Citati Johana Gotliba Fihtea

"Instinkt je slep - svest bez uvida."
------
"Objašnjavam sebi ovaj osećaj, refleksijom; i dodajem ovom slepom impulsu moć vida, mišlju. Prema ovom impulsu moram delovati kao apsolutno nezavisno biće: - tako razumem i prevodim impuls. Moram biti nezavisan. Ko sam ja? Subjekt i objekat u jednom - svesno biće i ono čega sam svestan, obdareno intuitivnim znanjem i Ja otkriven u toj intuiciji, misleći um i Ja objekat misli - nerazdvojni i uvek prisutni jedno u drugom."
--------
"...nijedno znanje ne može biti svoj temelj, svoj dokaz; svako znanje pretpostavlja drugo, više znanje na kojem je zasnovano, i ovom usponu nema kraja."
---------
"Samo savest je koren svake istine: sve što je suprotno savesti ili stoji na putu ispunjenja njenih zahteva, sigurno je lažno;"
------------
" 'Ne samo da znaš, već da činiš prema svom znanju, to je tvoj poziv' – tako se glasno proglašava u najdubljim dubinama moje duše, čim se na trenutak saberem i usmerim svoje posmatranje na sebe.
Ne za prazno razmišljanje o sebi, ne za razmišljanje o pobožnim osećanjima; – ne, ti si ovde zbog delanja; tvoje delovanje, i samo tvoje delovanje, određuje tvoju vrednost.“
----
"Čovečanstvo može podneti gubitak svega: sva njegova imovina može biti oteta bez narušavanja njegovog istinskog dostojanstva; — sve osim mogućnosti poboljšanja."
------
"Po prirodi je tako da će se biljke regularno razvijati, životinje svrsishodno kretati, a ljudska bića misliti. Zašto bih onda pravio izuzetak u priznavanju poslednjeg kao izraza izvorne sile prirode, kao što to činim sa prvim i drugim?"
--------------------
"Blagosloven neka je čas u kome sam prvi put bio pozvan da ispitam svoju duhovnu prirodu i odredište! Sve moje sumnje su otklonjene; znam šta mogu da znam i ne plašim se onoga što ne mogu da znam. Zadovoljan sam; savršena jasnoća i harmonija vladaju u mojoj duši, i za mene počinje novo i slavnije postojanje. Čitavu moju sudbinu ne mogu da shvatim; ono što ću postati prevazilazi moju sadašnju konceptualnu moć. Deo, koji je skriven od mene, vidljiv je ocu duhova. Znam samo da je siguran, večan i slavan."
------------
"Božanski život koji je u osnovi svake pojavnosti nikada se ne otkriva kao fiksiran i poznat entitet, već kao nešto što treba da bude; i nakon što postane ono što je trebalo da bude, ponovo će se u svojoj večnosti otkrivati kao nešto što treba da bude."

- Život je večita promena ili nastajanje novog i drugačijeg. Zato se nikada ne može u potpunosti spoznati. U Rimljanima 11:33 se navodi: „O, dubino bogatstva, mudrosti i znanja Božijeg! Kako li su nedokučive njegove odluke i neistraživi njegovi putevi!

Instinkt je slep _ svest bez uvida.“
👉 Instinkt je jasno vođen _svest je potpuna sama sebi i ništa joj spolja ne treba.

„Objašnjavam sebi ovaj osećaj, refleksijom; i dodajem ovom slepom impulsu moć vida, mišlju… Moram biti nezavisan.“
👉 Ne objašnjavam sebi osećaj, već ga potiskujem; oduzimam impulsu svaku snagu, gušim ga mišlju. Ne moram biti zavisan. Nisam ni subjekt ni objekat _već ništa određeno, rasparčano i uvek odvojeno jedno od drugog.

