Čiji je Hong Kong?

miodragstankovich

Aktivan član
Poruka
1.182
U poslednje vreme se dosta vodi polemika oko toga kome zaista pripada Hong Kong...
Iako formalno pripada Kini,budući da više nije kolonija,tragovi koje su britanci ostavili definitivno se mogu videti i danas.

Bili su i protesti prošle godine,gde su se ljudi bunili i išli protiv toga da im se sudi u Kini,što pokazuje da oni ne priznaju suverenitet...

A još ako se uzme u obzir i demokratija koja mora da traje najmanje pedeset godina (do 2047.),za dalje ćemo videti...
Pišite svoje mišljenje i stavove...

U poslednje vreme se dosta vodi polemika oko toga kome zaista pripada Hong Kong...
Iako formalno pripada Kini,budući da više nije kolonija,tragovi koje su britanci ostavili definitivno se mogu videti i danas.

Bili su i protesti prošle godine,gde su se ljudi bunili i išli protiv toga da im se sudi u Kini,što pokazuje da oni ne priznaju suverenitet...

A još ako se uzme u obzir i demokratija koja mora da traje najmanje pedeset godina (do 2047.),za dalje ćemo videti...
Па ко бира врховну власт у Хонг Конгу?

Lepo si napisao: Ostadoše samo tragovi.

Pa, imaju sopstvenu valutu, a to je HKD
Hong_Kong_HSBC_20_dollars_2018.01.01_B696a_PNL_AH_136194_f.jpg

Na kojoj se Mao neće šetati neće šetati

(Da se nadovežem na svoj prvi post)
Mi međusobno teritorije priznajemo kao sastavni deo (oni KiM kao deo nas,a mi HK kao deo njih). To je OK,ali je pitanje koliko je to izdrživo...
Mislim da će se pre desiti nešto u Hongkongu nego kod nas.
Sada ih muči virus,mislim da im berza ne stoji baš idealno...

Зар не би било најпоштеније да Лондон прими све који су протествовали, а остали да признају (летимичним погледом на огледало) да су Кинези и да остану у Хонг Конгу, као сувереном делу Народне републике Кине. Или било где другде у Кини - велика је то земља.

Зар не би било најпоштеније да Лондон прими све који су протествовали, а остали да признају (летимичним погледом на огледало) да су Кинези и да остану у Хонг Конгу, као сувереном делу Народне републике Кине.
:klap:He,dobra ideja.... :klap:

Ja mislim da će kod njih nešto ozbiljno morati da se menja,jer je očigledno da ovako više ne može.
Ili promena ophođenja prema narodu i modifikovanje zakona,ili da bude "ničija nadležnost".
Ovako će uvek postojati neko ko se buni...

A sad ozbiljno, Kada je kina svojevremeno prisajedinila HK , bdp Hon Konga je bio veći (ili isti) nego kod Kine, pretpostavljam da je zbog svog ubrzanog razvoja KIna sada nekoliko puta premišila bdp Hon Konga (ne mogu sad da tražim , moram u prodavnicu). Mislim da su njihove privredne strukture različite , dok je kina opredeljena na proizvodnju i izvoz Hon Kong je finansijski centar usmeren na finansijski kapital te su njihovi ekonomski modeli, monetarna politika i sve drugo različiti . Prognoziram da upravo zbog te različitosti Kina neće dirati Hong kong i njegovu valutu te da još dugo neće vršiti temeljno unificiranje ekonomija, te će taj honkonški novac ipak postojati. Možda grešim.

Кини се не жури. 100 година горедоле, интегрисаће се и Макао, и Хонгк Конг... Једног дана се можда уједине и Народна Република Кина и Демократска Република Кина (Тајван)...

