Clint Eastwood

Нисам упратио тај дио на теми "Гледали, образложили, оценили" и немам појма шта је ко писао о филму American Sniper, ако је неко написао да је пропагандно смеће, добро је написао, јер ова сплачина то јесте.
Свој суд о овом пропагандном филму сам дао претходних година на више портала или форума, ево нађох један свој коментар са неког фпрума од прије неколико година (овдје), како иза наведеног наравно стојим, поновићу га
Истинита прича о извјесном Крису Кајлу, који је у улози снајперисте рокнуо цирка 200 негативаца (+/-).
Сам избор теме упућује да ће то бити пропагандни филм и афирмација америчког виђења ирачког рата, но пуно је ту нелогичности.
У Ираку нисте имали линију фронта, нисте имали окршаје снајпериста као у Стаљинграду, и ту је увијек питање кога је све Кајл рокнуо? Свакога, сваку жену и дијете које би се примакло америчким војницима?

Ту већ уводна сцена нам казује да није лако снајперисти, “непријатељ“ увијек вреба.
И кроз фил је то тако обрађено да су све моралне дилеме отклоњене, да, јесте Кајл убијао, али је и спасио стотине живота својих субораца у светом задатку увођења демократије овој “заосталој“ земљи.
Добро, филм има пропаганду сврху, реафирмација америчке храбрости на тлу Ирака. Али оно што је "неопростиво", је како су приказани Ирачани. Један приступ већ виђен, попут Индијанаца у филмовима 50их или 60их, или Вијетнамаца касније, лица без карактера, полудивља бестијална створења која пуштају неартикулисане гласове, и чију судбину и не треба гледати другачије од других штеточина.

Ту су кроз филм провучени Кајлови проблеми приликом реинтеграције у америчко друштво, неразумијевање које то прати, како то већ мора у таквом филму, а ту је и сцена док води срцепарарајучи разговор са драгом (шмрц, шмрц) и у исто вријеме предано обавља свету дужност меркајући кроз снајпер хоће ли неки негативац угрозити америчке војнике.

Како год, један пропагандни филм, промоција и америчке преданости у “племенитим“ мисијама и “пожељних“ особина, такође из америчке перцеоције, и Иствуд је овим филмом упрскао, баш упрскао много тога доброг што је урадио као режисер у претходне двије деценије.
и ту сам објаснио зашто имам такво мишљење о овом пропагандном филму.
Овдје поред прилично безобразног извртања улога и пропагандне сврхе гдје је у одбрани америчких живота све дозвољено, постоји још једна важна етичка димензија, баш како су приказивани црнци у филмовима 1920их, амерички индијанци у филмовима 1950их и 60ох или Вијетнамци у филмовима Чака Нориса, имамо дехуманизацију тих "мрских негативаца" који су приказани као гомила безличних, полудивљих, бестијалних створења који испуштају неке гласове и на чију судбину и не треба гледати другачије од других штеточина.

Коме овакви филмови "леже", по вољи, то јесте пропагандна сплачина. Клинт овим филмом, по мени јесте упрскао, но добро свако греши, урадио је много одличних филмова кроз које је упутио снажну критику америчком друштву, начину живота и систему вриједности.

I jel to milenijalac treba da shvatim kao uvredu? :D

Nije uvreda jer je činjenica da si odprilike tih godina... a svima vam je zajedničko da, u želji da pokažete inteligenciju, obrazovanje, elokventnost i iskustvo, često izazivate samo podsmeh. Uostalom, za desetak godina ćeš i sam sebi biti smešan kad se setiš šta si pisao i pričao. Ako ne bude tako, onda bi trebao da se zabrineš.

Нисам упратио тај дио на теми "Гледали, образложили, оценили" и немам појма шта је ко писао о филму American Sniper, ако је неко написао да је пропагандно смеће, добро је написао, јер ова сплачина то јесте.
Свој суд о овом пропагандном филму сам дао претходних година на више портала или форума, ево нађох један свој коментар са неког фпрума од прије неколико година (овдје), како иза наведеног наравно стојим, поновићу га и ту сам објаснио зашто имам такво мишљење о овом пропагандном филму.
Овдје поред прилично безобразног извртања улога и пропагандне сврхе гдје је у одбрани америчких живота све дозвољено, постоји још једна важна етичка димензија, баш како су приказивани црнци у филмовима 1920их, амерички индијанци у филмовима 1950их и 60ох или Вијетнамци у филмовима Чака Нориса, имамо дехуманизацију тих "мрских негативаца" који су приказани као гомила безличних, полудивљих, бестијалних створења који испуштају неке гласове и на чију судбину и не треба гледати другачије од других штеточина.

Коме овакви филмови "леже", по вољи, то јесте пропагандна сплачина. Клинт овим филмом, по мени јесте упрскао, но добро свако греши, урадио је много одличних филмова кроз које је упутио снажну критику америчком друштву, начину живота и систему вриједности.

