COVID pasoši

Pa vidi posto nisu dobre ,onda ne bih zbog jednog paradajz letovanja sebi natovario na bedu kojekakve experimente na sebi,kapiram da imam preko 70 godina da bi mi bilo svejedno,ali ni onda ne bih posle primanja za tv rekao odlicno se osecam i svima savetujem da prime
Dobro, to je tvoje pravo, ali moram da primetim da je ovaj pdf namenjen onima koji hoće da putuju.

Dobro, to je tvoje pravo, ali moram da primetim da je ovaj pdf namenjen onima koji hoće da putuju.
Ja hocu da putujem i radio sam puno godina preko i mnogo toga nisam video sta bih zeleo,ali ne po ovoj ceni ili po ceni tvoje glave na pr,da ti ne zelis vakcinaciju,a ja te ubedjujem da moras jer je potreban % vakcinisanih da bi putovao,pa sam ja kao ljut na tebe i ceo svet sto ne mogu da putujem,zlocin

I samo da vas pitam,kako ce se produzavati pasos ako vakcina VAS stiti samo par meseci?:idea:
Oce biti datum kad ste primili pa do kad vam vazi pasos?Pa posle opet primate svaki put da produzite pasos?
Xaxa komedija ne kapiraju ladno

Mogao bi da se potrudiš i pročitaš kad si već postavio link. U najgorem slučaju 6 meseci, a u najboljem nekoliko godina u zavisnosti od pacijenata i tipa vakcine, što lepo piše u članku koji si sam linkovao. Znači nije par meseci kao što si slagao.

Poslednja izmena od moderatora:
Poslednji put vas opominjem..
Ova tema je o kovid pasosima vezano za putovanja na forumu Putovanja
Da li ce neko da se vakcinise ili nece je njegova odluka na koju ima pravo,.
ali nema pravo da druge odgovara od vakcinacije i pise sta njemu odgovara.
Antivakcinašenje nije dozvoljeno i ko bude nastavio bice kaznjen

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=03&dd=10&nav_id=1823937

Nemačka vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje "Business Insider".

List, pozivajući se na krugove unutar vlade Nemačke, navodi da je IBM pobedio nemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio"Corona Warn" aplikaciju.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je ponude od više kompanija, a prema poverljivim podacima vakcinisani će dobiti digitalni pasoš preko centara za vakcinaciju, lekarskih ordinacia, putem sertifikata o vakcinaciji.

Sertifikat o vakcinaciji će najpre vakcinisanom biti uručen u papiru (2D kod) ili direktno preko jedne aplikacije na pametni telefon.

Preko aplikacije, koju sada treba da razvije IBM, restorani, prodavnice, fitnes centri, hoteli i sve druge ustanove mogu da regulišu pristup time što mogu proveriti da li je lice vakcinisano.

IBM-u je ovaj posao veoma unosan, jer, kako piše list, prema dokumentaciji Ministarstva, po sertifikatu će dobijati 50 evro centi.

To bi, ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80 odsto, godišnje oko 65 miliona ljudi, to jest 32,5 miliona evra.

Prema planu nakon zvanične objave odluke vlade digitalni pasoš bi trebalo da bude izrađen u roku od osam nedelja, što će omogućiti da od juna vakcinisani dobiju taj elektronski dokument.

"Japan će početi da izdaje digitalne sertifikate građanima koji su se vakcinisali protiv koronavirusa, pošto su to učinile Kina, Evropska unija i druge zemlje koje su prihvatile kovid pasoše kao sredstvo za povratak slobodnih putovanja

Prema saznanjima portala Nikkei Asia, sertifikati će moći da se koriste preko mobilnih aplikacija i biće u skladu sa međunarodnim standardima, tako da će putnici moći da prilože dokaz o vakcinaciji prilikom ukrcavanja u avion ili prijavljivanja u hotel.

Japanska vlada razmatra mogućnost da sertifikate doda u aplikaciju koja će biti predstavljena sledećeg meseca, a koja sadrži uverenje o negativnom testu na koronavirus.

Informacije iz aplikacije će biti povezane sa novim sistemom koji pratiprogres vladinog programa vakcinacije. Japan već koristi sertifikate u papirnoj formi, a građani koji su vakcinisani moći će da dodaju uverenje o vakcinaciji na kupon koji izdaju lokalne vlasti kao dokaz o imunizaciji."

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=03&dd=28&nav_id=1833850

Poruka Brisela: Put u zemlje EU uz bilo koju vakcinu

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovida 19, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je danas iz Brisela.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

"Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građene trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. S vremenom bi trebalo da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU", rekao je Rejnders.

On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira na to da li ih je odobrila EMA.

"Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine", kaže Rejnders.

Back