CPU saveti

Draganče96

Početnik
Poruka
3
Uglavnom želim sebi sklopiti novi kompjuter, jer ova kanta je svoje odradila e sad pošto sam limitiranog budžeta trebam savjet . Kako sam istražio ovo malo što se razumijem u kompjutere prvo treba izabrati procesor, jer od njega ide i koja matična moze i ram memorije itd. Ja se dvoumim sa mojim mogućnostima medju i3 intel procesor neki ili amd ryzen3 ili 5.
Ima li neko da mi kaže na šta da se odlučim ?

Uglavnom želim sebi sklopiti novi kompjuter, jer ova kanta je svoje odradila e sad pošto sam limitiranog budžeta trebam savjet . Kako sam istražio ovo malo što se razumijem u kompjutere prvo treba izabrati procesor, jer od njega ide i koja matična moze i ram memorije itd. Ja se dvoumim sa mojim mogućnostima medju i3 intel procesor neki ili amd ryzen3 ili 5.
Kad se ovako neodredjeno postavi pitanje prosto osecam da cu se pokajati ali hajd probacu-da dam neke SMERNICE
1. Koliki je budzet od-do?
2. namena? (ako kazes sve po malo odustajem :))
za danasnje standarde mislim da je procesor sa 4 fizicka i 4 virtuelna jezgra neki optimum, mozda i minimum. Neki stariji I5 bi mozda bio OK izbor kao polovan(I7 su precenjeni/preskupi)
-8 Gb RAMa mislim da je dnas oopet...neki MINIMUM...OK< moze i sa 4 ali mislim da ce uskoro postati (pre)tesno za komotan rad
-graficka kartica... deo kojji*za gaming) i najvise para odvlaci u konfiguraciji....Ako pricamo oNOVOJ-ne znam, [a,ean nisam...oko 120-150 evra je neki MINIMUM.
Uglavnom-da bi sve to bilo i kasnije, u narednih par godina nadogradivo, bar donekle-uzeti STO BOLJE napajanje i maticnu plocu. Graficka, RAM pa,i procesor se lako zam,ene.
Pogledaj temu ispod ove par postova da ne detaljisem ponovo sve isto...

Kad se ovako neodredjeno postavi pitanje prosto osecam da cu se pokajati ali hajd probacu-da dam neke SMERNICE
1. Koliki je budzet od-do?
2. namena? (ako kazes sve po malo odustajem :))
za danasnje standarde mislim da je procesor sa 4 fizicka i 4 virtuelna jezgra neki optimum, mozda i minimum. Neki stariji I5 bi mozda bio OK izbor kao polovan(I7 su precenjeni/preskupi)
-8 Gb RAMa mislim da je dnas oopet...neki MINIMUM...OK< moze i sa 4 ali mislim da ce uskoro postati (pre)tesno za komotan rad
-graficka kartica... deo kojji*za gaming) i najvise para odvlaci u konfiguraciji....Ako pricamo oNOVOJ-ne znam, [a,ean nisam...oko 120-150 evra je neki MINIMUM.
Uglavnom-da bi sve to bilo i kasnije, u narednih par godina nadogradivo, bar donekle-uzeti STO BOLJE napajanje i maticnu plocu. Graficka, RAM pa,i procesor se lako zam,ene.
Pogledaj temu ispod ove par postova da ne detaljisem ponovo sve isto...
Prvi put pišem pa nisam bas naviknut na ovo , uglavnom budžet do 500 eura , stim da grafičku već imam . Ništa specifično, što se tiče upotrebe najzahtjevnija igrica je League of Legends no čisto da mogu slusat muziku i eto igrat.
8gb sam svakako mislio vjerovatno ddr4 , samo nepoznanica mi koji procesor od ovih uzet i da svakako bi uzimao nove djelove pa sam sastavljati i kolko sam se razgledao intel procesori imaju drugačiji socket 1151(mislim da je) i AM4 za AMD pa zato čisto zelim znati posto posle ne bih mogao prosto zamijenit procesor koji da uzmem da je bolji ono za neku prosječnu svakodnevnu upotrebu.
Dakle manje više kupujem sve novo sem grafičku samo mi treba smjernica oko procesora zbog kompatibilnosti sa matičnom jer ostali djelovi nemaju taj problem da sam ja svatio . Nadam se da sam dobro odgovorio xD
PS. grafička je GeForce GT 1030 stara 2 mjeseca