To da je spasao svoje saborce nije stav reditelja nego glavnog lika koji bas i nije klasicni pozitivac, ako se secas on je neke svoje saborce odveo u smrt, tj. svojim sopstvenim odlukama je doveo do toga... Evo ponovicu i po treci put, jeste tacno je, gomila domaceg stanovnistva je prikazana varvarski, ali imas onog lika kog je valjda Mesar ubio sa sinom, e pa porodica je bas lepo ugostila vojnike, deluju pristojno i normalno...

Druga stvar, on jeste ubio zenu i dete koji su bili pretnja, ali onda imas gotovo identicnu scenu sa jos jednim klincem gde se ovaj necka da li da opali, i klinac na kraju spusti oruzije i ode... Problem sa filmom je taj da ako inace nisi ljubitelj Amerike i na sve to dodas ovakav narativ - dobijes takav stav koji ti ovde prezentujes.. Ja sam to razdvojio, jedno je propagiranje velicine svoje nacije u uzem smislu, predstavljajuci hrabrost svojih vojnika, i za taj deo svaka cast....

A ovo drugo kako je prikazano domicilno stanovnistvo i koliko je sam rat opravdan ni ja tim delom nisam odusevljen..
Iako opet kazem ima tih par primera koji su ok, ali da, slazem se vecina je bas horor...

Na Gledali, obrazlozili sam napisao posle gledanja da moze 7.5, a i 8... Jer su stvarno glumci dobri i dobra je rezija, a da je snimljen srpski film koji na slican nacin u tom ideoloskom smislu umesto Iracana oslikava Bosnjake cisto sumnjam da ga ti ne bi nahvalio... Tako da ne mozes samo suditi sa licne politicke pozicije, mislim mozes, ali nisi objektivan...

Da imas domaci film koji ovako uzdize hrabrost i umesnost srpskog vojnika ko bi se od nas bunio, cak bi isli u drugu krajnost i to na sta sad zmuris bi ti bio trn u oku, mislim na njegove mane... Pogotovo da je ovako reziran i odigran, verujem da bi mu dodelio epitet odlicnog filma...

Nije uvreda jer je činjenica da si odprilike tih godina... a svima vam je zajedničko da, u želji da pokažete inteligenciju, obrazovanje, elokventnost i iskustvo, često izazivate samo podsmeh. Uostalom, za desetak godina ćeš i sam sebi biti smešan kad se setiš šta si pisao i pričao. Ako ne bude tako, onda bi trebao da se zabrineš.

Nemoj se brinuti, ja se razocaram i nekim svojim upisima od pre 4,5 pa i 2 godine... Ali stojim pri tome da film uopste nije smece.. Ne trudim se koliko god ti to mislio da se posto poto izdvajam i razlikujem.. Evo sad sam detaljnije objasnio Khalu pa procitaj.. I da sam Z generacija nema potrebe da to koristis kao neku etiketu.. Tebi je moje pisanje za podsmeh, ok, nemam problem, samo udri..

Sto se tice filma, za promociju hrabrosti americkog vojnika i velicine nacije svaka cast, a za taj momenat opravdanosti rata i na sta lice lokalci sto puta ponovih, ima i izuzetaka, al kad gledas iz ugla nekog ko ne podnosi politicku SAD onda ti se sve skupi, iznerviras se, zazmuris i na zanatski deo koji je dobro upakovan i proglasis film propagandnim smecem...

Unforgiven

Meni taj film predstavlja sveto trojstvo američkog modernog vesterna kao žanra... uz Pet Garet end Bili d Kid i Divlju hordu, kada su definitivno rasktrstili sa herojima Divljeg Zapada ala Džon Vejn, koga je i Brando pljuvao na sav glas -

Elvis was a hero to most
But he never meant shi*t to me you see
Straight up racist that sucker was
Simple and plain.
Mother fuc*k him and John Wayne

Ovaj dijalog -

Little Sue : He said how you was really William Munny out of Missouri... and Bill said "Same William Munny that dynamited the Rock Island and Pacific in '69 killin' women and children an' all?" And Ned says you done a lot worse than that, said you was more cold blooded than William Bonney or Clay Alisson or the James Brothers and how if he hurt Ned again you was gonna come an' kill him like you killed a U.S. Marshall in '73.

Will Munny : And that didn't scare Little Bill though, did it?

Little Sue : No, sir.

I onda sledeća scena gde Klint vuče kameru kao da je nosi na konju po onoj olujčini i leti prazna flajka koju je popio posle x godina, mi pokazuje koliko je sazreo kao režiser i koliko je dobio svoj lični pečat...

Samo par godina pre toga je uradio kao neki film.... biopik Džona Forda koji je na safariju , gde se vidi da ne zna gde udara i da ima mali budžet za film, ovde govorim o možda ni 5 godina koliko je imao da usavrši svoj rediteljski zanat...

