civilna vojska?!

• Začetnik teme Začetnik teme spawn
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Obersturmfuehrer:
hahaha
samo se ti smej, a ja ocekujem pohvalu od patriotskog bloka, posto sam odbio da sluzim pod oruzjem tu tadicevu kvislinsko izdajnicku vojsku :):)

Evo prve, ko hoće da služi pod oružjem, neka ide i neka traži da mu za to i plate. Tako se to radi u civilizovanim zemljama. Više nismo pod Turcima, mada neki razmišljaju i žive kao da jesmo.

Као прво, с обзиром у каквој безбедносној ситуацији се налазимо, војни рок би требао да траје минимум 9 месеци, али си са либеранијим приступом за викенде и изласке у град, а цивилну војску би требало укунути. Тј могла би да постоји због приговора савести, али би онда за те особе важило правило значајно већих казни за разне аспекте малих грађанских несташлука (а ако се неко од њих нађе оружије - онда 20 година затвора) јер савест је универзална.

Torius:
Као прво, с обзиром у каквој безбедносној ситуацији се налазимо, војни рок би требао да траје минимум 9 месеци, али си са либеранијим приступом за викенде и изласке у град, а цивилну војску би требало укунути. Тј могла би да постоји због приговора савести, али би онда за те особе важило правило значајно већих казни за разне аспекте малих грађанских несташлука (а ако се неко од њих нађе оружије - онда 20 година затвора) јер савест је универзална.

Ma taj prigovor savesti je nesto najgluplje sto sam ikada cuo.Ej kao pece ga savest ako nosi oruzje. A i ti sto se vade na to isto bi isli u vojsku ali kao intedanti i slicne sluzce.Znaci ako neces pusku u ruke onda je tu kutlaca,ako ne znas da kuvas onda lopata i kramp pa neka riljaju po kasarni i ovako uvek ima nesto da se radi od mekog pojasa pa na dalje.

Cini se da je ovde poistovecivanje tipa "nece u vojsku = p****ca" i "hoce u vojsku = tupoglavi siledzija" bas uzelo maha :smile:
Stavovi tipa "zasto bi neko gubio vreme" u vojsci ne piju vodu, moj stric je sluzio vojsku 36 meseci pa je stigao da napravi sina, zdravog i pravog koji je takodje sluzio vojsku 15 meseci (kao i ja) i moj burazer ima troje dece i lepo zivi...znaci, prica o gubljenju vremena je preterana. Onaj ko zna sta zeli u zivotu zna to u 18 godina, ko ne zna u 18, nece nikada ni znati niti ce imati vremena za bilo sta...
Ja sam vojsku sluzio u Zagrebu `85. i to je bila drugacija vojska od ove danas u svakom smislu. Prvo, nekada si u vojsci upoznavao drustvo iz cele bivse SFRJ i mogao si da posle vojske odes kod bilo koga od njih i da se lepo provedes. Drugo, nije vojska bila bas tako teska kako neki danas pricaju i zagovaraju, ok, do zakletve ne bi znao gde ti je levo uvo ali cim se malo priviknes, sve to dodje lakse...Trece, poslednja tri meseca u vojsci se tako lepo odmoris da je to cudo jedno. Ja se nikada vise nisam tako naspavao kao ta tri meseca. Cetvrto, godinu dana ti nema matoraca iznad glave a kada se vratis iz vojske, gledaju te drugacije, kao odraslog... znaci, nije vojska bila samo puska i ustajanje u 5.30...
Druga strana medalje je da je doslo drugo vreme i da takva "narodna" vojska vise nema nikakvog smisla. Pogotovo sto danas u nekom konvencionalnom sukobu vise ne odlucuje brojnost vojske vec kolicina i kvalitet tehnike kojom vojnik moze da rukuje i da je koristi.

Moje misljenje je da ukoliko neko nece da sluzi vojsku, ne treba ga slati ni na civilno sluzenje koje je generalno sprdacina. Zaista ga ne treba terati da radi ono sto ne zeli i sto mu je moranje. Stici ce on do toga kasnije, kada mu zivot zakuca na vrata, pa ga pita " el bi ti da radis ovo ili ne bi? samo reci..." :wink: Nazalost, to je samo moje misljenje, zakon jos uvek propisuje drugacije. A ako necemo da postujemo taj zakon, zasto bi postovali bilo koji drugi zakon?

Jos samo da objasnimo ako (ili kada) nas neko napadne da im se kaze da moraju da naprave razliku izmedju onih koji su antimilitantni od ovih drugih koji nisu pa da se prema tome i ponasaju.