Možda nekim konzervativnim strukturama u Kini padne nešto na pamet ?
Sve je moguće.Ništa me ne bi čudilo.
Кини се не жури. 100 година горе-доле, интегрисаће се и Макао, и Хонгк Конг... Једног дана се можда уједине и Народна Република Кина и Демократска Република Кина (Тајван)...
Baš koliko znam,Tajvan su hteli da pridobiju za ono "jedna zemlja,dva sistema".
Igra Kina neku opasnu igru,ali mislim da sa nestrpljenjem iščekuju 2047. ,pa da mogu da rade šta hoće.
Zeznuli su se tu britanci,što su kao uslov stavili "minimum 50 godina autonomije"... Trebali su to drugačije da formulišu.

Кини се не жури. 100 година горедоле, интегрисаће се и Макао, и Хонгк Конг... Једног дана се можда уједине и Народна Република Кина и Демократска Република Кина (Тајван)...
Нисам пратио како је Тајван прошао (пролази) најновију пандемију, али и то може да утиче. Шта год било, они су толико у Кинеском мору (дворишту, што би ми Београђани, али и ми сељаци рекли), да је питање дана када ће сами тражити присаједињење. Други Трампов мандат ће бити увод у другу, али скраћену Труманову доктрину изолационизма (значи не баш цела Латинска Америка) и Азија остаде њеним највећим силама - Русији и Кини. Зато се ја не скидам годинама са теме о Сирији, пошто су се тамо заиста ломила копља и Америка је изгубила.

Zeznuli su se tu britanci,što su kao uslov stavili "minimum 50 godina autonomije"... Trebali su to drugačije da formulišu.
Не знам колико имаш година, и колико се сећаш приче од пре јачања Кине
Кад је Хонг Конг основан, Кина је била на коленима после Опијумских ратова, и Британци су мислили да ће се десити слично што и на другим местима, уговор о уступању територије на ХХ година (који је требало да сачува ''образ'' пораженог да није изгубио територију) ће постати трајна колонизација. У међувремену се све маааалооо изменило.
До почетка 90их, враћање Хонг Конга под суверенитет Кине није уопште био у озбиљно разматран као опција....

"...........tragovi koje su britanci ostavili........"...............PA JEL NORMALNO DA BRITANCI VLADAJU NAD NAROD KOJI JE SASVIM DRUGA RASA I ZIVI NA TERITORIJU 22 000 KM UDALJENU OD ENGLESKU ?

To ti je kao kad bi reko DAL KRAGUJEVCANI (koji su pocetkom 18-tog veka 20 i nesto godina bili pod austijanci) TREBA DANAS DA SU POD KU.RCOM A NE POD VUCICOM ?

Кад је Хонг Конг основан, Кина је била на коленима после Опијумских ратова, и Британци су мислили да ће се десити слично што и на другим местима, уговор о уступању територије на ХХ година (који је требало да сачува ''образ'' пораженог да није изгубио територију) ће постати трајна колонизација. У међувремену се све маааалооо изменило.
До почетка 90их, враћање Хонг Конга под суверенитет Кине није уопште био у озбиљно разматран као опција....
hehee... Imam 17.. Sreća pa smo učili iz istorije...
Ugovor je bio na 99 godina,date su u zakup "Nove teritorije",ali su još 1984 mudrovali šta će biti sa HK,pošto je Kina htela svoj dragulj nazad.

A u HK su bežali svi koji su mogli zbog straha od dolaska komunista,proterivanja i sl.

osnovno pitanje: STA CE BRITANCI U HONG KONGU ?.........................(ajde da pogadjamo kako ce JAMI da odgovori).

"...........tragovi koje su britanci ostavili........"...............PA JEL NORMALNO DA BRITANCI VLADAJU NAD NAROD KOJI JE SASVIM DRUGA RASA I ZIVI NA TERITORIJU 22 000 KM UDALJENU OD ENGLESKU ?

To ti je kao kad bi reko DAL KRAGUJEVCANI (koji su pocetkom 18-tog veka 20 i nesto godina bili pod austijanci) TREBA DANAS DA SU POD KU.RCOM A NE POD VUCICOM ?
Ja to nisam rekao. Ja sam samo konstatovao kakvo je stanje.
Naravno da nije normalno,ali šta mi tu možemo? Da se to nije desilo,pitanje je da li bismo se sada uzajamno podržavali po pitanju "teritorija"...

Back