Kodovi za popust
Kodovi za popust
Primeni
Procena dostave i poreza
  • Država
    Srbija
  • Grad

• Poštanski broj
Procena
Ukupno bez PDV-a43.033,33 rsd
PDV8.606,67 rsd
Ukupno sa PDV-om51.640,00 r

Ja bih pošao od matične ploče! Uzeti neku na koju može da ide i neki 'najbesniji/najskuplji/najbolji/najbrži' procesor, a ja za početak odaberem neki slabiji koji sada mogu da priuštim. I vremenom, kada skucam neke pare, ili kada rabljenim jačim modelima padne cena, polako pojačavam makinu!
Obrnuta filozofija sa budućom kupovinom 'jače' ploče za ISTI procesor nema smisla!

Ovo sto je Snejks se ne bih nikakao slozio za CPU I memoriju-3200 G mu ne treba0ima integrisanu grafiku-a covek graficku vec ima-a ima manje core/treads nego npor 2600 koji je zanemarljivo skuplji..nekih 20tak evra mozda. Takodje-Predator RAM postoji vrlo realna sansa da ce da pravi problem sa Ryzenom. Za tu konkretnu maticnu plocu..hm ne znam...cena OK ali mozda moze I nesto bolje

Ovo sto je Snejks se ne bih nikakao slozio za CPU I memoriju-3200 G mu ne treba0ima integrisanu grafiku-a covek graficku vec ima-a ima manje core/treads nego npor 2600 koji je zanemarljivo skuplji..nekih 20tak evra mozda. Takodje-Predator RAM postoji vrlo realna sansa da ce da pravi problem sa Ryzenom. Za tu konkretnu maticnu plocu..hm ne znam...cena OK ali mozda moze I nesto bolje
Na koje tacno probleme mislis sa Predator memorijom, posto i ja trenutno na jednoj masini koristim vec neko vreme Predator u kombinaciji sa Ryzenom 7 3. generacije i dosad nisam primetio nikakve probleme.

Inace kada je rec o B450 seriji maticnih ploca one su se pokazale super s obzirom na cenu, s tim ako sam sastavlja konf. preporucio bih mu MAX ili TOMAHAWK MAX verzije, jer samo MAX varijante podrzavaju generaciju 3 odmah iz kutije dok je za ostale verzije iz B450 serije prethodno neophodan BIOS update, sto mozda mogu da mu obave u EMMI-ju, pretpostavljam da to rade, u tom slucaju moze da ustedi koji evro .

Sto se tice procesora, moje misljenje je da je intel u ovom momentu pregazen od AMD-a kako u performansama tako i u ceni, i ne znam da li se isplati da se razmislja uopste o njima mada nisam siguran kakvo je stanje u nizoj klasi, iako sam i sam do pre koju godinu koristio iskljucivo intel.

Inace kuciste koje je snejks ubacio u listu jedino bih njega zaobisao jer je generalno lose, izgleda fensi i fino na oko, ono svetli kao bozicna jelka :lol: , ali ima ocajno hladjenje jer su mu ugradili stakleni panel kako sa strane tako i napred i nemoguce ga je ukloniti sto priznajem izgleda lepo na oko ali zbog toga lose sprovodi vazduh, plus sto ima 4 LED ventilatora koji se vezuju direktno na napajanje sto mi je vrlo rizicno, bukvalno sam ga poklonio.

Poslednja izmena:
Na koje tacno probleme mislis sa Predator memorijom, posto i ja trenutno na jednoj masini koristim vec neko vreme Predator u kombinaciji sa Ryzenom 7 3. generacije i dosad nisam primetio nikakve probleme.

