Cijena života i Studiranja u Novom Sadu

wildfires

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima,

Blizi se polako kraj ovog mog srednjoskolskog obrazovanja i doslo je vrijeme da odlucim sta cu dalje. Ja sam iz Republike Srpske i jedan od planova je da studiram u Novom Sadu na FTN-u. Naime, cjene skolovanja sam nasao na internetu i to mi je jasno, ali htjeo bi da cujem necija iskustva koliko je potrebno novaca mjesecno da se moze fino zivjeti (prezivjeti) uz koji izlazak i tako. Neka moja racunica je oko 200-250e (mjesecno) ukoliko nadjem neki stan (garsonjeru) sa cimerom. Neki savjeti pri odabiru stana? Takodje zanimaju me iskustva vas koji ste zavrsili ili studirate, koliko imate dnevno slobodnog vremena posto planiram sam da se financiram jer trenutno radim honorarno kao graficki i web dizajner.

Takodje, imam veliku zelju da studiram u inostranstvu (Austrija ili Njemacka) ali me koce finansijske mogucnosti. Pa me zanima ukoliko me posluži nekakva sreća u narednih godina sto se tice finansijskog stanja i posla jel komplikovana procedura prelaska na drugi fakultet u Inostranstvo i nastavak skolovanja (zato sto sam iz Bosne, studiram u Srbiji a htjeo bi da se prebacim u Austriju npr.).

Hvala unaprijed svim dobrim dusama koje zele pomoci :)

Pozdrav svima,

Blizi se polako kraj ovog mog srednjoskolskog obrazovanja i doslo je vrijeme da odlucim sta cu dalje. Ja sam iz Republike Srpske i jedan od planova je da studiram u Novom Sadu na FTN-u. Naime, cjene skolovanja sam nasao na internetu i to mi je jasno, ali htjeo bi da cujem necija iskustva koliko je potrebno novaca mjesecno da se moze fino zivjeti (prezivjeti) uz koji izlazak i tako. Neka moja racunica je oko 200-250e (mjesecno) ukoliko nadjem neki stan (garsonjeru) sa cimerom. Neki savjeti pri odabiru stana? Takodje zanimaju me iskustva vas koji ste zavrsili ili studirate, koliko imate dnevno slobodnog vremena posto planiram sam da se financiram jer trenutno radim honorarno kao graficki i web dizajner.

Takodje, imam veliku zelju da studiram u inostranstvu (Austrija ili Njemacka) ali me koce finansijske mogucnosti. Pa me zanima ukoliko me posluži nekakva sreća u narednih godina sto se tice finansijskog stanja i posla jel komplikovana procedura prelaska na drugi fakultet u Inostranstvo i nastavak skolovanja (zato sto sam iz Bosne, studiram u Srbiji a htjeo bi da se prebacim u Austriju npr.).

Hvala unaprijed svim dobrim dusama koje zele pomoci :)

NS generalno nije skup sto se izlazaka tice, ako imas devojku onda zna da bude malko skuplji. Zavisi sta pod prvodom mislis al recimo pice sa drugom u zavisnosti od kafica moze da te kosta 100-150din ( kafa ). MAda imas i nekih kafica, recimo Amico ( Blizu Fax-a ) koji ima akciju pa tada kafa ( caj ) kostaju 50din ( bagatela ). Hrana kosta kao i svigde, ne bas preterano jeftino al sta ces. Racunica od 200-250e je Ok ako se stisnes, recimo da ce te sa cimerom stan kostati oko 100-130e ( u zavisnosti od lokacije i komunalija ) dok ce ti za hranu i mali provod trebati oko 150e ( minimum ). Vremena ces imati, mada zavisi od profesora i koliko su ti ozbiljna predavanja ili vezbe i kako ti je sve rasporedjeno po danu. Ja sam ( kada sam upisao fax 2001 ) imao predavanja u prvoj godini recimo od 8:00 - 15:00 ( imas pauzu malu ) i onda od 17:00 - 18:45, znaci skoro ceo dan gubis.

Svaki studijski program ( verovatno zelis graficki dizajn ) mislim da ima praksu, Dosta ljudi koje znam su praksu pokusali da odrade u inostranstvu ( Nemacka/Austrija ) a fakultet je povezan sa nekim njihovim istrazivackim centrima pa mozes tako da pokusas. Problem neces imati ( u to sam siguran ) jer je FTN akreditovan vec u prvom krugu a kao sto sam i rekao dosta je povezan sa ostalim univerzitetima u inostranstvu. Medjutim, nemam pojma kakvo je stanje po pitanju skolarine za strane fakultete.

Hvala ti markons82 na odgovoru. Sta si ti zavrsio?
A de mi reci koji su uslovi da se hranim u menzi?

Sto vise razmisljam sta da upisem, teze mi da se odlucim. Imo sam neki plan Racunarstvo i Automatiku, ali sada se dvoumim izmedju toga i Dizajna. Po tvom misljenju sta mislis da je isplativije trenutno? Obadvoje volim, ali ne znam sta je bolje ili isplativije na duze staze.
Da li ima neko ko je studirao Graficki dizajn na FTN-u, jel potrebno da budes expert u crtanju posto nikako nisam? Ali zato sto zamislim u glavi to odradim u Photoshopu.

