Covek-predator, mucitelj, ubica

authorite

Aktivan član
Poruka
1.667
Dakle, jedno nevino bice,koje, kao i mi oseca strah, paniku, bol, usamljenost, strah od smrti, zelju za zivotom, pobeglo je od svog dzelata i krenulo u beg. (Da li bi i vi isto ucinili da ste na mestu ovog bica?)
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/374207/Pogledjate-Kako-je-grupa-policajaca-jurila-odbeglu-kravu
Nekada ne tako davno, to su belci cinili crncima, bilo je legalno i potpuno normalno (a ako je legalno nema veze da li je moralno), do skoro zene nisu uvazavane kao bica sa pamecu...
Moje pitanje: ako znamo dobro, da ova bica imaju istu sposobnost da pate kao i mi, vriste, placu, opiru se, zasto to radimo? Zasto stalno moramo da nekoga proganjamo, mucimo, ubijamo, nanosimo patnju i uvek nadjemo opravdanja za surovost? Mozemo li mi ljudi uoipste da zivimo , a da ne nanosimo bol drugome?

Davno, dok sam bila devojčica, gledala sam jedan naš dokumentarac o svinjokolju.
Čak i nije bio dokumentarac u pravom smislu, ali ne znam kako bih ga nazvala.
Priča se odvijala ovako:
svinje - njih najmanje stotinu, pred klanje, beže iz obora. Za njima trče ljudi, naoružani sekirama i noževima.
Svinje trče tamo-amo, i uspešno zaobilaze prepreke i klopke.
Bežanije traje dugo i deluje kao da će svinje uspeti da pobegnu od zle sudbine, ali na kraju stižu u ćorsokak, okružene progoniteljima.
Na kraju filma: crni ekran, i groktanje, skičanje, vrištanje ... koje jasno stavlja do znanja kakav je kraj.
E taj film mi se zauvek urezao u sećanje, i postavio mi isto pitanje koje ti sada postavljaš.

Odlicno opisana paralela izmedju jevreja nekada i zivotinja danas. Odlicna poenta. Po cemu smo bolji od nacista? I oni su verovali da su oni ljudi, a jevreji neka niza bica koja ne zasluzuju zivot. Zigosali su ih, otimali bebe od majki i ubijali ih. Obratite paznju kada ga voditelj pita da li je za njega isto ubiti coveka i zivotinju.

porediti ljudski zivot i zivot KRAVE ili SVINJE je zapanjujuca budalastina

Ti si primer specizma i antropocentrizma. Kome je tvoj zivot vazniji od zivota krave? Tebi? A ko si ti? Vec sam ostavila primer takvog razmisljanja. Yourofsky je odlican primer bica koje je evoluirao iz naciste u coveka.

Poslednja izmena od moderatora:
Smejali su se onima koji su bili za ukidanje ropstva. Smatrali su da zene ne zasluzuju pravo glasa. Sad se rugaju nama koji smatramo da i zivotinje imaju pravo na zivot, slobodu i dostojanstvo.

- - - - - - - - - -

9202_481737281878124_1585070769_n.jpg

Event tetoviranja broja 269, 15.12.2012. u Zagrebu, u sklopu velikog međunarodnog događaja pod nazivom 'Solidarnost 269'. 269 je broj telića rođenog prije šest mjeseci na mliječnoj farmi u Izraelu, a tetoviranjem njegovoga broja pojedinci iskazuju solidarnost sa žrtvama životinjskog holokausta diljem svijeta.
by afcroatia

Dakle, jedno nevino bice,koje, kao i mi oseca strah, paniku, bol, usamljenost, strah od smrti, zelju za zivotom, pobeglo je...

Ovo je strasno. Jednom sam na pumpi video u kamionu kravu kroz resetke kamiona. Svo vreme je gledala i znala je, znala je da je vode na klanje. One imaju osecanja i emocije kao ljudi ako ne i dublje. Vidi im se u ocima.

Poremecen lanac ishrane.

Nekada davno, dok je covek jos bio lovac i dok se hrana lovila danima, isto tako dugo i brizljivo spremala, tada smo jos bili zahvalni upravo tim zivotinjama, ciji smo zivot oduzimali da bi smo preziveli. Postovali smo njihove kultove, izjednacavali ih sa "bogovima" svesni njihovog znacaja za nas zivot.
Poremecaj je nastao onda kada je covek s razvojem inteligencije nadmasio sva druga ziva bica na ovoj planeti. Od tada pokusavamo da sve sto nam priroda daje prilagodimo svojim hedonistickim potrebama i stvaramo disbalans, koji ce nam se kad-tad vratiti kao bumerang.