Inace kada je rec o B450 seriji maticnih ploca one su se pokazale super s obzirom na cenu, s tim ako sam sastavlja konf. preporucio bih mu MAX ili TOMAHAWK MAX verzije jer samo MAX varijante podrzavaju generaciju 3 odmah iz kutije dok je za ostale verzije iz B450 serije prethodno neophodan BIOS update, sto mozda mogu da mu obave u EMMI-ju, pretpostavljam da to rade.

Sto se tice procesora, moje misljenje je da je intel u ovom momentu pregazen od AMD-a kako u performansama tako i u ceni, i ne znam da li se isplati da se razmislja uopste o njima mada nisam siguran kakvo je stanje u nizoj klasi, iako sam i sam do pre koju godinu koristio iskljucivo intel.

Inace kuciste koje je snejks ubacio u listu jedino bih njega zaobisao jer je generalno lose, izgleda fensi i fino na oko ono svetli kao bozicna jelka :lol: , ali ima ocajno hladjenje jer su mu ugradili stakleni panel kako sa strane tako i napred i nemoguce ga je ukloniti sto priznajem izgleda lepo na oko ali zbog toga lose sprovodi vazduh, plus sto ima 4 LED ventilatora koji se vezuju direktno na napajanje sto mi je vrlo rizicno, bukvalno sam ga poklonio.
Stavljam se na raspolaganje kada nešto budeš poklanjao! Ako može i tvoja poštarina!? :zcepanje:

Zen i Zen+ imaju problem sa Hynix memorijom da je poteraju preko 2933 pozudano. Za to treba skupa Samsung B-die memorija. Zen2 je resio
taj problem.
Ma daj bre...Vrapci na granama znaju da Ryzen ne voli Predator. Ja sam LICNO imao problem, nazalost. Kako sam uzeo druog proizvodjaca-probelmi su NESTALI bukvalno… A nisam jedini tj. masovno je ima nttoliko foruma o tome...

Zen i Zen+ imaju problem sa Hynix memorijom da je poteraju preko 2933 pozudano. Za to treba skupa Samsung B-die memorija. Zen2 je resio
taj problem.
I hardveraše bi trebalo izmlatiti kao volove u kupusu da ne smišljaju razne gadosti oko memorija, kao recimo ovu ( For AMD Only): :zcepanje:
DDR2-AMD.JPG

Inace kada je rec o B450 seriji maticnih ploca one su se pokazale super s obzirom na cenu, s tim ako sam sastavlja konf. preporucio bih mu MAX ili TOMAHAWK MAX verzije jer samo MAX varijante podrzavaju generaciju 3 odmah iz kutije dok je za ostale verzije iz B450 serije prethodno neophodan BIOS update, sto mozda mogu da mu obave u EMMI-ju, pretpostavljam da to rade u tom slucaju moze max. da ustedi koji evro .

Inace kuciste koje je snejks ubacio u listu jedino bih njega zaobisao jer je generalno lose, izgleda fensi i fino na oko ono svetli kao bozicna jelka :lol: , ali ima ocajno hladjenje jer su mu ugradili stakleni panel kako sa strane tako i napred i nemoguce ga je ukloniti sto priznajem izgleda lepo na oko ali zbog toga lose sprovodi vazduh, plus sto ima 4 LED ventilatora koji se vezuju direktno na napajanje sto mi je vrlo rizicno, bukvalno sam ga poklonio.
OVDE ces naci koliko hoces primera gde su ljudi imali problema sa kombinacijom Ryzen i Predator
https://axe.rs/forum/threads/kako-ce-se-ponasati-ram-sa-aorus-b450m-matixnom-plocom.44627/

Ma daj bre...Vrapci na granama znaju da Ryzen ne voli Predator. Ja sam LICNO imao problem, nazalost. Kako sam uzeo druog proizvodjaca-probelmi su NESTALI bukvalno… A nisam jedini tj. masovno je ima nttoliko foruma o tome...
Ovo je opste poznata cinjenica, koja se lako moze izguglati na netu...
To sto si ti imao problem, ne znaci da i ja imam problem, eto ja svoj predator bez problema poteram na 3200...

