COVID pasoši

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
Nakon usvojene odluke o izvesnom uvođenju potvrda o vakcinaciji kao preduslovu za relativno slobodno kretanje u EU, kao i najave skoro svih većih avio-kompanija o uvođenju i evo danas i IATA ( The International Air Transport Association ) da će objediniti aplikaciju za sve i izdati zvaničan digitalni Travel Pass za putovanja avionom, otvaram jednu temu koja će biti objedinjena za sve teme sličnog tipa gde će pre svega akcenat biti na servisnim detaljima mada naravno svako može i da ostavi mišljenje o tematici.

IATA saopštila: Kovid pasoš spreman za nekoliko nedelja?

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) očekuje da će njihov digitalni kovid pasoš (IATA Travel Pass) biti spreman za nekoliko nedelja. U pitanju je aplikacija koja potvrđuje da putnik poseduje test na kovid 19 ili potvrdu o vakcinaciji, a koji su potrebni za ulazak u određenu zemlju.

Takođe se potvrđuje i da je ova dokumenta izdao ovlašćeni organ. IATA vidi kovid pasoš kao presudan za normalizaciju putovanja avionom, imajući na umu da mnoge zemlje još uvek imaju na snazi striktna ograničenja ili karantin.

Regionalni direktor aerodroma i spoljnih odnosa asocijacije IATA, Vinup Goel, istakao je da je ovde ključno pitanje poverenja. Putnici moraju biti sigurni da su testiranja koja su obavili ispravna i da će im ona omogućiti ulazak u određenu zemlju.

Sa druge strane, vlade moraju biti sigurne da su testovi, koje putnici poseduju, zaista tačni i da ispunjavaju postavljene uslove.

IATA navodi da je kovid pasoš dizajniran na "modularan" način, što znači da može da radi i sa drugim digitalnim rešenjima koja se testiraju širom sveta. Biće dostupan na iOS i Android platformama, a očekuje se i da će biti besplatan za putnike.

Singapore Airlines je bila prva aviokompanija koja je u decembru krenula sa probama Travel Pass-a. Etihad, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand su među ostalim aviokompanijama koje trenutno sprovode testiranja.

Iz IATA-e navode da kovid pasoš razmatra i većina aviokompanija širom azijsko-pacifičkog regiona. Direktor Goel navodi da IATA trenutno sarađuje sa velikim brojem aviokompanija širom sveta i da uči iz ovih pilot-testiranja, prenosi Travel magazine.

Plan je da se sa Travel Pass-om počne u martu tako da se potpuno funkcionalan sistem rada očekuje u narednih nekoliko nedelja. ....

Angela Merkel: Uvode se potvrde o vakcinaciji; Lideri EU složni

Angela Merkel kaže da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji, verovatno biti dostupni pre leta.

Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji", rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri meseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta.....

Trenutno nakon vakcinacije u Srbiji dobijate potvrdu u štampanom obliku sa bar-kodom koji očitava informacije sa sajta RFZO sa imenom i prezimenom na ćirilici, brojem potvrde i validacijom. Na štampanom dokumentu piše i datum vakcinacije i tip vakcine.
Pretpostavljm da neće trebati mnogo da se ovo prilagodi zahtevima međunarodnih aplikacija...tako da se nadam da će barem sa naše strane sve biti spremno za integraciju.

Trenutno nakon vakcinacije u Srbiji dobijate potvrdu u štampanom obliku sa bar-kodom koji očitava informacije sa sajta RFZO sa imenom i prezimenom na ćirilici, brojem potvrde i validacijom. Na štampanom dokumentu piše i datum vakcinacije i tip vakcine.
Pretpostavljm da neće trebati mnogo da se ovo prilagodi zahtevima međunarodnih aplikacija...tako da se nadam da će barem sa naše strane sve biti spremno za integraciju.
Jos da nam otvore granice,a Francuzi se opet zatvaraju.
Ne bi da mracim al ovo ludilo se nece smiriti jos 3 ,4 godine

Jos da nam otvore granice,a Francuzi se opet zatvaraju.
Ne bi da mracim al ovo ludilo se nece smiriti jos 3 ,4 godine
Zbog otvaranja i uvode....to je cilj i suština svega. Sada je još daleko od implementacije. Barem 3-4 meseca. Verovatno će žuriti zbog leta da tehnički to sprovedu.

Odem lepo onda na jezero i letujem

U Srbiji to nece moci nikada digao se narod protiv zatvaranja kada je hteo da nas zatvori opet na kvarno. Narod ce se odluciti za jezera i reke ma cao

Poslednja izmena od moderatora:

U Srbiji to nece moci nikada digao se narod protiv zatvaranja kada je hteo da nas zatvori opet na kvarno. Narod ce se odluciti za jezera i reke ma cao

Narod, ako pričamo o srpskom narodu će negde u maju već početi da juri veze da dobije vakcinu i potvrdu čim Grci budu ozvaničili priču. Taj famozni srpski "inat" ("čast" izuzecima) važi samo kada je demonstrativan i u većoj grupi, kako ja to zovem "kafanski"...naročito kada se prođu neke mladalačke "buntovne" godine....u svakodnevmom životu i intimnim odlukama ovaj narod je duboko egoističan. Pokazalo se milion puta.
Kada dođe do letovanja kombinovano sa potencijalnim poslovima u nekim drugim zemljama a i činjenici da je uvek neko u porodici "preko".....neće manjkati putnika sa covid pasošima odavde budi siguran

Narod, ako pričamo o srpskom narodu će negde u maju već početi da juri veze da dobije vakcinu i potvrdu čim Grci budu ozvaničili priču. Taj famozni srpski "inat" ("čast" izuzecima) važi samo kada je demonstrativan i u većoj grupi, kako ja to zovem "kafanski"...naročito kada se prođu neke mladalačke "buntovne" godine....u svakodnevmom životu i intimnim odlukama ovaj narod je duboko egoističan. Pokazalo se milion puta.
Kada dođe do letovanja kombinovano sa potencijalnim poslovima u nekim drugim zemljama a i činjenici da je uvek neko u porodici "preko".....neće manjkati putnika sa covid pasošima odavde budi siguran
Intimne odluke? Nisam siguran da razumes sta si napisao.

