smatraju protestantima.
kod ostalih ja ne znam ko im je predao i da li se već šta su, biraju.
da li se biraju na apostolski način kao što je matej mesto jude "imenovan" za apostola?
Kaква традиција, па англиканци рукополажу жене, они немају традицију са самим собом.

Kaква традиција, па англиканци рукополажу жене, они немају традицију са самим собом.
nisam to ni rekao već kako vrše predaju, ništa ni slično apostolskim načinom. žrebom nakon izbora

koga interesuje nek vidi 1 glavu dela apostolska i nek poredi sa svim hrišćanskim crkvama i sektama

Зар апостолски жреб није био пре силаска Светог Духа на апостоле ?
Многи протестанти себе не сматрају протестантима, зато их и има толико врста.

Ovdje govorimo prije svega o teološkom shvatanju ovih pojmova.

Da li se hrišćanska zajednica koja nema sveštenstvo, pa samim tim ni apostolsko prejemstvo, niti bogosluženja, može smatrati crkvom??
Kao prvo,izuzetno je bitno pitanje dali hriscanska crkva uopste ima prava imati svestenstvo ? Dali se radi samo o pogresnoj terminologiji ili mozda je rec o pogresnom konceptu ?
Po meni,svstenstvo je kategorija ljudi u izrailju koji su bili izabrani LICNO OD BOGA da obavljaju svestenicku sluzbu u okvirima Bozjeg naroda.
Bog je dakle veoma precizno dao uputstva KO TO MOZE BITI I STA UOPSTE OBUHVATA ta svestenicka sluzba. Mislim da na osnovu Pisma mozemo zakljuciti da su svestenici trebali organizirati i voditi proces prinosenja krvnih zrtava . Svestenstvo,sistem prinosenja krvnih zrtava i sve ono sto je taj sistem obuhvatao prakticki su prestali tada kada se Isus svojevoljno prineo kao BOZJE JAGNJE za otkup gresnog coveka.
U realnom smislu,tada je i prestala potreba od takve sluzbe i pored toga sto velika grupacija jevreja u ono vreme nisu prihvatali tu cinjenicu.
Hristos je sebe prineo kao zadnju,savrsenu zrtvu i toga radi nema potrebe od daljeg zrtvovanja.
Prestankom sistema za prinosenje krvnih zrtava prestaje i svestenstvo.
Mozda je pravo pitanje dali uopste neka verska zajednica koja praktikuje svestenstvo ima pravo nazivati se hriscanskom !?

To se neka verska zajednica oficijalno organizovala u odredjenom vremenu ,evo sredinom 19 veka,uopste ne utice na status "crkva ili ne"iz razloga sto se PRVA CRKVA organizovala 19 vekova ranije...dakle i prva je crkva pocela iz pocetka stoga je bolje pitati se KOJE JE PREDANJE DRZALA UPRAVO TA CRKVA ???
Ja recimo smatram da je to bilo predanje o Pismu i iz Pisma a ti ???
Sto se bogosluzenja tice,mislim da imamo razlicite definicije pa zato je bolje da nam kazes sta ti podrazumevas pod pojmom bogosluzenje i ukoliko je to Bibliska definicija - nevedi citat.

Što se mene tiče sve je to sekta. Crkva = sekta. Zato što je ova crkva samo ogranak jevejske religije koja se odvojila od nje. Jedna druga crkve se međusobno optužuju da su sekte to su obe iste. Sekta znači ogranak ili sektor od neke religije.
Da tako je
Samo je izvorna vera prava - Vera u Jehovu JHVH Boga koji nam je dao pisanu rec Bibliju
sve ostalo su sekte.

Back