Sotir zvani djubre
Elita
- Poruka
- 21.519
I jel to milenijalac treba da shvatim kao uvredu? 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pre neki dan reprizirao ''The Outlaw Josey Wales'' - i dalje u samom vrhu najomiljenijih filmova.![]()
и ту сам објаснио зашто имам такво мишљење о овом пропагандном филму.Истинита прича о извјесном Крису Кајлу, који је у улози снајперисте рокнуо цирка 200 негативаца (+/-).
Сам избор теме упућује да ће то бити пропагандни филм и афирмација америчког виђења ирачког рата, но пуно је ту нелогичности.
У Ираку нисте имали линију фронта, нисте имали окршаје снајпериста као у Стаљинграду, и ту је увијек питање кога је све Кајл рокнуо? Свакога, сваку жену и дијете које би се примакло америчким војницима?
Ту већ уводна сцена нам казује да није лако снајперисти, “непријатељ“ увијек вреба.
И кроз фил је то тако обрађено да су све моралне дилеме отклоњене, да, јесте Кајл убијао, али је и спасио стотине живота својих субораца у светом задатку увођења демократије овој “заосталој“ земљи.
Добро, филм има пропаганду сврху, реафирмација америчке храбрости на тлу Ирака. Али оно што је "неопростиво", је како су приказани Ирачани. Један приступ већ виђен, попут Индијанаца у филмовима 50их или 60их, или Вијетнамаца касније, лица без карактера, полудивља бестијална створења која пуштају неартикулисане гласове, и чију судбину и не треба гледати другачије од других штеточина.
Ту су кроз филм провучени Кајлови проблеми приликом реинтеграције у америчко друштво, неразумијевање које то прати, како то већ мора у таквом филму, а ту је и сцена док води срцепарарајучи разговор са драгом (шмрц, шмрц) и у исто вријеме предано обавља свету дужност меркајући кроз снајпер хоће ли неки негативац угрозити америчке војнике.
Како год, један пропагандни филм, промоција и америчке преданости у “племенитим“ мисијама и “пожељних“ особина, такође из америчке перцеоције, и Иствуд је овим филмом упрскао, баш упрскао много тога доброг што је урадио као режисер у претходне двије деценије.
I jel to milenijalac treba da shvatim kao uvredu?![]()
Нисам упратио тај дио на теми "Гледали, образложили, оценили" и немам појма шта је ко писао о филму American Sniper, ако је неко написао да је пропагандно смеће, добро је написао, јер ова сплачина то јесте.
Свој суд о овом пропагандном филму сам дао претходних година на више портала или форума, ево нађох један свој коментар са неког фпрума од прије неколико година (овдје), како иза наведеног наравно стојим, поновићу га и ту сам објаснио зашто имам такво мишљење о овом пропагандном филму.
Овдје поред прилично безобразног извртања улога и пропагандне сврхе гдје је у одбрани америчких живота све дозвољено, постоји још једна важна етичка димензија, баш како су приказивани црнци у филмовима 1920их, амерички индијанци у филмовима 1950их и 60ох или Вијетнамци у филмовима Чака Нориса, имамо дехуманизацију тих "мрских негативаца" који су приказани као гомила безличних, полудивљих, бестијалних створења који испуштају неке гласове и на чију судбину и не треба гледати другачије од других штеточина.
Коме овакви филмови "леже", по вољи, то јесте пропагандна сплачина. Клинт овим филмом, по мени јесте упрскао, но добро свако греши, урадио је много одличних филмова кроз које је упутио снажну критику америчком друштву, начину живота и систему вриједности.
Nije uvreda jer je činjenica da si odprilike tih godina... a svima vam je zajedničko da, u želji da pokažete inteligenciju, obrazovanje, elokventnost i iskustvo, često izazivate samo podsmeh. Uostalom, za desetak godina ćeš i sam sebi biti smešan kad se setiš šta si pisao i pričao. Ako ne bude tako, onda bi trebao da se zabrineš.
Zmajeva KuglaSotir je Gen Z![]()
Napraviti u filmskoj umetnosti foru od cutanja je prava vestina i jako je tesko to postici. Neverbalna komunikacija trazi mnogo vise umeca od verbalne. Kad ode jednog dana, svetska filmska scena ce biti siromasnija za jednog odlicnog glumca i rezisera.To što oni prodaju svima ne znači da svi kupuju...
Ravnodušna sam prema Klintu, od filmova koje je režirao volim samo Unforgiven, sve ostalo ima neku sentimentalnost i loženje koji su mi blago neukusni.
Kao glumac je OK, ali nisu to sad neke drame, pa da me zapanji svojim umećem, uglavnom je napravio foru od ćutanja i opakog izgleda.
sa boldovanim se slažemNapraviti u filmskoj umetnosti foru od cutanja je prava vestina i jako je tesko to postici. Neverbalna komunikacija trazi mnogo vise umeca od verbalne. Kad ode jednog dana, svetska filmska scena ce biti siromasnija za jednog odlicnog glumca i rezisera.
I ja sam pogledao Mystic River i strasno sam se iznervirao...
Zapravo nijedan film me nije ovoliko iznervirao...
Pravda uopste nije zadovoljena, a u zivotu tako biva, cak se i Son - inspektor slozio sa tim..
Pa se jos i sprda na kraju... Mislim Dejv jeste nevino nastradao i to se desava nazalost, ali pravda u smislu da je Dzimija neko morao roknuti ili bar robija do kraja zivota... Ovako su bas usrali..
Jos jedna mana u filmu, sto se znalo od pocetka da su klinci ubice, ali ajde ne gleda se film samo zbog toga, bilo je super momenata..
Ali ovaj kraj uhh...
Ocena 7.5/10
Pogledajte prilog 768658