Claire Basler- Živeti sa cvećem

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
U svom dvorcu u pitoresknom francuskom selu, umetnica slika raskošna, ekstravagantna dela
inspirisana cvetnim aranžmanima iz bašta odmah iza njenog prozora.

ArtistClaireBasler_PhotographerMadsMogensen_3.jpg

Artist ClaireBasler-Photographer Mads Mogensen

Slike Kler Basler inspirisane baštom nisu realistične kreacije. Umesto toga, ona hvata lepršanje latice, svod stabljike i boje neba.

ClaireBaslerBeauvoir_PhotoByMads-Mogensen0735-1000x750.jpg

Claire Basler- Château de Beauvoir

cb11.jpg

Razgovarati o umetnosti sa Kler Basler.. iskustvo je jednako dinamično kao i murali koji pokrivaju zidove njenog dvorca iz 13. veka, slike koje animiraju njena masivna platna. Smeje se dubokim, grlenim smehom sa čašom belog vina u jednoj ruci, lanenim šalom nonšalantno, ali šik zavijenim
oko vrata, i nenametljivom elegancijom koja je potpuno francuska. Ona diše u razgovoru. U jednom trenutku ona raspravlja o svom najnovijem projektu, pokrivanju površinskih zidova male zasvođene sobe na jugu Francuske. Zatim ulazi u svoj zamak, a zatim brzo prelazi na cveće, svoju strast za baštovanstvom i svet prirode. To je vrtlog informacija i inspiracije koji vas tera da želite više.

anémones-violettes-fond-blanc-détail-2013-1000x670.jpg

Slikanje anemona i perunika koje je naručio klijent na Martha's Vineyard. Fotografija Claire Basler

Basler je oduvek bila umetnica, ali je tek sa 15 godina zaista počela da proučava meteriju.
„Nisam imala mnogo formalne obuke“, kaže ona, „ali ono što sam imala bilo je neprocenjivo.“
Njena prva učiteljica, Madame Delarue, na pariskoj École Nationale des Beaux-Arts, pomogla
joj je da pronađe svoj vizuelni glas. „Bila je divna — Parižanka, zabavna, pristupačna i odlična“,
kaže Basler. „Naučila nas je osnovama koje su nam potrebne da bismo stvarali umetnost.
Ali ona je dozvolila umetnicima da slede svoje staze, i to je ono što nas je nateralo da učimo."

claire-basler-beauvoir_6537915-750x1000.jpg

Šato de Bovoar iz 13. veka se nalazi duboko u francuskom selu.
Fotografija Madsa Mogensena

Njeno obrazovanje u umetnosti poklopilo se sa pojavom konceptualne umetnosti 1960-ih i 1970-ih, koja je zauzela francuski umetnički svet. To nije odgovaralo Basler „Za mene su 17. i 18. vek u Francuskoj najinteresantniji“, kaže ona. Napustila je školu da bi našla publiku za svoj rad.

0- Claire Basler.jpg

Claire Basler

I naravno, Basler je imala Luvr pri ruci. „Tamo sam provodila dane“, kaže ona, „sama, gledajući Vatoa, Vouea, Šardena (obožavam njegove autoportrete i njegove pastele), Ingrea (ali on je, naravno, kasnije), i Karavađa i Paola Učela. Proučavala sam tehniku, kako kroz četkicu dolazi
duša slikara.”

Na početku Baslerine karijere živela je u stanu u Parizu. Ali kada se preselila, „imala sam ovu minijaturnu baštu i to je postalo moja strast“, kaže ona. Zatim je pronašla staru fabriku železa u Montreju, nedaleko od grada, i njena težnja za naizgled suprotstavljenim idejama – industrijskim, modernim nasuprot tradicionalnim, lepim – se ostvarila. U bivšoj školi u Les Ormesu, gde su ona i njen suprug Pjer Imhof živeli Basler je bila na selu, čuvajući baštu i tumačeći prirodu na zidovima i platnima u inventivnom pristupu adaptivnoj ponovnoj upotrebi.

claire-basler-beauvoir_6537965-750x1000.jpg

Staze oko imanja uključuju staro stepenište koje vodi do polja gde pasu krave.

„Zamak je ogroman. Naš dom je mali“, kaže ona. „Ali mi smo okruženi sa 79 hektara šume i prirode. Kuću su prethodni vlasnici uveliko renovirali. „Nismo hteli da rušimo zidove i da se petljamo sa arhitekturom“, kaže Basler. Umesto toga, zidovi su postali njeno platno, a bašta njena inspiracija.

5+125x125cm+anémones+.jpg

Na pitanje o „omiljenom“ cveću, Basler okleva. Umesto da predvidivo kaže da ih sve voli, ona priznaje da voli mak. „To je sila i krhkost, delikatnost latica i dubina srca“, kaže ona. Ali onda nastavlja o perunikama — „one su lepe, ali tako prolazne;“ božuri—„izvanredni, ali tako teški za farbanje“; i tratinčice — „uvek divne“.

O ljiljanima je malo pažljivija. „Oni simbolizuju smrt i čistotu“, kaže ona. „Ali oni uopšte nisu nevini.
Oni su snažni i muževni, princ svih cveća.”

Claire-pic-1-650x425.jpg

Ona stvara bukete od labavih grana i stabljika, koji na njenim platnima oživljavaju bezvremenski. U svojoj kući i na mnogim imanjima širom sveta, Basler ide korak dalje i slika murale koji upućuju na okruženje. Ali njen rad nije ni impresionizam ni realizam. U spavaćim sobama u sopstvenom domu koristi zlatni i srebrni list i suptilnu paletu za bojenje murala.

Pogledajte prilog 1041725
Staze oko imanja uključuju staro stepenište koje vodi do polja gde pasu krave.

„Zamak je ogroman. Naš dom je mali“, kaže ona. „Ali mi smo okruženi sa 79 hektara šume i prirode. Kuću su prethodni vlasnici uveliko renovirali. „Nismo hteli da rušimo zidove i da se petljamo sa arhitekturom“, kaže Basler. Umesto toga, zidovi su postali njeno platno, a bašta njena inspiracija.
Žeeeelim ..Želim...

Back