Copy-paste psihologija

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
svi mi mislimo kako smo neznamkako posebni, autetntični, zanimljivi, pametni, talentovano, ovakvi, onakvi
opet, kada svedemo stavri na suštunu, svodi se da smo obične životinje, sisari evolutivna vrsta koja ima svojih prednosti ali i još više mana u odnosu na ostala bića, i prosto jedan organizam koji ima određenje potrebe za sušto preživljavanje
e sad pitanje je kako se formira naša psihologija i sva znanja i predstave koje (mislimo da) imamo o životu?
Sve mi se više čini da prosto funkcionišemo kao jedan uređaj koji samo želi da kopira stvari koje vidi i nalepi ih na sebe
to bi se verovatno zvalo učenje po modelu
zašto se uostalom tako lako manipuliše ljudskom psihom?
koliko mislite da ste prosto iskopirani i da ste pokupili od drugih, počev od najarnije faze, porodice, okruženja pa do danas i koja je to sliak po kojoj ste se pravili? prosto utripovali ste neki ideal i trudite se da se tako osećate? kako, zašto......?

svi mi mislimo kako smo neznamkako posebni, autetntični, zanimljivi, pametni, talentovano, ovakvi, onakvi
opet, kada svedemo stavri na suštunu, svodi se da smo obične životinje, sisari evolutivna vrsta koja ima svojih prednosti ali i još više mana u odnosu na ostala bića, i prosto jedan organizam koji ima određenje potrebe za sušto preživljavanje
e sad pitanje je kako se formira naša psihologija i sva znanja i predstave koje (mislimo da) imamo o životu?
Sve mi se više čini da prosto funkcionišemo kao jedan uređaj koji samo želi da kopira stvari koje vidi i nalepi ih na sebe
koliko mislite da ste prosto iskopirani i da ste pokupili od drugih, počev od najarnije faze, porodice, okruženja pa do danas i koja je to sliak po kojoj ste se pravili? prosto utripovali ste neki ideal i trudite se da se tako osećate? kako, zašto......?

Mnogo uopsteno, nespecificno pitanje. Nikad nemam osecaj da sam pejst iako znam da sam podlozna sugestiji i oblikovanju kao i ostali, manje ili vise kriticni. Ti koji su skoro pa pejst nikad i ne postavljaju takva pitanja .Kako se formiramo? Nije samo ucenje po modelu, i nismo "uredjaji" ima tu i svega drugog sto je psihologija rekla (dogadjaji iz ranog detinjstva, temperament, inteligencija, sva desavanja, nagrade, kazne...sve je u sadejstvu sa svim. S tim sto razlicite skole stavljaju naglasak na razlicite faktore). I naravno da ces biti slican nekome po necemu, imati slican stav itd. Zivot je nezamisliv bez kategorija.

Sve se to desaava u ranoj mladosti...Neko gleda svoje drugove i ocjenjuje ih, a nekog nije briga, samo da je zabava i tako se dalje sve prenosi na starije doba. Ja sam naprimjer uvijek htjeo biti poseban, i svemu sto sam radio nalazio sam neku posebnost, i sve sto sam morao ocjeniti, radio sam na svoj nacin, ali vremenom sam uvidjao da neki ljudi imaju slicne ili iste stavove, cak i oni koji su zivjeli prije stotine godina i tako da danas kad pricam nesto sto sam sam skontao, a da je neko bolje srocio, napomenem ''kao sto je rekao taj i taj'', a covjek ako me ne zna, normalno da ce pomisliti da kopiram, ali mene to nije briga... I u meni je uvjek bilo i bice ta zelja za napredovanjem i orginalnoscu, jer nijedan covjek dosad nije spasao covjecanstvo, ali eto ja hocu, samo da sebe malo dovedem u red :)

A odgovor na tvoje pitanje - nisam iskopiran, nego kao sto si rekao utripovao sam neki ideal i zelim da se tako osjecam.

pa i jesmo autenticni..ne postoje dva identicna ljudska bica :)
Deo tebe je nasledje, dnk, deo usvojeno - vaspitanje, okolina, iskustva, knjige koje si procitao, filmove koje si pogledao, ljude koji si sretao i koji su ostavili trag i td i td

Pa kognitivno-bihejvioralni metod psihoterapije jeste poprilično dominantan jer teži da što brže i jednostavnije 'riješi' ljudski problem ... razvojna psihologija kao i psihologija konflikta je mnogo analitičnija.. čovjek nije kopija već kreacija..a idealna kreacija ne postoji ..i copy paste je često upotrebljavana kreacija kao najlakši način, rješenje..a u stvari polazna tačka za nove konflikte ..

