Čitanje Hegela

Ja ga volim.

"Filozofija je po svojoj prirodi nešto ezoterično, pa sama po sebi niti je privlačna za svjetinu niti je sposobna da se pravi za nju; ona je samo time filozofija što je upravo protivstavljena razumu, pod čim se podrazumijeva prostorna i vremenska ograničenost jednog pokoljenja ljudi; u odnosu na razum, svijet filozofije je po sebi i za sebe obrnuti svijet.”

FB_IMG_16793395256215204.jpg

Kad smo već kod Hegela...

Is Venus in Furs thus an experimental arrangement, presenting Hegel’s dialectic of slave and master in the form of a love story? And with or without the author’s knowledge, might Sacher-Masoch’s fictive narrator embody, so to speak, Hegel’s transformative figure, in order to recast it in the dreamed dialog with the despotic lovegoddess and the emerging interior narration?

https://kops.uni-konstanz.de/server/api/core/bitstreams/588c8139-0e07-4e0f-82ad-e5ce5d1a97a1/content

Nije ni čudo što reče da joj život zavisi od poznavanja Hegela

"Misao, pojam prava pribavio je sebi najednom važnost, a tome se nije moglo odupreti staro postolje nepravde. U misli o pravu udesilo se, dakle, uređenje i na tom se osnovu trebalo od sada bazirati sve. Otkako je sunce na nebeskom svodu i otkako planete kruže oko njega, nije se videlo da se čovek postavlja na glavu, tj. na misao, i da stvarnost izgrađuje prema njoj. Anaksagora je prvi rekao da nous upravlja svetom. Ali, tek je sada čovek došao do spoznaje da misao treba da upravlja duhovnom stvarnošću. Prema tome, bio je to divan izlazak Sunca. Svi su misaoni ljudi sudelovali u slavljenju te epohe. Uzvišen je zanos vladao u ono vreme, entuzijazam duha prostrujao je svetom, kao da je tek sad došlo do stvarnog pomirenja božanskoga sa svetom."

(Filozofija Istorije)

Jel čitao ko i razume li Hegela?

Kad god sam pokušavala da ga čitam, mutilo mi se pred očima i sužavalo mi se vidno polje do granice onesvešćivanja.

Ali sad sam tražila celog Hegela za rođendan, velike pare su u pitanju, ne bih da ojadim čoveka ako je stvar potpuno beznadežna. Ima li nade?

Čitala sam interpretacije (Aleksandra Koževa) i to mi je ok, kao i neke tekstove o hegelijanskoj misli, ali vreme ja za pravu stvar. Osećam da ne mogu dalje ako ne razumem Hegela
Nema to veze sa Hegelom, verovatno si čitala Hegela duže nego nešto drugo pa si došla do zaključka da je problem u Hegelu.

Proveri vid. To što opisuješ se i meni počelo pojavljivati na levom oku. Ali ja sam otišao kod očnog a ne lupetao, mislim se nešto, hijeno, koliko nakaradno izvodiš zaključke o svima i svemu.

Za one koji ne znaju, meni kao odraslom čoveku se pojavio astigmatizam, znači da nije tačno da se javlja samo u dečjem dobu i isključivo tada, evo info, a na Eurus i njen post čovek može samo da se prekrsti :lol:

"Astigmatizam se javlja kao posledica nepravilnog oblika rožnjače ili sočiva u oku. Normalna rožnjača ima oblik odsečka fudbalske lopte gde svi njeni meridijani imaju jednaku zakrivljenost. Meridijan je linija koja spaja dve tačke na suprotnim krajevima kruga. Kod astigmatizma rožnjača ima oblik odsečka ragbi lopte gde različiti meridijani imaju različitu zakrivljenost. Rezultat tako zakrivljene rožnjače je nemogućnost formiranja jednog fokusa već se prelomljeni zraci fokusiraju u različitim tačkama tako da se posmatrani objekti (bilo da su udaljeni ili bliski oku) vide razvučeno, iskrivljeno i nejasno".

Da li neko može da mi objasni značenja "po sebi" i "za sebe"? U rečniku Hegelovih termina navodi se da ta dva ne treba razlikovati, čak postoji termin "po sebi i za sebe" u značenju apsolutno razvijeno, Apsolut, aktuelizovani duh..

Back