Nece narod primiti vakcine. Ne verujem ni da je tacna cifra koju su bili ranije dali koliko 300.000 400.000 ljudi je primilo vakcine.
U zdravstvu isto lekari masovno odbijaju vakcine a tek obican covek...

Razmisljamo drugacije.

Intimne odluke? Nisam siguran da razumes sta si napisao.

Nece narod primiti vakcine. Ne verujem ni da je tacna cifra koju su bili ranije dali koliko 300.000 400.000 ljudi je primilo vakcine.
U zdravstvu isto lekari masovno odbijaju vakcine a tek obican covek...

Razmisljamo drugacije.

Ja sam juče bio i prisustvovao kako to ide i za to kratko vreme u zakazanom terminu prošlo je stotinjak ljudi sigurno....stvari idu kao na traci a zakazuju celi dan...pa ne vidim ništa nerealno u brojkama. Ja sam od prijavljivanja čekao mesec ipo dana da me pozovu...mnoge još nisu,eno žalbi na komentarima.

Ono što sam gore pokušao da ti kažem a praksa je potvrdila bezbroj puta do sada...kada vas 50 u kafani u zanosu grupno kaže da neće nešto nikada i zakune se...barem 40 će baš to uraditi čim mu zatreba bez ikakve zadrške ili moralne dileme. Bez obzira o kom segmentu života pričali.
Dakle vakcinisaće se velika većina na kraju priče,čak ne zbog straha od bolesti, nego jer će im trebati da budu vakcinisani ako ništa drugo onda zbog ličnog komfora života. U to verujem 1/1. Živi bili pa videli.

Meni je ime i prezime na latinici, a ostali podaci na ćirilici i engleskom kako na štampanoj potvrdi tako i na sajtu RFZO. To bi moglo odmah da se iskoristi u svrhe putovanja, ne vidim nikakav problem. Nadam se da će Covid ti pasoši da krenu što pre da se vratimo normalnom životu.
Samo ne razumem čemu toliki paničan strah od vakcine?

Moz da mi poduvaju

Ja cu platiti onom sto daje vakcinu da je prospe u wc solju i udari pecat da sam primio,svejedno mi je dal 50 ili 500€,njima nije svejedno,znaci i ovakvih pametnih slucajeva ce biti koji ce proci granice,sto znaci nije rec o zdravlju

Nijedna vakcina nije Gejtsova, a ovakve budalaštine po Fejsbuku pišu svaki dan ono kao dokazano, činjenica, itd, kao lupetanja onog Curu za brak na Teorijama zavere.
Ali ovde uopšte nije tema da li su vakcine dobre ili ne nego mogućnost putovanja u vezi s tim.

Nijedna vakcina nije Gejtsova, a ovakve budalaštine po Fejsbuku pišu svaki dan ono kao dokazano, činjenica, itd, kao lupetanja onog Curu za brak na Teorijama zavere.
Ali ovde uopšte nije tema da li su vakcine dobre ili ne nego mogućnost putovanja u vezi s tim.

Upravo ovo boldovano.

Malo diskusije oko problematike tih potvrda je ok pa i sa stanovišta ličnih sloboda i neke vrste diskriminacije ali nije tema vakcine za i protiv.

ovo je istina..svi ce da navale pred godisnje odmore umesto sada da kao gospoda prime vakcinu bez cimanja, jurnjave i veza i vezica

Ja cu platiti onom sto daje vakcinu da je prospe u wc solju i udari pecat da sam primio,svejedno mi je dal 50 ili 500€,njima nije svejedno,znaci i ovakvih pametnih slucajeva ce biti koji ce proci granice,sto znaci nije rec o zdravlju

Nema wc šolje, nema intimnog ćaskanja sa doktorima, onaj što daje vakcinu nije isti kao onaj što daje potvrdu a taj što daje potvrdu je na sred hale sa još trideset takvih istih dok vas gleda 100 ovih što čekaju---moraćeš bolju taktiku da smisliš...:kafa:

Nema wc šolje, nema intimnog ćaskanja sa doktorima, onaj što daje vakcinu nije isti kao onaj što daje potvrdu a taj što daje potvrdu je na sred hale sa još trideset takvih istih dok vas gleda 100 ovih što čekaju---moraćeš bolju taktiku da smisliš...:kafa:
Pa eto lepo si provalio da im je bitno da ih ne zajebu,svaka druga vakcina se prima u ambulanti ili gajbi,ostave ti pa dolazi sestra svako jutro,ali ovde ne:idea:

Pa vidi posto nisu dobre ,onda ne bih zbog jednog paradajz letovanja sebi natovario na bedu kojekakve experimente na sebi,kapiram da imam preko 70 godina da bi mi bilo svejedno,ali ni onda ne bih posle primanja za tv rekao odlicno se osecam i svima savetujem da prime

Back