Znam da ovo ja moram odluciti ali molio bi neko trece lice da iznese svoje misljenje i sta bi vi uradili na mom mjestu, evo malo cu napisati o sebi.

Sa 9 godina sam dobio prvi racunar a sa 10 godina sam isprogramirao svoju prvu web stranicu u HTML-u.
Zatim sam u osnovnoj skoli isao na par takmicenja iz qbasica.
Negdje sa 12 godina mi je rodjak instalirao Photoshop i od tad sam svasta radio u njemu, a tek zadnju godinu sam se bas posvetio tome jer sam vidjeo da mogu zaraditi od toga. Bavim se dizajnom web sajtova (ali samo dizajn u photoshopu jer nikako nisam dalje napredovao u HTML-u i CSS-u), reklama, stampanih materijala, mobilnih aplikacija itd.

Zanima me jel mogu ja da polozim prijemni ispit na obadva studijska programa i onda ako kojim slucajem budem primljen na obadva da biram na koji cu da idem? Jel se to nesto dodatno naplacuje?

Pozdrav i hvala unaprijed.

Hvala ti markons82 na odgovoru. Sta si ti zavrsio?

Sto vise razmisljam sta da upisem, teze mi da se odlucim. Imo sam neki plan Racunarstvo i Automatiku, ali sada se dvoumim izmedju toga i Dizajna. Po tvom misljenju sta mislis da je isplativije trenutno? Obadvoje volim, ali ne znam sta je bolje ili isplativije na duze staze.
Da li ima neko ko je studirao Graficki dizajn na FTN-u, jel potrebno da budes expert u crtanju posto nikako nisam? Ali zato sto zamislim u glavi to odradim u Photoshopu.

Znam da ovo ja moram odluciti ali molio bi neko trece lice da iznese svoje misljenje i sta bi vi uradili na mom mjestu, evo malo cu napisati o sebi.

Sa 9 godina sam dobio prvi racunar a sa 10 godina sam isprogramirao svoju prvu web stranicu u HTML-u.
Zatim sam u osnovnoj skoli isao na par takmicenja iz qbasica.
Negdje sa 12 godina mi je rodjak instalirao Photoshop i od tad sam svasta radio u njemu, a tek zadnju godinu sam se bas posvetio tome jer sam vidjeo da mogu zaraditi od toga. Bavim se dizajnom web sajtova (ali samo dizajn u photoshopu jer nikako nisam dalje napredovao u HTML-u i CSS-u), reklama, stampanih materijala, mobilnih aplikacija itd.

Zanima me jel mogu ja da polozim prijemni ispit na obadva studijska programa i onda ako kojim slucajem budem primljen na obadva da biram na koji cu da idem? Jel se to nesto dodatno naplacuje?

Pozdrav i hvala unaprijed.

Zavrsio sam menadzment, na FTN naravno.
Uslove u menzi nemam pojma koji su, al mislim da nije prosek ocena, cak sta vise, siguran sam u to. Takodje nacices oglase oko faxa da ljudi prodaju zetone za menzu, neki veoma povoljno.

Racunarstvo i Automatiku, e sada nemam pojma u okviru cega je to al siguran sam da ces imati par ispita kod Lukovica, on bas i nije, hm korektan. Dizajn zna da bude ok, par ljudi znam da su to zavrsili, al nikada nisam ulazio u to koliko su oni bili srecni i zadovoljni studijskim programom. A mislim da ti neko odredjeno predznanje nije potrebno, tj nemoras da budes rembrant da bi radio u PS-u ili Ilustratororu.

Ako mislis da ti vise lezi graficki dizajn onda upisi to. Da polazes mislim da mozes, samo je problem sto neces imati iste predmete za oba studijska programa, mozda ces za oba imati matematiku al nemam pojma dal ce biti isti test. Mozes da biras sam na koji hoces al kako se placa zaista nemam pojma. Ako upadnes na budzet nema skolarine...

Uslov je da si na budzetu.Izradis karticu koja kosta oko 2000 din, na nju uplacujes obroke, rucak je 55 din, vecera 46 a dorucak ja mislim 35. Hrana je dobra, ja sam bila zadovoljna, obzirom na cijenu je odlicna. A ako nisi na budzetu mozes kupiti od nekoga karticu i uplacivati i jesti na nju bez problema, to niko ne provjerava.

Nadjoh na sajtu FTN-a da se prijemni polazu od 2. jula do 4. jula,

E sad ja bih vjerovatno tamo trebao da budem 2-3 dana, jer planiram da polazem 2 prijemna za te dvije studijske grupe koja su u dva razlicita dana. Kako da se snadjem za smjestaj za ta 2 dana, mislim sta vi predlazete?
Rezultati su 12. i 13. jula, a za one koji nisu upisani prozivka je 14. jula, sto ce reci da i ta 3-4 dana treba da negdje spavam. Takodje ima i prijava kandidata od 27. do 29. juna.

Kako ste se snasli vi koji ste iz drugog grada kao i ja?

Back