S druge strane, snimio je ono patetično sra..., Devojka od milion dolara... kao neko ko se bavi boksom i kik boksom evo već 25 godina, meni je ono bila smejurija od filma, a još mi smešnije što je pobrao tolike nagrade.

A čini mi se da je unuk onog crvenog kriminalca Jove Kapičića rekao da je stanje u Holivudu takvo da ni Klint Istvud nije siguran da li će mu šajloci i ovendo... ( neću nije vreme :lol: ) dati sledeći posao... zato i snima patetična sranj.a kao što je taj snajperista...

Mystic River

Napisao sam čini mi se ovde na pdf-u, da mi je Mistična reka najbolje bioskopsko iskustvo u životu. Imao sam jedan ritual kada sam bio mlađan kao vrli nam moderator... dam ispit na pravnom, pa se spustim niz Beogradsku, Srpskih vladara i Kneza Miloša do Odeona, pa se počastim i uđem u bioskop u neko zlo doba oko 15:30 h, kada nema nikoga skoro u sali...

Ja sam bio oduvan, pričom, muzikom, glumom... Klintara je odradio majstorski posao oko kastinga, uzeo je 4 režisera - Šona Pena, Lerensa Fišburna, Kevina Bejkona & Tima Robinsa - za glavne glumce. Film u scenariju nema slabu tačku, nema jedne suvišne rečenice, svi pričaju maltene kao Spartanci, lakonski... prave glumice koje znaju svoj posao, sporedne uloge onih sitnih krimosa iz Južnog Bostona, ma sve je na mestu, stoji kao monolit..

Fišburn je rekao za Klintaru da je kao hladan povetarac na sparnom letnjem danu, a Šon Pen, koji je bio oženjen Madonom ( dobro, i mlatio ju je :lol: ) da je Klintara list disapojnting amerikan ajkon...

Od čoveka koji mi je dao Indian runner -a, The Pledge & Into the Wild, više nego dovoljno...

Evo i malo trivije što sam zapamtio za Klintaru koju sam čitao dok me je to zanimalo -

Kada je bio u vojsci survao se s avionom u San Franciskoj bej i plivao je zajedno sa pilotima oko 3 km na mestu koje ima najveću koncentraciju ajkula u tom delu Pacifika...

Serđio Leone je kada je režirao Bilo jednom u Americi, navodno rekao, imavši De Nira u glavnoj ulozi, da napokon ima pravog glumca, valjda aludirajući na njegovu saradnju sa Klintom...

Mene je Mystic River smorio baš zato što je toliko in-your-face dobar. Tačno se sećam nekog Penovog monologa, jbt. njegovo lice preko celog platna, da vidimo koliko je dobar glumac jer mu eto podrhtava svaka dlačica na nosu...

To mi smeta kod Klinta - nije suptilan. Pusti me bre čoveče da sama vidim koliko su dobri glumci, što mi stalno guraš sve pod nos... Mnogo je bukvalan. Ne znam kako je uspeo da napravi Unforgiven, a da ni jednom ne zezne stvar, ne liči mi to na njega... e, ja sam posle Unforgivena izašla iz bioskopa i mislila sam da letim, toliko me je taj film usrećio.

Što niko nije spomenuo Bird? I taj film je, kao i ostali, korektan, ali nije stvarno dobar, ko da nema veze s osobom koja je ono svirala.

To što oni prodaju svima ne znači da svi kupuju...

Ravnodušna sam prema Klintu, od filmova koje je režirao volim samo Unforgiven, sve ostalo ima neku sentimentalnost i loženje koji su mi blago neukusni.
Kao glumac je OK, ali nisu to sad neke drame, pa da me zapanji svojim umećem, uglavnom je napravio foru od ćutanja i opakog izgleda.
Napraviti u filmskoj umetnosti foru od cutanja je prava vestina i jako je tesko to postici. Neverbalna komunikacija trazi mnogo vise umeca od verbalne. Kad ode jednog dana, svetska filmska scena ce biti siromasnija za jednog odlicnog glumca i rezisera.

Moj komentar na film Mystic River, a bolje i da ga nisam gledao...

I ja sam pogledao Mystic River i strasno sam se iznervirao...
Zapravo nijedan film me nije ovoliko iznervirao...
Pravda uopste nije zadovoljena, a u zivotu tako biva, cak se i Son - inspektor slozio sa tim..

Pa se jos i sprda na kraju... Mislim Dejv jeste nevino nastradao i to se desava nazalost, ali pravda u smislu da je Dzimija neko morao roknuti ili bar robija do kraja zivota... Ovako su bas usrali..

Jos jedna mana u filmu, sto se znalo od pocetka da su klinci ubice, ali ajde ne gleda se film samo zbog toga, bilo je super momenata..
Ali ovaj kraj uhh...

Ocena 7.5/10

Pogledajte prilog 768658

Back