Sve se to desaava u ranoj mladosti...Neko gleda svoje drugove i ocjenjuje ih, a nekog nije briga, samo da je zabava i tako se dalje sve prenosi na starije doba. Ja sam naprimjer uvijek htjeo biti poseban, i svemu sto sam radio nalazio sam neku posebnost, i sve sto sam morao ocjeniti, radio sam na svoj nacin, ali vremenom sam uvidjao da neki ljudi imaju slicne ili iste stavove, cak i oni koji su zivjeli prije stotine godina i tako da danas kad pricam nesto sto sam sam skontao, a da je neko bolje srocio, napomenem ''kao sto je rekao taj i taj'', a covjek ako me ne zna, normalno da ce pomisliti da kopiram, ali mene to nije briga... I u meni je uvjek bilo i bice ta zelja za napredovanjem i orginalnoscu, jer nijedan covjek dosad nije spasao covjecanstvo, ali eto ja hocu, samo da sebe malo dovedem u red :)

A odgovor na tvoje pitanje - nisam iskopiran, nego kao sto si rekao utripovao sam neki ideal i zelim da se tako osjecam.
E vidis , kod mene je drugaciji slucaj .Ja sam zelio da se uklopim u sredinu , ali to nikako nije islo .Prosto sam drugaciji od vecine .
Vremenom sam shvatio da to nije mana nego kvalitet .Prosto , individualac sam i o svemu imam svoj stav , bez obzira na misljenje
vecine .Nekada je takva pozicija teska , ali se mora istrajati .
Sjecam se vremena kad je narod uhvatilo nacionalno ludilo .Otvoreno sam govorio protiv nacionalizma i sovinizma i dovodio se u
prilicno opasnu situaciju .Samo sam cekao da mi neko ubaci bombu kroz prozor , ali se nisam dao ucutkati .
Kasnije kad je prosla opasnost , poceli su se i drugi priklanjati mojim stavovima .Hebiga , tako je to u zivotu !

E vidis , kod mene je drugaciji slucaj .Ja sam zelio da se uklopim u sredinu , ali to nikako nije islo .Prosto sam drugaciji od vecine .
Vremenom sam shvatio da to nije mana nego kvalitet .Prosto , individualac sam i o svemu imam svoj stav , bez obzira na misljenje
vecine .Nekada je takva pozicija teska , ali se mora istrajati .
Sjecam se vremena kad je narod uhvatilo nacionalno ludilo .Otvoreno sam govorio protiv nacionalizma i sovinizma i dovodio se u
prilicno opasnu situaciju .Samo sam cekao da mi neko ubaci bombu kroz prozor , ali se nisam dao ucutkati .
Kasnije kad je prosla opasnost , poceli su se i drugi priklanjati mojim stavovima .Hebiga , tako je to u zivotu !

Pa i ja sam zelio da se uklopim u sredinu, ali isto tako da ta sredina prihvati moju posebnost na pravi nacin, ne da ih ja smuntam pricom, a u sebi ko zna sta da misle...(vjerujem da je i stobom takav slucaj, mada sada bi ja to mozda mijenjao za to da me neko ''**** u mozak'' 12 sati a ja govorim ''yes boss'' :) )I ja cujem cesto meni upucenu recenicu ''Bio si u pravu'' , ali to kaze onaj koji je vec pogrijesio, ja zelim da ona bude ovako nekako ''Mozda si u pravu, pokusacu, obrazlozi...'' I moja posebnost se nije sacinjavala u tome, odo biti drugaciji u inat ili da me neko levatio (kao recimo sto ovi kvazi pankeri se odaju kao alkoholu, nakaradnom stilu oblacenja, nekom svom buntu samo iz razloga sto su ih mucili u skoli, pa su oni kao nesto skontali), ne nego je tu bilo nesto drugo...Ali to sad nije tema, mislim da je covjek pitao, zbog cega kopiramo druge ljude...
A tebi svaka cast na borbi protiv sovinizma i nacionalizma, ali da te pitam da se ne ljutis posto ti ispod imena pise ''Zivi i pusti druge da zive'' , zasto upadas na vecinu tema koje se ticu religije i podbadas ih? Nijedna religija ispoljena u pravom izvornom smislu nije sijala zlo, nego samo njena zlouoptreba, kao i sa patriotizmom, ljubavi i sl.

Back