Ti si primer specizma i antropocentrizma. Kome je tvoj zivot vazniji od zivota krave? Tebi? A ko si ti? Vec sam ostavila primer takvog razmisljanja. Yourofsky je odlican primer bica koje je evoluirao iz naciste u coveka.

nego, ja nisam bas da meso iskljucimo iz upotrebe jer mislim da je normalnim kolicinama potrebno ljudskom organizmu, mozda ja i grijesim, ali nije covjek jedini koji ubija nego se to desava i u prirodi uzmimo prijemjer predatora i lovine, a ako je tako nesto uredjeno u prirodi bez covjekovog uticaja (bilo njega ne bilo lav ce ubiti gazelu) moramo se malo zapitati. ali to treba da se radi na humaniji nacin, jer ubiti kokosku koja je par godina kljucala po dvoristu nije isto sto i uzgajati kokos i toviti samo zato da bi je zaklao, to je vec nesto drugo to je ono zlo ... Zivot covjeka je vrijedniji od zivota zivotinje samo iz razloga sto on ima svijest, iako je za prirodu to sve isto, ali ipak mislim da je zivot covjeka koji je izgubio savjest daleko manje vrijedan od zivotinje koja je nije ni imala, te kada bi mi ponudili da spasim zivot jednog psa ili loseg covjeka ne bi se dvoumio ... nek zivi pas .
Nego kapiram ja i da su covjekova crijeva - crijeva biljojeda, ali moramo uzeti i cjelokupan organizam koji podnosi meso, za prave biljojede meso bi bilo vjerovatno i smrtonosno ... Licno ne mogu da podnesem vegeterijansku hranu na duzi period, jer sav oslabim i lose se osjecam, probao sam, ali isto tako mislim da mi meso ne bi trebalo biti glavno na meniju ... mozda nekih par ruckova sedmicno

- - - - - - - - - -

Poremecen lanac ishrane.

Nekada davno, dok je covek jos bio lovac i dok se hrana lovila danima, isto tako dugo i brizljivo spremala, tada smo jos bili zahvalni upravo tim zivotinjama, ciji smo zivot oduzimali da bi smo preziveli. Postovali smo njihove kultove, izjednacavali ih sa "bogovima" svesni njihovog znacaja za nas zivot.
Poremecaj je nastao onda kada je covek s razvojem inteligencije nadmasio sva druga ziva bica na ovoj planeti. Od tada pokusavamo da sve sto nam priroda daje prilagodimo svojim hedonistickim potrebama i stvaramo disbalans, koji ce nam se kad-tad vratiti kao bumerang.

e da ovo je ovo u stvari to .. .

- - - - - - - - - -

Ovo je strasno. Jednom sam na pumpi video u kamionu kravu kroz resetke kamiona. Svo vreme je gledala i znala je, znala je da je vode na klanje. One imaju osecanja i emocije kao ljudi ako ne i dublje. Vidi im se u ocima.

a ovo je vec pretjerivanje, ta krava nije imala pojma da ce je ubiti ...

Poslednja izmena od moderatora:
@aleksa ndar, ne bih se slozila sa tobom sto se svesti neljudskih zivotinja tice. procitaj clanak o tome ako te zanima: http://www.b92.net/ljubimac/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=08&nav_id=636716
ja iz licnog iskustva znam da su jos kako svesne, s druge strane, ima mnogo ljudi cija je svest na 0... neljdske zivotinje mozda nemaju savest i rade neke stvari iz cistog nagona, ali su svesne mnogo cega sto se oko njih desava.

Dakle, jedno nevino bice,koje, kao i mi oseca strah, paniku, bol, usamljenost, strah od smrti, zelju za zivotom, pobeglo je od svog dzelata i krenulo u beg. (Da li bi i vi isto ucinili da ste na mestu ovog bica?)...

Nekada ne tako davno, to su belci cinili crncima.....

Po prirodnom zakonu - život čoveka i život jedne bude su potpuno ravnopravni.

Smejali su se onima koji su bili za ukidanje ropstva. Smatrali su da zene ne zasluzuju pravo glasa. Sad se rugaju nama koji smatramo da i zivotinje imaju pravo na zivot, slobodu i dostojanstvo.

Poremecen lanac ishrane.
Svi vi koji izjednačavate život čoveka i život životinje kao i dostojanstvo čoveka i dostojanstvo životinje, poredeći životinje koje služe sa ishranu sa nekadašnjim robovima - čime se hranite? Da li ste u potpunosti izbacili iz ishrane meso, ribu, jaja, mleko itd, da li ste izbacili iz upotrebe sve kozmetičke i ostale proizvode koji se testiraju na životinjama, kao i odeću i obuću koja je pravljena od životinjske kože ili krzna?

