Ћирилица у очима агресора 1999 -Косово

Ћирилица у очима агресора

Никоме не бих пожелео да му комшија воли децу више него он сам. Ако то ипак доживите, не сумњајте у комшију, јер ко зна из ког разлога он воли вашу децу. Почните озбиљно да сумњате у себе. Не стидите се своје деце, не стидите се комшија, стидите се сами себе.

Ако комшија више брине о вашој деци него ви, то не говори о његовој доброти, него о вашој слабости. Али ни тада, не мењајте децу, не мењајте комшилук, мењајте себе. Исто важи за језик и писмо. У конкретном случају, реч је о нашем једином, Уставом загарантованом писму, српској ЋИРИЛИЦИ.
%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%BE.png

Ма колико је волимо и носимо у срцу, а скривамо је од других, ништа не постижемо. Писмо је као уметност, постаје вредно само када је доступно свима и када га јавно показујемо. Узалуд волимо свој српски народ, дичимо се својим пореклом, поштујемо своју традицију, ако на улазу у кућу нисмо ћирилицом написали име и презиме. Беспотребно се хвалимо да нам је роба квалитетна, да послујемо добро, ако фирму нисмо исписали ЋИРИЛИЦОМ. То је знак да се нечега стидимо. Или своје робе или свога порекла. У сваком случају то није добра реклама.
%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE.png

Леци који су у току НАТО агресије бацани из авиона на територији КиМ
(Генерал Милош Ђошан: “Од агресије до трибунала,” изд. 2010. стр.315-318)
www.nato-aggression.in.rs
Зар нас на наше писмо треба подсећати агресор? Ако шаљеш писмо, а на коверти није права адреса, оно ће доспети у руке погрешног лица. Због тога су наши непријатељи у току НАТО агресије на Косову и Метохији бацали летке исписане Ћирилицом. Због чега? Да се зна да су намењени “српским снагама”, како су нас називали.

Исто је било у периоду од 1993.-1995. године, за време агресије НАТО на територију Републике Српске. И тамо су леци са претећим порукама били исписани искључиво ћириличним писмом. Тако су наставили и по доласку окупационих снага у облику СФОРА у Републици Српској. Свуда поред главних путева, њихове поруке на огромним билбордима, биле су ћириличке, а истовремено, поруке српских трговаца биле су искључиво латиничке. У то сам се уверио на сваком кораку.

Знају они боље од нас шта је српско, а имали су од кога научити. Тако је генерал Стјепан Саркотић, земаљски поглавар Босне после генерала Поћорека, овако прокоментарисао одлуку Босанског сабора од 11.11. 1915. да се забрани ћирилица: „Срби са својом ћирилицом су страно тијело Истока у борбеној зони Запада.“

Када нас други по ћирилици познају, због чега би се ми од ње крили? Ако је она наш заштитни знак, зашто да га се одричемо? Као доказ, овде показујем два од десетину летака које сам имао у рукама, које су у току НАТО агресије из авиона наши непријатељи бацали над територијом Косова и Метохије. Као што се види, сви су исписани ћирилицом.

Ако ми не желимо знати да је ћирилица једино српско писмо, они знају. Док ми затварамо очи, други све чине да ћирилица нестане из нашег језикa.

Милош Ђошан, генерал

MOSKVAtrećiRIM,
Нажалост, препрограмирана је Србска глава а да није пољуљан национални понос националне србске језичне културе. Сад Српска памет функционише на латиници. Сваки пуризам није чистунство - поред толиких туђица у србском језику, испирање чутура латиницом не представља никакав проблем више. А, и зашто би се неко упирао и пружао видни отпор "модерној латиници". Због те филолошке ратоборности, која служи ширењу непријатељског односа према другим народима, а што наравно не води доброме, био кажњаван а у крајњем случају и премлаћиван. Данашњи српски лингвиста г. Иван Клајн, недавно је на телевизији изнео свој став на питање "Требамо ли два писма?", рекавши да ћирилицу треба уклонити из употребе! Њено место је по г. Клајну само још у историјским архивама и фолклорном окружењу могуће. Што на то рече мој комшија Србољуб: "Доћиће време крстиће се Србин наопако, и то са два прста". Шта год да су од нас тражили, ми "добродушни", увек смо без отпора дали, или се одрекли, огњишта своја напустали. Чему још Завештање Стефана Немање, које почиње речима: "Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Не узимајте туђе речи у уста. Народ који изгуби своје речи и писмо престаје бити народ. Боље је изубити све битке и ратове него изгубити језик - кад изгарамо од жеље да им се додворимо и допаднемо спремни по цену свог идентитет и писмо своје да одбацимо, само да се покажемо, да смо и ми као они. Свака част појединцима.

Подешавање ћирилице на вашем рачунару

Poslednja izmena:
Свети владика Николај Велимировић - СВЕТА ЋИРИЛИЦА

Свето је оно, што су свети људи створили. Ћирилицу су створили света браћа Кирил и Методије.
Ћирилицом се служе данас само православни Словени: Руси, Срби и Бугари.
Једно се добро мора признати руским комунистима, што су задржали ћирилицу.
Некада су се сви словенски народи служили само ћирилицом.
Али је римска црква, кроз дугу и крваву борбу, наметнула латиницу покатоличеним Словенима, да би их већма одвојили од православних.
Оно што ни комунисти нису учинили у Русији, чине сада нека србска господа, пишу и издају листове и књиге латиницом.
Па чак су у доба комуниста и неки свештеници штампали своје билтене латиницом.
Ти Срби просто, не знају шта раде. Они не знају, да одбацити ћирилицу, значи одбацити половину Православља, одвојити се од ове србске писмености из прошлости, трампити боље за горе.
То значи и увредити свете апостоле словенске Кирила и Методија, огорчити до крви србски народ и навући проклетство од Св. Саве.
Не, ако Бога знате, господо србска, ако сте и учени, будите паметни.

МОЈЕ ПИСМО

О мили моји Ћирилови знаци,
Са вама прве познао сам бајке,
С вама је увек к'о сунчеви зраци,
Лик Оца мога и побожне Мајке.

У неком тамном и далеком веку,
У време хајки, сеоба и лова,
Преци су наши прегазили реку,
И твоја златна прихватили слова.

И увек тако до судњега дана,
Ти бићеш наше и остаћеш с нама,
Лепото вечна, издали те нисмо,
О мило, Свето Ћирилово писмо!

Спасавајмо ћирилицу, „свето писмо Ћирилово“, од наших латиномана, који у пустом незнању не схватају да служе оној пропаганди, која је огњем и мачем наметнула неким Словенима латиницу, само да би их одвојила што јаче од православних Словена, који сви пишу ћирилицом.

Свети владика Николај - Духовне поуке

Јаничар - Предраг Цуне Гојковић

У вихору као ватра, бојевима љутим вођен.
Палио је један ратник село где је рођен.

Сина мајци из наручја, отео је зулумћар
Сада куне своју судбу сто је јаничар

На огњишту једне куће, плакала је једна стара.
Изнад ње је сабљу диго' ратник који хара.

Не диж' на ме руку сине, ако своје јаде знадеш.
Мајка сам ти јер препознах, изнад ока младеж

Сјаха с' коња млад јаничар, баци сабљу дизгин пусти.
Мајка хтеде нешто рећи али не изусти

Poslednja izmena:

Back