Nikoga ne treba prisiljavati da daje drzavi nesto sto ne zeli. Ali shodno tome, ukoliko se ima obraza, nemojte od drzave traziti da resava pitanja koja se ticu samo vas. Poplavljena kuca ? Grad ubio letinu? Kliziste vam ostetilo zgradu? Sta drzava ima sa tim? Nema drzava para za to, mora da ulaze u profesionalnu vojsku i da je plati dovoljno da ta vojska gine za nekog drugog...da profi vojska ima dobru tehniku i logistiku, a sve to kosta...

dmauka:
.

Jos samo da objasnimo ako (ili kada) nas neko napadne da im se kaze da moraju da naprave razliku izmedju onih koji su antimilitantni od ovih drugih koji nisu pa da se prema tome i ponasaju.

Nikoga ne treba prisiljavati da daje drzavi nesto sto ne zeli. Ali shodno tome, ukoliko se ima obraza, nemojte od drzave traziti da resava pitanja koja se ticu samo vas. Poplavljena kuca ? Grad ubio letinu? Kliziste vam ostetilo zgradu? Sta drzava ima sa tim? Nema drzava para za to, mora da ulaze u profesionalnu vojsku i da je plati dovoljno da ta vojska gine za nekog drugog...da profi vojska ima dobru tehniku i logistiku, a sve to kosta...

Ne mogu da kažem da sam neki vojni stručnjak, ali moje mišljenje o služenju vojske je potpuno drugačije. Slažem se da svaka država mora da ima vojsku i to je normalno, ali da li je baš svako spreman da služi vojsku to je drugo pitanje. Zašto ne plaćati profesionalnu vojsku, pa jedan dobro obučen profesionalac vredi kao 50 na silu obučenih vojnika - amatera. Ko je iz vojske izašao kao vojnik - vrlo mali broj, (isto kao kad neko položi vozački ispit, praktično tek tada uči da vozi), a oni koji su želeli da se time bave aktivirali su se i za to primaju platu (nije neka, ali ko je u ovoj državi zadovoljan platom - čast izuzecima). Zato nisam sigurna da bi taj vojni budžet bio drastično povećan, a i ako bi i treba, pošto ćemo u tom slučaju imati dobro obučenu, dobro naoružanu profesionalnu vojsku, a svi ostali - civilna zaštita, a u slučaju rata - zna se, mobilizacija, pa skraćena obuka, pa kom opanci kom obojci. A što se tiče odmora, to se radi na nekom drugom mestu.

pa profesionalni vojnik vredi vise od obicnog regruta al nikako ne moze vredeti profesionalni vojnik vise od 10 obicnih vojnika. broj i dalje igra ulogu, ne u tolikoj meri kao pre - ali igra. drugo srbija nema pare da placa 200.000 profesionalnih vojnika zato je regrutni sistem i dalje jedino resenje.

kompletno profesionalnu vojsku mogu da imaju samo najbogatije drzave a Srbija to nije.

druga je stvar sto vi vas kukavicluk krijete iza tih stvari.

Torius:

Samo 9 meseci..??? :shock:

ma dozivotno ako to vlas' 'oce...k'o kod Gadafija, na pr...ako i kad odes u vojsku, i Bog te zaboravi dok te on il' Alah ne oslobode... :lol:

ne razumem .. :shock:
zasto ja treba da ubedjujem nekog da ide u vojsku :shock:

takvi ljudi ne treba da sluze...nisu potrebni..

ja sam vise za odredjen broj dobrovoljnih desantnih,specijalnih jedinica....
u svim rodovima vojske,sa punom obukom od 6 meseci...
i posle toga 15 dana vezbe,godisnje..
....i ne vise od 30% profi vojnika

ps.ipak ovde 40godina ne prodje ,a da se nesto ne dogodi :roll:
nisu nama susedi finci i norvezani,pa da se posvetimo ribolovu :-?

Evo ja se skino u Martu, iz redovne. Ovo sto mi nazivamo vojskom nije sposobno nikog od nas da odbrani. Oprema i naoruzanje pravi partizanski sa sve rapovima i opasacima, uz to i vecim delom neispravno, samo ne znam zasto se vodi na stanju. Ako to zanemarimo, staresinski kadar nam je ekstremno los. Sve sami isfrustrirani likovi koji nisu imali (uglavnom) love ili cak znanja da zavrse neki civilni faks. ne znam koliko vam je poznato kakvi su kriterijumi na vojnoj akademiji ali dovoljno je samo videti koliko je za upis slabo interesovanje pa je onda jasno zasto primaju i pustaju svakog. osim toga svi ti momci ocekuju (mada ne znam zasto bi oni bili privilegovani po tom pitanju) da im drzava obezbedi neki stancic. a tek podoficiri, to je posebna prica. sve same kursadzije, koji nisu mogli da nadju neki dobar posao u civilstvu, pa gde ce nego u vojsku. Inace, regrutni kadar koji sada ide na redovno odsluzenje je veoma los. u mojoj ceti je bio lik koji nije znao da nabroji strane sveta! ima i nepismenih ali i oni pismeni nisu nista bolji. Staresine su nas tako obucile da bi nas, mislim, savladala iskusnija grupa lovaca. teraju te da im rmbachish, umesto da radimo neku obuku. a kad najave da dolazi neki budz onda se sve svodi na lickanje kasarne kako bi se neki pukovnik shlihto. hrana je losa i nedovoljna. zato vam je bolje i jeftinije da sluzite u svom rodnom mestu, bez ikakve sumnje. ova vojska kakva je danas, puna mediokriteta i nestrucnih budala, bez adekvatne opreme i naoruzanja, ogromnim losim nasledjem, uopste nam i ne treba pa je besmisleno sluziti je

