Cin samoubista Ane Karenjine

Tolstoj je ubio Anu Karenjinu i tako dao svoj licni stav o preljubi. Za inspiracju mu je posluzila jedna od cerki velikog Puskna, a Vronski je inpirisan lkom Grofa Rajevskog. A Rajevski su u proslosti ugostili lepo, opet Puskina, pa se sve to vrti u krug. Puskin je i ovde jedan od pokretaca, sto je bio i za Gogolja pocesto.

Poslednja izmena:
Cekaj, samo zato sto si rekao da nije bila nikakva majka dobio si peticu?

U tom romanu njeno majcinnstvo i ne igra bas nikakvu ulogu, kao ni kod ove Eme Bovari.

Naravno da nije samo.
Ana je negativan lik, ne bih rekao da majčisto ne igra nikakvu ulogu. Ne sećam se Gospođe Bovari..ja generalno nikad njisam ni Realizam ni Romantizam štovao mnogo... šta imamo da kažemo o Tatjani Onjegin..ništa
Sa 16 godina svakako da se određuješ jasno prema junacima, porukama, motivima..
Ana pije čaj tako što drži šoljicu sa malim prstom podignutim?

Znaš li šta bi se desilo na kraju da je Anu Karenjinu pisao Čehov? Ništa.Nastavila bi da živi kao što se to dešava inače u životu i toliki roman bi bilo besciljno isčitavati osim ako nije u formi kratke priče kao što je i sam Če'ov radio.Ovde Tolstoj prenosi poruku sa polja svojih moralnih gledišta da "ništa u životu ne može proći nekažnjeno" ,(što je i pouka Zločina i kazne,Dostojevski i Tolstoj su veoma slični).
Pošto ovo meni i ne služi kao neka pouka,jer koliko se god trudio,ne mogu je poistovjetiti sa realnošću,ja sam izvukao glavnu pouku(ima tu u stvari pouka koliko hoćeš) da se trebamo zaptati da li je brak uopšte potreban,da li je u njemu ostvarljiva sreća i može li na neki noviji način bolje funkcionisati itd...
Zašto se Ana,govoreći u kontekstu radnje,ubila?Nakupilo se ženi:svi je pljuju,niko je više neće,švalera prestala voljeti,muž je postepeno muči tako što zabranjuje pristup sinu.Ona ne vidi drugi izlaz i izvršava samoubistvo tako što se baca pod voz(zanimljivo je to što je na početku romana Ana bila u vozu pod koji se baci neki čovjek i tako nagovjestila da će se desiti nešto loše i tragično)
Slično i sa Ljevinom sa druge strane,koji je toliko razmišljao o suštinskim stvarima,toliko se naprezao kroz dvije knjige i onda odustao i olakšao sebi tako što je povjerovao da postoji Bog.

Poslednja izmena:
Moze li neko nesto da mi kaze o cinu samoubistva Ane Karenjine iz istoimenog Tolstojevog romana? Hvala unapred.

Je li tvoj motiv zaista da saznaš nešto o tamnim ćoškovima ljudskog uma ili ti je potrebno da spremiš lektiru? :per:

- - - - - - - - - -

To da je pisac Tolstoj "namestio" samoubistvo Ani je sasvim odgovarajuće njegovoj mizagoniji...
Bio je slab švaler I iz bezbednosnih razloga je nezajažljivu Karenjinu FIK!:hahaha:

NIKAD, ali NIKAD nisam čuo ili pročitao gore tumačenje fenomena Ane Karenjine kao i lika i dela Lava Tolstoja.

Poslednja izmena:
Procitaj Emu Bovari od Flobera pa onda uporedi te " cinove". Petica ti je zagarantovana.

Flober je po mom mišljenju suviše banalizovao sve to, svaljujući krivicu na malograđansko društvo koje eto stvara površne ženske, sklone idealizaciji i razočarenju jer im se nije desilo ono što i junakinjama ljubića koje su čitale kao šiparice. Srećan kraj ili tragičan, ali i kao tragičan obavezno romantično tragičan.Nije toliko jednostavno. Tolstoj je to shvatio ( "Čudno, obojica se zovu Aleksej..." )

...Ovde Tolstoj prenosi poruku sa polja svojih moralnih gledišta da "ništa u životu ne može proći nekažnjeno" ,(što je i pouka Zločina i kazne,Dostojevski i Tolstoj su veoma slični).

Толстој и Достојевски и нису баш слични, ни стилски, ни тематски, ни поетички, ни филозофски. Рекао бих да им је највећа сличност то што су обојица Руси и што су стварали у истој епохи.

