Čovek koji živi sa 400 reptila

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
https://nationalgeographic.rs/foto/...oji-u-kuci-zivi-sa-400-divljih-zivotinja.html

Filip Žije, Francuz koji obožava reptile, u skromnoj kući na obali Loare živi sa kobrom,
džinovskom kornjačom od 50 kilograma i dva aligatora duga dva metra,
a ima i kolekciju od još najmanje 400 životinja koje kod mnogih izazivaju ...

francuz_zivi_sa_400_reptila_3_Reuter_Stephane_Mahe_879763691.jpg

Žije (67) već više od dve decenije sakuplja reptile i brine o njima u svojoj kući na zapadu Francuske,
nadomak Nanta, a "mezimci" su mu aligatori koji se zovu Ali i Gator, od kojih jedan spava sa njim u krevetu
, dok drugi motri na vrata i čuva kuću

francuz_zivi_sa_400_reptila_4_Reuter_Stephane_Mahe_508183598.jpg

Ali i Gator su, objašnjava njihov vlasnik, spaseni sa farme koja se bavi preradom kože,
ali većinu životinja o kojima se on sada stara su, kaže,
kućni ljubimci koje su nekadašnji vlasnici odbacili ili su mu ih poklonili.

francuz_zivi_sa_400_reptila_5_Reuter_Stephane_Mahe_820215264.jpg

"Mislim da nije pošteno tretirati ove životinje na način na koji mi to činimo, jer ih ne razumemo",
rekao je on britanskoj agenciji, nahranivši aligatore piletinom.

francuz_zivi_sa_400_reptila_1_Reuter_Stephane_Mahe_367462032.jpg

Žije navodi da ljudi ovakve životinje ne razumeju, mrze ih i smatraju ih užasnim,
ali "kada ih upoznamo, one prilaze na naš poziv i skoro da nam jedu iz ruke".
Ovaj ljubitelj reptila napominje da ima sve potrebne dozvole za držanje i transport životinja
radi izložbi na kojima učestvuje kako bi probudio ljudima svest o reptilima.
francuz_zivi_sa_400_reptila_7_Reuter_Stephane_Mahe_687556670.jpg

On kaže da njegovi susedi nemaju ništa protiv svog "neobičnog komšiluka"
i da redovno navraćaju kod njega na kafu, ne bojeći se jer znaju
da najopasnije zmije drži u prostoriji iza dvoja vrata.
Ipak, lokalna vatrogasna služba je opreznija -
naime, dobila je instrukcije da ne ulazi u njegovu kuću u slučaju požara,

francuz_zivi_sa_400_reptila_2_Reuter_Stephane_Mahe_241514791.jpg

Ništa manje ih ne gotivim nego ostale životinje, ali im ne bih ustupila svoj životni prostor. Bar ne 400 njih. Ma ni 4.
Pazite, Čarlijev drugar se upravo drznuo da pokuša da uđe u moju sobu, i to nije prvi put. Kroz prozor!
Gleda me, meri situaciju i kao: ''Ok, see ya later!''
Mislim... volim ih ja sve, ali što je mnogo, mnogo je. Pa, bre!
Nije ni mećava, ni minus. 'ajd, 'ajd, produži dalje! :eek:

Ništa manje ih ne gotivim nego ostale životinje, ali im ne bih ustupila svoj životni prostor. Bar ne 400 njih. Ma ni 4.
Pazite, Čarlijev drugar se upravo drznuo da pokuša da uđe u moju sobu, i to nije prvi put. Kroz prozor!
Gleda me, meri situaciju i kao: ''Ok, see ya later!''
Mislim... volim ih ja sve, ali što je mnogo, mnogo je. Pa, bre!
Nije ni mećava, ni minus. 'ajd, 'ajd, produži dalje! :eek:
Ne zmije..Samo ne zmije....
Neka ih i krokodili i gušteri i kornjače,samo ne zmije..

