Covek i Vrana

• Začetnik teme Začetnik teme senan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
4b830263-e692-4048-9ebc-a9e02738050e_570.Jpeg

Poznavao sam coveka dok sam bio u Zemunu,obicno u jesen je hranio vrane i jedna mu je stalno stajala na ramenu.I nju je posebno hranio.Pitao sam ga kada odlete,jer nisam hteo da ga diram u njegovom uzivanju sa tim pticama.kako se ta jedna oslobodila toliko.Rekao je da je zna od kad je bila mldunce.nasao ju je na njegovoj terasi i hranio dok nije mogla da poleti.ostavljao joj je i kasnije hranu na terasi i stalno je dolazila bez straha na njegovu terasu.kaze da se izgube neko vreme,valjda kada se pare,ali opet kada se pojavi,mesto joj je na njegovom ramenu ili na terasi.

Ja sam imao mladu čavku pre 5-6 godina. Prerano je krenula da leti i pala je u dvorište dok su je njeni
roditelji i druge čavke nadletali i uzbuđeno graktali. Nisam hteo da je dodatno plašim i ostavio sam je na miru.
Kada je ogladnela (sutradan) počela je da se približava i kljuca opao dud oko mene. Počeo sam da je hranim
bacajući joj hranu sve bliže meni.
Postepeno se navikla na mene. Počela je da leti ali nije odlazila. Kada bih ja sedeo ispod duda ona je dolazila
na ogradu udaljenu 1 metar od mene i dremala. Kada bih ja otišao u kuću ona bi odletela na 10-ak metara
udaljen bagrem. Ako bih se ja ponovo vratio pod dud ona bi odmah doletela.
Jednog dana dok sam rukama bio oslonjen na ogradu ona je doletela do mene, popela se na moju ruku i
počela da kljuca dlake (nije bilo baš prijatno ali sam trpeo). Spavala je negde kod komšije a izjutra rano bi
dolazila na terasu i budila me graktanjem da je nahranim. Nije mi dozvoljavala da je milujem ili hvatam rukama.

Jako sam je voleo i plašio se kada bi uveče odlazila. Razmišljao sam kako da je označim (nekom krpicom,
trakom, farbanjem...) jer je bila lak plen za balavce iz komšiluka.

Jednog dana je nije bilo celo prepodne. Uveče je doletela sa kanapom oko nogu, sletela na zemlju pored mene
krešteći kao da se žalila na nešto. Jedva sam je uhvatio ribarskim meredovom i oslobodio kanapa. Odletela je na drvo i
stajala tamo nekako potrešena.

Nažalost jednog jutra nije došla. Ubeđujem sebe da je odletela sa drugim čavkama...a opet osećam krivicu
što sam je navikao da ljudski rod smatra prijateljima.

Back