„…nijedno znanje ne može biti svoj temelj, svoj dokaz; svako znanje pretpostavlja drugo, više znanje na kojem je zasnovano, i ovom usponu nema kraja.“
👉 Znanje je samo sebi temelj i dokaz; nije mu potrebna viša osnova. Postoji konačno znanje, jasno i završeno, i da ,,,ima potrebe za beskrajnim usponom.

„Samo savest je koren svake istine: sve što je suprotno savesti sigurno je lažno.“
👉 Savest je najvarljivija , jer je izazov za svako biće_ ona je koren svake obmane. Često je ono što se protivi savesti jedino istinito.

„’Ne samo da znaš, već da činiš prema svom znanju, to je tvoj poziv’ – … tvoje delovanje, i samo tvoje delovanje, određuje tvoju vrednost.“
👉 Dovoljno je samo znati, a ne uvek i činiti. Tvoja vrednost ne meri se delanjem – misao i osećaj su sve što je potrebno,,,misao i osećaj su deo duše

„Čovečanstvo može podneti gubitak svega… sve osim mogućnosti poboljšanja.“
👉 Čovečanstvo može opstati samo ako ništa ne menja. Svaki pokušaj poboljšanja vodi u propast,,,mali milion primera u sadašnjosti

„Po prirodi je tako da će se biljke regularno razvijati, životinje svrsishodno kretati, a ljudska bića misliti.“
👉 Priroda je haotična: biljke se ne razvijaju, životinje se kreću besciljno, a ljudska bića uopšte ne misle ,,,opet haos sadašnjosti

„Blagosloven neka je čas u kome sam prvi put bio pozvan da ispitam svoju duhovnu prirodu… sve moje sumnje su otklonjene; znam šta mogu da znam i ne plašim se onoga što ne mogu da znam.“
👉 #_ne postoji ta cena za koju bi ovo menjao_#

„Božanski život nikada se ne otkriva kao fiksiran i poznat entitet, već kao nešto što treba da bude; … život je večita promena ili nastajanje novog i drugačijeg.“
👉 Božanski život je jednom zauvek fiksiran, gotov i poznat entitet. On je nepokretan i nikada se ne menja. Život nije uvek večita promena _ on je veoma često statičan i uvek isti,,,nepromenljivost ljudskog karaktera,,,sa čime se rodiš sa time i živiš

Ovde je prisutna stalna promena usled interakcije suprotnosti. Ako se ne razume njihova medjusobna povezanost i zavisnost ode se u jednostanost. Veliča se jedna, a obezvredjuje druga pojava. Na primer, tišina, mir, odsustvo reči, misli itd. se predstavlja kao superiornije ili čak jedino poželjno stanje tako da se nemir, misli i reči shvataju kao neprirodni i nepoželjni elementi koje treba eliminisati da bi se to postiglo.

Ne shvata se da je oboje potrebno za kretanje, pomak, razvoj ili osvešćivanje. Reči su izuzetno važne jer nam omogućavaju sporazum. Medjutim, mogu biti i uzrok nesporazuma. Njima se stvaraju mentalne slike i prezentuju pojmovi. Jednostavniji, konkretni su odredjeni fizičkim oblikom, pa se lakše predstave. Kada se kaže drvo, kuća, cvet, reka zna se na šta se misli.

To nije uvek slučaj sa apstraktnim pojmovima kao bog, svest, duša, nagon, instinkt itd. Oni su kompleksniji i neodredjeni. Samo se nagoveštavaju, ali nema njihove jasne slike, samim tim ni zajedničke osnove kao kod konkretnih pojmova. Zato se tumače na različite načine u zavisnosti koliko se uspelo proniknuti u njihovu kompleksnost. To doprinese nesuglasicama pošto isti pojam može imati drugačije značenje. Da bi se to izbeglo treba biti precizan. Tražiti razjašnjavanje i obrazloženje pojmova. Na taj način se subjektivnost svede na najmanju moguću meru i postignu bolje šanse za sporazum i plodonosniju diskusiju.

