"Čovek bez novca" živi bez novca više od 15 godina

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.207
Mark Bojl, zvani The Moneyless Man (čovek bez novca), odustao je od korišćenja novca 2008. godine i od tada živi načinom života bez novca. Usput je takođe izbegavao tehnologiju i usvojio „prirodniji“ život.

Pošto je diplomirao biznis i ekonomiju na fakultetu, Mark Bojl je brzo pronašao dobro plaćen posao u kompaniji za organsku hranu u Bristolu, u Velikoj Britaniji. To je bio njegov plan godinama – dobiti dobar posao i kupiti sve materijalne stvari koje je društvo (uključujući i njega) povezivalo sa uspehom.

Ali sve se promenilo jedne noći 2007. godine, tokom prijateljskog filozofiranja sa prijateljem uz čašu merloa na njegovom čamcu. Razgovarali su o svetskim problemima i o tome kako ih najbolje rešiti da bi zaista napravili razliku. Tada je shvatio da je novac u korenu većine problema i setio se čuvenog Gandijevog citata: „Budi promena koju želiš da vidiš u svetu“.

Ubrzo nakon toga, Mark je prodao svoj skupi čamac, uselio se u stari karavan koji mu je neko poklonio jer su samo hteli da ga se otarase, i počeo da živi bez novca.

Prvih nekoliko meseci bilo je teško, jer je morao da zameni udobnost na koju je navikao, poput jutarnje šoljice kafe, stvarima koje je mogao da nabavi besplatno, iz prirode.

1696799974197.png

„Prvih nekoliko meseci je bilo teško, samo da nađem svoj put“, priznao je Mark. „Ako razmišljate o tome koliko je ometajuće kada se samo preselite ili promenite posao, zamislite da promenite sve odjednom. Ali posle nekoliko meseci, postalo je veoma lako, razradio sam sve svoje rutine.”

Bojlov način života bez novca postao je tema viralne vesti kada je lansirao svoju knjigu The Moneyless Man, u kojoj detaljno govori o izazovima sa kojima se suočavao prilikom tranzicije i praktičnim rešenjima do kojih je došao, kao io filozofiji to ga je nagnalo da napravi tako drastičnu promenu u svom životu.

1696800082768.png

„Ironično, otkrio sam da su mi protekle dve godine bile najispunjenije u životu“, napisao je Mark Bojl 2010. „Imam više prijatelja u svojoj zajednici nego ikada, nisam bio bolestan od kada sam počeo, i ja nikad se nisam osećao bolje. Otkrio sam da je prijateljstvo, a ne novac, prava sigurnost. Većina zapadnog siromaštva je psihološko. Prava nezavisnost je međuzavisnost.”

Godine 2017, Mark je odlučio da svoj minimalistički način života podigne na drugi nivo tako što će „napustiti industrijalizaciju“. Izbegao je većinu tehnologije u kojoj svakodnevno uživamo – od struje i tekuće vode do radija i interneta, i vratio se onome što bi mnogi opisali kao jednostavniji način života. Ne više kao čovek bez para, on zapravo smatra savremeni život jednostavnijim, jer nam tehnologija zapravo pomaže svaki dan.

„Ovaj način života koji sam sada usvojio često se naziva ’jednostavnim životom’, ali to je potpuno pogrešno“, rekao je Mark Bojl za No Fun Tips. To je zapravo prilično složeno, sastavljeno od hiljadu jednostavnih stvari. Nasuprot tome, moj stari život u gradu bio je prilično jednostavan, ali se sastojao od hiljadu složenih stvari, poput pametnih telefona, utičnica i plastike. Meni je, na primer, dosadilo da radim istu stvar iz dana u dan, koristeći složene tehnologije koje su, pretpostavljao sam, dosađivale i onima koji su ih proizvodili. To je delimično razlog zašto sam ih odbio. Živeći bez tekuće vode, struje ili mašina, moj život je svakako postao složeniji.”

Bojl pojašnjava da je živjeti onako kako on živi daleko od lakog, dodajući da zna da bi bilo nemoguće da svi slijede njegov primjer. Ipak, nada se da će njegov primer bar inspirisati ljude da budu manje zavisni od novca i industrijalizacije.

Back