Dalje, da li ste spremni da izdvajate u državni budžet deo svojih plata, kako bi sve ugrožene ili napuštene životinje imale sve što im je neophodno za dostojan život potpuno jednako kao i deca u domovima za nezbrinutu decu? Takođe i da izdvajate od plate deo novca za izgradnju veterinarskih bolnica, kojih bi trebalo biti koliko i bolnica za ljude? Da li ste za to da se zabrani proizvodnja mleka i adaptiranog mleka za ishranu beba čije majke ne mogu da ih doje, i da se bebama recimo daje sojino mleko? Da li biste vi svojoj bebi koju ne možete da dojite jer nemate dovoljno mleka isključili iz ishrane adaptirano kravlje mleko? da li biste detetu isključili iz ishrane meso, iako vam doktor kaže da je deci potrebno i meso i mleko, pored bilja i zrnevlja, za pravilan razvoj? Da li ste spremni da podnesete zakonsku inicijativu da se gajenje i ubijanje pilića radi ishrane tretira jednako kao i krivično delo protivpravnog lišavanja slobode i kriv. delo ubistva, te da se za isto služi kazna zatvora?

Nemojte samo reći da karikiram - sve ovo gore napisano izvedeno je iz prava životinje na život i dostojanstvo, za koje se zalažete, tako da pretpostavljam da su vaši odgovori na svako pitanje DA.
U suprotnom ste samo licemeri koji su, nakon što su pojeli burek s jogurtom ili špikovanu pljeskavicu, glasno podrignuli i sa uzdahom došli na forum da brane prava životinja.

Pa naravno. Ja barem. A zasto to tako pises kao da je to nesto nemoguce..... zameniti sapun iz supermarketa sa domacim ili nositi majicu od pamuka? :neutral:

Jedem sveze voce i povrce, istina nekad i kuvano ali od kada sam na tom rezimu osecam se preporodjen. Ni zivot da je u pitanju ne bi jeo necije meso i organe. Draga devojko, biologija tela coveka je programirana za ishranu biljem i kada covek pocne toga da se pridrzava oseca blagodeti a ne deficit.

Pa naravno. Ja barem. A zasto to tako pises kao da je to nesto nemoguce..... zameniti sapun iz supermarketa sa domacim ili nositi majicu od pamuka? :neutral:

Jedem sveze voce i povrce, istina nekad i kuvano ali od kada sam na tom rezimu osecam se preporodjen. Ni zivot da je u pitanju ne bi jeo necije meso i organe. Draga devojko, biologija tela je coveka je programirana za ishranu biljem i kada covek pocne toga da se pridrzava oseca blagodeti a ne deficit. Pozz
Dragi Kamaele, ako je sve što ti podrazumevaš pod pitanjem slobode i prava na život životinja - samo stvar sapuna i tvoje ishrane, onda tu nema šta više da se kaže.
Pretpostavljam i da ćeš svoje dete hraniti samo voćem i povrćem.

Pitaj nekog seljaka koji drzi svinje da li ista jede dorucak na dan kada je izvode na klanje.

@aleksa ndar, ne bih se slozila sa tobom sto se svesti neljudskih zivotinja tice. procitaj clanak o tome ako te zanima: http://www.b92.net/ljubimac/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=08&nav_id=636716
ja iz licnog iskustva znam da su jos kako svesne, s druge strane, ima mnogo ljudi cija je svest na 0... neljdske zivotinje mozda nemaju savest i rade neke stvari iz cistog nagona, ali su svesne mnogo cega sto se oko njih desava.

jede svinja ako joj das prije klanja ... no nevazno, uzmimo da ne jede ... to je do intuicije a ona nije razumne i intelektualne prirode, ona mozda predosjeca nesto strasno ili cak smrt, ali na tome se zavrsava, nikako nije u stanju da pomisli na klanje, jer realno da li ona zna sta je klanje ...
moramo razdvojiti svijest od intuicije ... to su dva neuporediva zasebna pojma, za neke zivotinje kazu da osjecaju za predstojece zemljotrese (a to mozemo uporediti i sa klanjem), to je do intuicije ne do svijesti
ne stavljam jedno iznad drugoga.

Dragi Kamaele, ako je sve što ti podrazumevaš pod pitanjem slobode i prava na život životinja - samo stvar sapuna i tvoje ishrane, onda tu nema šta više da se kaže.
Pretpostavljam i da ćeš svoje dete hraniti samo voćem i povrćem.

Primetno je provejavanje mrznje u tvom postu. I licemerja

Naravno da cu dete hraniti ishranom za koju su progranmirani ljudi a to je biljna. Necu mu davati mleko krave koja proizvodi mleko za tele koje na rodjenju ima 25 kg a covek kad se rodi ima 2.5 kg.

Poslednja izmena:
Primetno je provejavanje mrznje u tvom postu. I licemerja.
Taman posla.
Samo polazim od toga da, ako već smatraš da je čovek programiran za isključivo biljnu ishranu - smatraš i da je dete programirano za tu istu biljnu ishranu i da mu je ona sasvim dovoljna za pravilan razvoj.

Naravno da cu dete hraniti ishranom za koju su progranmirani ljudi a to je biljna. Necu mu davati mleko krave koja proizvodi mleko za tele koje na rodjenju ima 25 kg a covek kad se rodi ima 2.5 kg.
Tako su, strogo veganski, svoje dete hranili i oni Ameri, pa su završili u zatvoru nakon što im je dete umrlo.

Poslednja izmena:

Back