To sto si ti imao problem, ne znaci da i ja imam problem, eto ja svoj predator bez problema poteram na 3200...
Zbog odstupanja u kvaliteti sirovina i procesu proizvodnje dolazi do manjih ili većih odstupanja u kvaliteti proizvoda!? A detaljno testiranje svih specifikacija je skuplje od proizvodnje pa mnoge firme to i ne rade?

taj problem.
Onda moguce sto je Zen 2, jer kod mene je takodje hyperx predator doduse RGB ali to je verujem isto, stvarno nikakvih anomalija nisam imao. To ne znaci da ne verujem da je Ghost imao problem ali ocigledno da nije pravilo. Posto sad prvi put cujem za ovo.

Jel se ti stvarno trudis da meni teras inat? P.C. na zadnje o "boljoj memoriji na 2666 CL 12 nego na 3200 CL 16 sam ti DOKAZAO-na osnovuTVOG testa da nisu upravu. I precutao si. Sad opet tvrdis nesto za sta j a imam DOKAZE!! pogledaj na hebenom linku koliko ljudi jeste imalo problem...Ajde ono nauci da CITAS umesto da ponavljas "ja pa ja pa JA". bez argumenata

Sta si dokazao? Ja ne vidim nista da si dokazao na mom testu... ako ne znas za ovo Hynix vs Samsung B-die, onda bolje ... mislim ne kapiram
o cemu se raspravljas?

Poslednja izmena:
Napišite Vaš odgovor...ajde samo ti lepo CITAJ.tamo gde si postavio tvoje testove gde si kao dokazivao da je 2666 na CL 12 BRZE od 3200 CL16.pa si onda rekao da nema razlike.a ja u TVOM testu jasno vidim razliku u brojkama cak sam ti napisao. Sam si sebe osporio. I naravno u toj temi NISI ODGOVORIO jer znas da nisi u pravu ali se pravila lud

Ljudi , čovek je pitao za savet za konfu do 50k a koliko sam primetio jedini sam ja stavio neku konfiguraciju , e sada problemi sa memorijama postoje -e sada što ljudi koji su ih imali mogu da se prebroje na prste obe ruke i noge to je nešto sasvim drugo , matična će verovatno trebati update BIOS-a koji bi mu u emmiju uradili za džabe ako naglasi , procesor ryzen3 3200g zašto? zato što sledeći ryzen košta duplo skoro a nisam želeo da stavljan neki iz druge generacije takođe na taj slot kasnije će siguran sam moći da stavi procesor i naredne generacije ako ne neki ryzen7 treće generacije koji će biti babaroga i u narednih desetak godina jer ploča mislim da može da ide do tdp125 wati potrošnje procesora , generalno amd radi mnogo lepše sa memorijom većih brzina pa je tu tada moguće ubaciti još jedan stik od 16 gb i velika je mogućnost da će ona biti kompatibilna.
Kućišta Aleksandar Veis su poprilično cenjena u svetu iako ih ja nisam koristio , idea je da su tu uvlači vazduh sa strane i ispod i zatim tera ka ventilatorima nazad koji izbacuju vazduh napolje i time pravi ventilacija u kućištu problem prave jedino ako su otvori za uvlačenje vazduha zatvoreni nečim ili umesto da uvlače vazduh da su okrenuti da izbacuju .Ti front ventilatori su predviđeni da rade na par stotina obrtaja u minutu i bez neke opipljive buke.

taj problem.
Vidiš ja sam čuo da problemi nastaju kada želiš da ideš iznad 3200mhz recimo na 3600mhz , pa onda treba samsung B-die memorija , ali generalno ovde to ne bi trebalo da bude problem pošto matična kao i procesor imaju podršku samo do 3200mhz

inače moj ryzen 3 3200g je od memorije povukao nešto iznad 2gb rama za grafiku tako da igrice koje sam do sada isprobao super rade , ali ok sledeće nedelje želim da testiram između ostalih i crysis na njemu , trenutno : LFS , GRID , CS1,6 i wolfenstain ET savršeno rade bez bagovanja u proseku na 100fps-a (verovatno zato što sam ih limitirao na taj broj) :)

Back