Ne zmije..Samo ne zmije....
Neka ih i krokodili i gušteri i kornjače,samo ne zmije..
Ma, nisu one toliko odvratne i gadne. Sigurna sam da ne moraju biti neki veliki izuzetak.
Za one koji ih gaje, to su životinje tek malo drugačije od mačaka i pasa.
Sad, naravno, svako izabere sebi nešto blisko, ali... možda i nema razloga da toliko zaziremo od njih.
Ne znam, od nekoliko živih susreta sa njima, nijednom nisam bila napadnuta.
Čak je bilo nešto kao: ''Ok, ti si fina... fina ću biti i ja!'' :malav:

Ma, nisu one toliko odvratne i gadne. Sigurna sam da ne moraju biti neki veliki izuzetak.
Za one koji ih gaje, to su životinje tek malo drugačije od mačaka i pasa.
Sad, naravno, svako izabere sebi nešto blisko, ali... možda i nema razloga da toliko zaziremo od njih.
Ne znam, od nekoliko živih susreta sa njima, nijednom nisam bila napadnuta.
Čak je bilo nešto kao: ''Ok, ti si fina... fina ću biti i ja!'' :malav:
Ne znam , ne umem da objasnim.
Ali ne mogu ni na fotografiji da je gledam.

Ne znam , ne umem da objasnim.
Ali ne mogu ni na fotografiji da je gledam.
Razumem.
Moja baka ne dozvoljava ni da se pomenu u njenom prisustvu.
Npr. moj prvi san blizu nje je bilo da plivam u moru mastila sa zmijama i krokodilima, i sećam se da mi je branila da joj prepričavam taj san, a meni je bio upečatljiv i volela sam da ga pričam iznova.
Možda mi je bilo hladno, i zato sam imala takav san...
Ali, generalno, rano sam razumela da ih ima okolo i da nema potrebe reagovati praskavo. Čak je i poželjno ne reagovati uopšte.

Ne znam,Nikad nisam ni videla ni pipnula zmiju,ali imam ubedjenje da je hladna i ljigava.Brrrr , to mi je dovoljno.
Pa, da... hladnokrvni stvorovi.
Naime, i pipala sam jednu prilično veliku, na jednom platou u inostranstvu. Na spolja 40C, pa mi se zato možda i nije učinila hladnom, ali one krljušti su glatke, prijatne na dodir i oseti se tekstura... kao na cipelama od zmijske kože, samo mekše. :zcepanje:
Ne valja imati tako neki nerealan strah. Zamislite koliki strah bi bio da ih uživo vidite?
Treba spustiti tenziju i pripremiti se makar i za događaj koji se nikada neće desiti. Pa, veći strah bi trebalo osetiti pri pomisli na medveda, tigra, lava...
Zmija koju ništa ne isprovocira samo ide dalje, prođe kao potpuno slučajan prolaznik koji skoro da nije ni obratio pažnju na vaše postojanje, ali jeste.

Pa, da... hladnokrvni stvorovi.
Naime, i pipala sam jednu prilično veliku, na jednom platou u inostranstvu. Na spolja 40C, pa mi se zato možda i nije učinila hladnom, ali one krljušti su glatke, prijatne na dodir i oseti se tekstura... kao na cipelama od zmijske kože, samo mekše. :zcepanje:
Ne valja imati tako neki nerealan strah. Zamislite koliki strah bi bio da ih uživo vidite?
Treba spustiti tenziju i pripremiti se makar i za događaj koji se nikada neće desiti. Pa, veći strah bi trebalo osetiti pri pomisli na medveda, tigra, lava...
Zmija koju ništa ne isprovocira samo ide dalje, prođe kao potpuno slučajan prolaznik koji skoro da nije ni obratio pažnju na vaše postojanje, ali jeste.
Ne bojim se da ću naleteti na zmiju već je nikad ne bih uzela za ljubimca iz navedenih razloga.Ipak su tu mačke i psi vekovima. A i toplokrvne su životinje.Ovom liku krokodil spava u krevetu.Ne znam kakav je osećaj.

Ovom liku krokodil spava u krevetu.Ne znam kakav je osećaj.
Well...
Nadajmo se da nikad nećemo saznati. :klap:
Skoro sam slušala jednog duhovnika koji nam iz najbolje namere savetuje da nijednu životinju ne puštamo da spava pored nas, u našem krevetu, jer nije normalno. Kad bolje razmisliš, ima pravo.
Životinji ne treba ta udobnost kreveta jer je u prirodi nigde ne nalazi,
ali ako već u njemu spavaju mačke i psi, što ne bi i krokodili?
To su te granice koje se pomeraju, nijanse koje nam smetaju.
Kad može ovo, zašto ne može i ono? Ne mora, ali može, izgleda, baš sve. Šta kome paše...

Back