Čistač ulica postao profesionalni baletan sa 63 godine

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.199
63-godišnji Kinez koji je počeo da uči balet tek pre deceniju postao je viralan na društvenim mrežama kao živi primer da nikada niste prestari da biste sledili svoje snove.

Liu Ziking je ljubitelj baleta otkako se seća. Zaljubio se u njega kao mali, nakon što je gledao baletnu predstavu Crveni odred žena ranih 1960-ih, više od 10 puta, ali nikada nije imao priliku da to sam vežba. Odrastao u siromašnoj porodici u selu u blizini Baotoua, najvećeg grada u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija u severnoj Kini, njegov glavni fokus je uvek bio na pomaganju porodici i stavljanju hrane na sto. Ples je bio luksuz koji nije mogao da priušti. Na kraju je postao farmer, ali je radio i kao čistač ulica kako bi sastavio kraj s krajem. Ali nikada nije preboleo svoju ljubav prema baletu, a sa 53 godine odlučio je da postane baletski igrač.

1699646037388.png

Većina ljudi u ranim 50-im sebe naziva srećnima ako mogu lagano da trče nekoliko puta nedeljno bez ikakvog bola, ali balet zahteva stepen kondicije i fleksibilnosti koji je skoro nemoguće postići u određenom uzrastu bez doživotnog treninga. Ali Liu Ziking nije hteo da dozvoli trivijalnu stvar kao što je starost da stane između njega i njegovog sna.

„Sve te godine sam razmišljao o plesu. Jednog dana sam video osnovni kurs baleta na TV-u, što je podstaklo ideju da treba da pokušam da naučim da plešem“, rekao je Ziking u intervjuu.

1699646161144.png

Postati baletan sa 53 godine nije bila najlakša stvar na svetu, pogotovo zato što većina njegovih prijatelja i poznanika jednostavno nije razumela zašto je prolazio kroz ovaj naporan trening u njegovim godinama. Ali Liu Ziking ih je sve ignorisao uz pomoć svoje porodice, koja je uvek bila velika podrška njegovoj strasti.

Teško je ostati u dovoljno dobroj formi da pleše sa izvođačima mlađim od polovine njegovih godina, a Liu ponekad mora da spava u položaju za potisak nogu da bi povećao svoju snagu, ali to je žrtvu koju je spreman da podnese. Ne samo da ga balet čini srećnim čovekom, već je uveren da je učinio čuda i za njegovo zdravlje.

„U prošlosti sam imao problema sa stomakom. Nakon redovnog plesa u protekloj deceniji, problemi sa stomakom su uglavnom nestali“, rekao je 63-godišnji baletan.

„Kada sam u ovom razredu, osećam se kao ti mladi studenti, kao da sam ponovo postao mlad“, dodao je Liu. „Sada radim ono što sam želeo da radim kada sam bio mlad.”

1699646306955.png

Postati baletan sa 53 godine nije bila najlakša stvar na svetu, pogotovo zato što većina njegovih prijatelja i poznanika jednostavno nije razumela zašto je prolazio kroz ovaj naporan trening u njegovim godinama. Ali Liu Ziking ih je sve ignorisao uz pomoć svoje porodice, koja je uvek bila velika podrška njegovoj strasti.

Teško je ostati u dovoljno dobroj formi da pleše sa izvođačima mlađim od polovine njegovih godina, a Liu ponekad mora da spava u položaju za potisak nogu da bi povećao svoju snagu, ali to je žrtvu koju je spreman da podnese. Ne samo da ga balet čini srećnim čovekom, već je uveren da je učinio čuda i za njegovo zdravlje.

„U prošlosti sam imao problema sa stomakom. Nakon redovnog plesa u protekloj deceniji, problemi sa stomakom su uglavnom nestali“, rekao je 63-godišnji baletan.

„Kada sam u ovom razredu, osećam se kao ti mladi studenti, kao da sam ponovo postao mlad“, dodao je Liu. „Sada radim ono što sam želeo da radim kada sam bio mlad.”

Pogledajte prilog 1444972
Živeće još barem 50..

Back