Ćirilica / latinica za programere koji rade za krstaricu

aleksazr

Domaćin
Poruka
3.373
Jedna molba (opet) za programere krstarice:

napravite automatsko konvertovanje svih tekstova u forumima na latinicu ili ćirilicu.

Konkretno, negde treba da postoji opcija da biram na kom pismu želim
da čitam tekstove, i to da mogu da biram između tri opcije:

1. prikazuj original
2. konvertuj u latinicu
3. konvertuj u ćirilicu

I sam sam programer pa znam da to ne bi trebalo da vam uzme više od par sati.
A imate i on-line verziju ovde, kao helper www.cirilicalatinica.com

Jedna molba (opet) za programere krstarice:

napravite automatsko konvertovanje svih tekstova u forumima na latinicu ili ćirilicu.

Konkretno, negde treba da postoji opcija da biram na kom pismu želim
da čitam tekstove, i to da mogu da biram između tri opcije:

1. prikazuj original
2. konvertuj u latinicu
3. konvertuj u ćirilicu

I sam sam programer pa znam da to ne bi trebalo da vam uzme više od par sati.
A imate i on-line verziju ovde, kao helper www.cirilicalatinica.com

Од тога сви беже због једне ствари... Проблем је у томе што људи не пишу č, ć, đ, ž .... заправо маса људи немају појма да их наместе у ОС а камоли да их нађу на тастатури... Тако да то никада не би радило најбоље када је у питању Латиница -> Ћирилицу (што би у суштини било и најкорисније)...

Од тога сви беже због једне ствари... Проблем је у томе што људи не пишу č, ć, đ, ž .... заправо маса људи немају појма да их наместе у ОС а камоли да их нађу на тастатури... Тако да то никада не би радило најбоље када је у питању Латиница -> Ћирилицу (што би у суштини било и најкорисније)...

Možda da daš neki primer, da mi bude jasnije tačno na šta misliš.
Nemam postavljenu ćirilicu pa da probam, ali ako mozes da procitas onda ... ajd sad upiši ćirilicu, mozes da procitas :)

Ako umesto škola piše skola, u čemu je razlika da li je to ovo ili ono pismo, kad je manje-više isto.. ?

I da napomenem da mi nije palo na pamet da se konvertuje između ijekavica i ekavice, samo da se S zameni sa C, ili obrnuto.

To mi bi bilo dovoljno, za početak.

Tek kasnije može da se doda i zamena reči, iz zvaka u žvaka.
A da li bi to radili korisnici, ili moderatori, ili neko treći... mislim na pravljenje tabele reči za zamenu.

Sad sam se setio da možda ne bi bilo loše da se svakom korisniku omogući da bira FONT kojim će se prikazivati svaki tekst.

A to mi je dalo drugu ideju: možda je najlakše konvertovati lat/ćir tako da se zahteva da korisnik (koji želi mogućnost da gleda tekst na pismu po želji)
skine font fajl sa krste. Taj font sadrži ili dve latinice, ili dve ćirilice...

Ascii slova (latinica) se nalaze od 20-7F hex, a ćirilica neznam tačno gde, ali ima višlji ID, recimo 0x1000.

Ko odabere da gleda samo latinicu, preuzme font gde su slova od 20-7F prekopirana na 0x1000.
I obratno, ko želi ćirilicu, preuzme font gde su slova od 0x1000 prekopirana na 20-7F.

Znači samo treba kopirati glyphs u font fajlu sa jednog mesta na drugo...

Tekst u originalu ostaje isti, samo se na MOM ekranu menja.
Verujem da sam bio jasan... :)

Tako da bi možda bilo dovoljno samo promeniti CSS fajl.

Ima bar jednu manu: tekst, koji na ekranu izgleda kao latinica, copy-paste u recimo Word, može postati ćirilica...

Ha, tri sata posle ideje, sine mi da ja sam mogu da napravim takav font... Znači da tražim freeware program za editovanje fontova :)

Poslednja izmena:
Evo ja to uradio ovako.
Problem je što korišteni program ne čuva bitmapu, a bez nje izgleda loše. Kad nađem neki drugi program, probaću opet...

Edit: može da se podesi da windows koristi Clear type, umesto Standard za font smoothing, pa onda izgleda ovako.
Ovo može da prođe, ali ne na CRT monitoru, ne znam kako na LCD... jer sve postane mutno.

Zamena karaktera, programom koji se izvršava na krstarici, je bolja od zamene fonta...
Ja sam editovao arial, ali ostaje bold, pa italic, pa neki drugi font... itd.

Edit: sa dobrim programom, ovako izgleda.

Poslednja izmena:

Back