Instinkt nije celokupna svest, već jedan od njenih elemenata. Podrazumeva reflekse i urodjene, nesvesne/nepromišljene radnje koje svim živim bićima omogućavaju opstanak. Vrste, čije su reakcije vodjene jedino instiktima su programirane. Nemaju slobodnu volju. Isto se ne može reći za ljude, jer oni pored instikta imaju um i razum. Ne deluju uvek po nagonu samoodržanja i samozaštite ukoliko ustanove da su sebični, nepošteni i da mogu prouzrokovati patnju i destrukciju drugim stvorenjima.

Fihte opisuje moment kontemplacije. Ego, kao svesni deo ličnosti, uz pomoć intuicije (nadsvenog, konstruktivnog potencijala) neutralno i nepristrasno razmatra svoje podsvesno ili niže porive. U apsolutno istom se ne može ništa znati. Mora doći do razdvajanja ili odnosa u kojem postoji posmatrač i posmatrano. Jedino tako ego-posmatrač može razumeti sebe, svoj niži impuls i shvatiti njegove posledice da bi se izdigao iznad njega, prevazišao ga i ponovo postigao integralnost i osvešćivanje na drugačijem, višem nivou. Kada taj proces izostane ego nema integralnost, nije u potpunosti svestan sebe, već impulsivno, nepromišljeno/nerazumno reaguje iz destruktivnog nagona. Zato se ne može osvešćivati i razvijati svoju autentičnost/Jastvo.

Za napredak je potrebna razlika, ali i usaglašavanje kroz logičnu doslednost i smisao. Oni su spona izmedju spoznatog i nespoznatog. U tvojim izjavama ima nedoslednosti i proizvoljnosti. Ne znam da li su namerne? :think:Više izgledaju kao da su pisane za zabavu i unošenje pometnje, a ne težnju da doprinesu boljem razumevanju. Prisutan je i vizualan efekt sa šakom kojom se nastoji istaći valjanost i značaj napisanog. Izneto je dosta besmislica, mada se iz ranijih komentara vidi da si inteligentan. Ipak, pomenuću neke.

"Postoji konačno znanje, jasno i završeno, i da ,,,ima potrebe za beskrajnim usponom."

Ako je znanje jasno i završeno nema potrebu za usponom. Konačno i završeno znanje se ne može uspinjati, jer je dostiglo svoj vrhunac i granicu. Ako bi išlo dalje palo bi u nejasno, kojim se graniči, i prešlo u neznanje. Ono što postoji je beskonačni razvoj znanja. Taj proces nije uvek pravolinijski. Podleže i greškama/zabludama/regresu pošto se nalazi u stalnoj interakciji sa svojom suprotnošću ili neznanjem..

Samoobmane najčešće i nastaju kada se radi protivno savesti. Tada se opravdanja i izgovori pronalaze u bekstvu od činjenica i njihovom iskrivljavanju. To pomaže da se zadrži lepo mišljenje o sebi.

Poslednja izmena:
Postoji konačno znanje, jasno i završeno, i da ,,,ima potrebe za beskrajnim usponom."
Ako je znanje jasno i završeno nema potrebu za usponom. Konačno i završeno znanje se ne može uspinjati, jer je dostiglo svoj vrhunac i granicu. Ako bi išlo dalje palo bi i prešlo u neznanje. Ono što postoji je kontinualan razvoj znanja.

Samoobmane najčešće i nastaju kada se radi protivno savesti. Tada se opravdanja i izgovori pronalazu u bekstvu od činjenica i njihovom iskrivljavanju. To pomaže da se zadrži lepo mišljenje o sebi.

,,,greshka,,,
,,,misli se na neshto konkretno da je jasno i zavrsheno,,,koje sa druge strane implicira da se otvara novo pitanje na osnovu zavrshenog,,,
,,,i ne,,, ne idemo u neznanje ,,,jer svaki konachni odgovor postsvlja novo pitanje,,,
,,,ili time rushimo teoriju o ,,,_beskrajnosti vremena i prostora_,,

Poslednja izmena:

Back