Naravno da nije samo.
Ana je negativan lik, ne bih rekao da majčisto ne igra nikakvu ulogu. Ne sećam se Gospođe Bovari..ja generalno nikad njisam ni Realizam ni Romantizam štovao mnogo... šta imamo da kažemo o Tatjani Onjegin..ništa
Sa 16 godina svakako da se određuješ jasno prema junacima, porukama, motivima..
Ana pije čaj tako što drži šoljicu sa malim prstom podignutim?
Ne secam se kako Ana pije caj, ja Toltoja volim zbog sasvim desetih stvari, a tu nikako nije neka psihijatrija i Frojdovska nauka.
Samubistva je uvek bilo, a narocito tih nesrecno zaljubljenih ( i cuveni Geteov roman Jadi mladoga Vertera
imaju istu temu samo sto je ovde muskaac, a ne zena.
Da li je neko los sin, majka, cerka, deda, baba to je u romanu tipa Ema Bovari i Ana Karenjina totalno nevazno.

Ne secam se kako Ana pije caj, ja Toltoja volim zbog sasvim desetih stvari, a tu nikako nije neka psihijatrija i Frojdovska nauka.
Samubistva je uvek bilo, a narocito tih nesrecno zaljubljenih ( i cuveni Geteov roman Jadi mladoga Vertera
imaju istu temu samo sto je ovde muskaac, a ne zena.
Da li je neko los sin, majka, cerka, deda, baba to je u romanu tipa Ema Bovari i Ana Karenjina totalno nevazno.

Pa, važno je, ako je time oslikao malograđanštinu, pitanje preljube jeste i jedna od tema kojom se bavio, onda je vrlo jasno da je kritika kroz sliku jednog dela društva....

- - - - - - - - - -

Ili čitate AK kao "ljubić"?

Hm ... Kada Anu Karenjinu shvatite kao prvenstveno STRASTVENU ženu koja, kada prestane ljubav s muškarcem, gubi razlog za život, i ako u obzir uzmete Tolstojevu paradigmu ljubav=materinstvo, Anu je Tolstoj kažnjavao, kažnjavao ... i napokon lišio života. Zaboga, nije bila duhovna.

Više volim Ibzenovu Noru.

Tolstoj nije kažnjavao Anu Karenjinu. Naglašavanjem koliko je Vronski zapravo banalan lik Tolstoj je prikazao koliko je njena zaljubljenost bila samozaljubljenost a Vronski više sredstvo, tačnije ogledalo za puderisanje - ogledalce, ogledalce pokaži mi ko je najstrastvenija ženska u Rusiji, da je na kraju skočila pod voz iz čistog besa .To je trebalo u rudnik, kakve strasti kakvi bakrači, ne može da se radi šta se oće u civilizovanom društvu...:mrgreen:
Ako je neko kažnjavao neku ženu to je bio Ficdžerald koji se toliko najeb...nakažnjavao Dejzi, prikazujući je u sve sivljim i sivljim tonovima kao priča odmiče, do kulminacije kada je došao do zaključka da se ona i onaj brka zapravo zaslužuju.

Ako ovaj mali ne dobije peticu veliku kao vrata....:hahaha:
E sad lenji, ali snalažljivi klinče ako imaš profanku, ispričaj joj verziju u kojoj je Tolstoj ženomrzac koji je kaznio Anu Karenjinu, ako imaš profana ispričaj drugu verziju i dobićeš petaka i postati hit među štreberkama u tvom razredu .

Poslednja izmena:
( Doduše ako imaš profanku za verziju ženomrzačog Tolstoja ćeš dobiti petaka, ali i po pitčci od svojih ortaka, kojima neće biti pravo ofrljavo korišćenje izraza ženomrzac. Moraćeš dobro da balansiraš. Naravno ako ideš u neki gimnaziju , no frks, ali ako si u nekom MOC -u čuvaj se... :rotf: )

Колико моралисања...
И по правилу, нико се не осврне на чињеницу да је живела у браку без љубави. Страствена жена у браку без љубави...
Сурови Толстој
...

:lol:

Gledaš priču smeštenu u 19. veku iz 21. veka. U tim vremenima žena je bila presrećna ako je roditelji udaju za nekog lika pored kojeg neće gladovati i koji je neće tući.

Е зато је Татјана матрона сваке врсте.
У сваком смислу и на сваки начин.
Зато свако сања Татјану, а колко знам нико Ану. Над Аном се лију сузе. Над Аном пливају разумевања, климоглави и саучешћа. Збога Ане се роне и сузе и роје се прекори, већ према васитању.
Али се о Татјани сања. За Татјаном се чезне. Татјана се чека цео живот.
Над Аном ламентирамо и раумемо је нежно, најчешће, а за Татјаном смо спремни да идемо и у воду и у ватру.

Back