E pazi sad ovo:
Vojska od decaka napravi coveka"
mozda bilo nekad, ne bi mor`o da me teras
kad bi im`o pravog shefa kao sto je bio Stepa
a ne fosilnog pajserka kome pobegla je zena
i ovo :p
Sto da juris klince kao Ameri teroriste
nek bude vise fazon: "Hocete? Izvolite
opremu i trening" - sve sami specijalci
najspremniji ortaci javice se sami
Brojnost bice manja, ali postava je stalna
bez pivskih stomaka i padova morala

ја мислим да већа глупост од "цивилне" војске не постоји, замислите да вам неко каже јел хоћете слани или слатки шећер-шта бисте помислили вероваттно исто оно што помислите када прочитате "цивилни" војни рок. Како човек може бити војник ако по цео дан пере под, бебама ставља пелене, и преводи баке преко улице?????????

Како човек може бити војник ако по цео дан пере под, бебама ставља пелене, и преводи баке преко улице?????????

A kako moze biti vojnik ako riba wc ili sqplja lisce kad vetar duva ili pikavce po krugu :? i uz sve to da se tusira jednom sedmicno... ma brooka... jos ce onid a mi kazu kad mogud a se tusiram kad ne...

Ne mogu da citam celu temu pa cu nesto reci sa velikom sansom da je to vec receno, ali je topic predugacak.

Sluzio sam civilnu vojsku. 9 meseci. Odlucio sam se na to zato sto sam veliki buntovnik. Mrzim autoritet i mrzim ovu nasu hebenu zaostalu vojsku napravljena u doba komunizma sa ciljem da ti ubije licnost, da te nacini mashinom za glasanje. Proveo bih 6 meseci u zatvoru. Ne znam ko bi popustio na kraju. Verovatno ja. Pa rekao sam sebi da odem u civilnu, 3 meseca duze, ali sta je tu je mamicu im komunisticku i diktatorsku. 3 meseca duze. Kasnio sam na "posao" sat vremena svaki dan dok nisu uveli kontrole. Radio sam na parkingu, to jest naplacivao vreme. 7 sati stojis svaki dan, zima, vrucincina, nema veze. Kolena su mi opasno bila ugrozena, a uz sve to radis za dzabe, kao poslednji debil. Malo je falilo da im porazbijam sve nocu. Al' sam uzdrzao bes.

Toga nema u normalnom svetu. Covek je najvredniji resurs civilizovanog drustva. Vreme je novac. Samo si ti gospodar svog zivota. Ali ovde imas ostataka komunizma na svakom koraku. Jos ima obraza da ti kaze da si dobro i prosao posto nisi u redovnoj.

U Rusiji je vojni rok 2 godine sada. Bio i duzi. Ljudi se vracaju osakaceni za ceo zivot. Jedan dobije osip po celom telu kada se nervira. Tortura, nasilje nad licnoscu. Jbga, tesim se sto nismo bas toliko primitivni. Ali mi slaba uteha.

A kako moze biti vojnik ako riba wc ili sqplja lisce kad vetar duva ili pikavce po krugu :? i uz sve to da se tusira jednom sedmicno... ma brooka... jos ce onid a mi kazu kad mogud a se tusiram kad ne...

па тај што риба вц-шољу после тога узме пушку па мало гађа, па га мало терају да трчи полигоном да ради склекове итд. А "цивилни" војник да ли види пушку можда само у Counter-Strike-у

a koliko puta gadja taj sto uzme pusku?
a koliko se navoza tenkom taj sto vozi tenk?
a koliko puta skacu padobranci na obuci?

a civilni vojnik ima mogucnosti da vezba gadjanje mnogo vise, bolje i u boljim uslovima nego obican vojnik...

a koliko puta gadja taj sto uzme pusku?
a koliko se navoza tenkom taj sto vozi tenk?
a koliko puta skacu padobranci na obuci?

a civilni vojnik ima mogucnosti da vezba gadjanje mnogo vise, bolje i u boljim uslovima nego obican vojnik...

молим те наведи ми како тај цивилни може да више вежба од овог другог, овде се неки убише објашњавајући како је то смејурија.

Back