Ćirilica lakša za pisanje od latinice?

Jedno 40 godina sam pisao latinicu, a evo ima desetak da pišem ćirilicu i čini mi se da je mnogo "ispisanija", slova su povezana, jednostavno ceo tekst koji bacim na papir deluje urednije.
Pričam o pisanoj latinici i ćirilici, srpskim varijantama ova dva pisma.
Ваљда је природније да нам писмо са којим се сусрећемо сваки дан од школе (ћирилица) + 1 слово = 1 знак буде природнија

Латиница (гајица) ипак није скроз на принципу 1 слово = 1 знак...

Hrvatski političar Franjo Tuđman u mladosti je veoma volio ćirilicu, sudeći barem po njegovom školskom radu iz 1936. godine.

Budući predsjednik Hrvatske tada je imao 14 godina, a njegov pismeni pod nazivom “Naš razred” odlikuje pravi ćirilički krasnopis. O tome svjedoči i fotografija koja je prije nekog vremena “procurila” na internet.

Kroz Tuđmanov školski sastav provukle su se, ipak, neke greškice i nezgrapne konstrukcije, pa je mali Franjo od učiteljice dobio četvorku za gramatiku, četvorku za kompoziciju, ali i čistu peticu za rukopis.

1687075267445.png

Budući predsjednik Hrvatske tada je imao 14 godina, a njegov pismeni pod nazivom “Naš razred” odlikuje pravi ćirilički krasnopis. O tome svjedoči i fotografija koja je prije nekog vremena “procurila” na internet.

Kroz Tuđmanov školski sastav provukle su se, ipak, neke greškice i nezgrapne konstrukcije, pa je mali Franjo od učiteljice dobio četvorku za gramatiku, četvorku za kompoziciju, ali i čistu peticu za rukopis.
lepo je znati da je neko od te bande bio inteligentan

lepo je znati da je neko od te bande bio inteligentan
Да ли у интелигенцију спада што Хрвати покушавају да присвоје ћирилицу?
Због чега би се трудили ако то писмо нема вредности?
Наравно, свима је јасно да се окупацијом језика окупира и народ који га користи.

Ваљда је природније да нам писмо са којим се сусрећемо сваки дан од школе (ћирилица) + 1 слово = 1 знак буде природнија

Латиница (гајица) ипак није скроз на принципу 1 слово = 1 знак...

Nije to, ne smeta mi to ...
Već pisana ćirilica ima neke prirodnije "kukice", lakše i lepše nekako povezujem slova.
Kod pisane latinice slova su mi često nepovezana, kao da pišem štampanim slovima.

Back