"
Filip je David krajnje uljudan čovek i samo zahvaljujući svom vaspitanju nije napustio salu u kojoj se njegovo telo, bez njegove volje i znanja, zateklo zajedno s telom T. Nikolića. Našavši se u neprijatnoj situaciji David je demonstrirao šta znači javna odgovornost, pa, ako hoćete, i građanska hrabrost "
- See more at:
http://www.danas.rs/danasrs/dijalog..._.46.html?news_id=317877#sthash.Db9irufq.dpuf
Ovaj događaj , pao je u svesti stanovništva , duboko u zaborav - ako ga je uopšte partijski nesvesna populacija , preopterećena ličnim biološkim opstankom , svesno i percipirala - te sad izvučen iz tma i tušte zbivanja , može se sagledavati iz raznoraznih uglova , od kojih izdvojiću dva , meni u ovom momentu upečatljiva !
Događaj , kao takav , došao je kao poručen braniocima srpstva , sveslavlja i njegove srpštine , koju uvaljuje umotanu u papir ( masan papir od sarajevskog bureka , te flekav od banjalučkog jogurata ), kao nebesku kulturu , za kojom će civilizacija kad tad da zakuka !
Ta politička kultura srpštine , u svoj svojoj veličini , nije izostavila ni ratni hleb , koji je jeli , jevrejima pa i njemu , današnjem književniku , pored lažnog identiteta , na očigled razularenih fašista - davala , svih onih ratnih godina ! Sve bi ta politička kultura srpštine oprostila , i one poslertne godine , tetošenja , ali ratni hleb nikako ! Čak se ona , kao takva , stidi tog svog čina u sudaru sa ovakvom jevrejštinom i njenom surovom nezahvalnošću !
Ceneći po ovakvim javnim vajkanjima i kalimerisanjima eminentnih i uvaženih predstavnika srpštine i njene političke kulture , sam događaj je došao kao poručen , da se predizborno objedini narodnjački korpus , oko "nacionalne" ideologije , čijem je predstavnicima uz pokajanje dao oprost i sam patrijar , o vaskrsu , te svojim oproštajnim vaskršnjim jajetom , evropeizovao je i udahno joj nov život , posle onih bestijalnih orgijanja , pljačkanja i rušenja devedesetih !
Što bi rekli reklamni agenti , uspešna negativna kampanja sa visokim efektima objedinjavanja ciljane grupe.
Pa ako se u ovom poslednjem rečenom radi , oću reći , ako je sam događaj izrežiran ( sa svesnim , podsvesnim i iznuđenim nesvesnim učešćem aktera događaja - uzimajući u obzir i slučajne , refleksne , lovce ketmanskog profila ) , u onoj kuhinji koja je izrežirala pokajanje , oprost i vaskrsenje ( naravno uz veliko učešće i uloge crkve ), te ustoličenje na vlast , onda je ova i ovakva građanska odgovornost , svesan ili nesvesan saučesnik u velikoj manipulaciji , iza koje stoje veliki igrači , savetničkih kapaciteta iz dalekih imperija - koji su mnogo puta u minula dva veka , budili dešavanja ovog naroda i vodili nevidljivom rukom . Tad je takva građanska svest , ništa drugo nego konac za mariontske lutke u lutkarskom pozorištu - koje je naš život !
Kad u ovom smislu govorim , imam u vidu mišljenja , stanovnišva koje je ovog događaja svesno , dako i ono stanovništvo koje nije događaj percipiralo , svesno , ali na koje su se prenele refleksije događaja !
Pa kad su svi oni u pitanju , sam događaj bolje da se i nije odigrao , jer njihova svest o građanskoj odgovornosti potiče iz praznog stomaka i alave nezajažljive sirotinjske duše ! Neki bi to stanje duha nazvali : bednom duhovnom spiralom propadanja !
Sa druge strane pak , sam događaj otvara prostor onima , koji su ovih dana malobrojni , ali bar sebi mogu da priznaju , ako ne i javno , ono bar sopstvenoj duši , u tišini uma sopstvenog - da ovi političari sa svojim delanjima , rukovođeni svojim karakterima osobinama i njihovim svojstvima , ne mogu da zastupaju njihove časne , poštene i čovečne stavove i njihove interese ! U tom smislu , on- događaj , može biti zrno koje će da klija u budućnosti .
A blago rečeno , sve što treba da klija , da se okoti , izlegne ili pak rodi - ne treba sprečavati , već treba negovati .
I baš zbog toga , zbog rađanja građanske svesti i njene odgovornosti pred istinom , pravdom i čovečnosti , sam događaj je dobro došao - stoga je kao takav jedan od retkih kulturnih događaja , kojima ministar kulture nije sa svojim ketmanizmom dorastao , kao ni sva kulturna politika srpštine , pa i mnoge medijske kuće !
Zato književniku hvala !