Cetvrta dimenzija

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
"Једног дана", рекох Ја, "када докажу да постоје четири просторне димензије, а не само три, човјек ће бити у стању да оде у шетњу и једноставно ишчезне.

Нема сахране, нема суза, нема илузија, раја нити пакла.

Људи ће посјести уоколо и питаће: 'Шта се десило Џорџу?'

А неко други ће да одговори:

'Па, не знам: Рекао је да иде само по пакло цигарета.....'" :sad2:

/copy/

Не знам за Четврту, ал' ево је Пета:

PETA-DIMENZIJA_slika_O_4226866.jpg

Ne verujem da je vreme NESTO.

Verujem da je vreme samo obicna MERA ZA DUZINU PROMENA MATERIJE. :rtfm:

Hypnotoad je generalno u pravu ,najprostije receno vreme je vezano za prostor jer zavisi od njega tacnije od mase = gravitacije koja utice na zakrivljenje prostora zajedno sa vremenom tako da se za to koristi termin cetvrodimenzionalnog kontinuuma prostor-vreme.

Samim tim se slobodno moze reci da pored sirine, visine , duzine imamo i cetvrtu dimenziju prostor - vreme koju relativno lako mozemo da protumacimo.

ps.
Inace ih po teoriji struna ima 12. (a mozda i vise, tacnije beskonacno)

pps.

Na objektima velike mase poput planeta usled velikog gravitacionog uticaja dolazi do vremenske dilatacije u vremenu , tacnije vreme ce za objekat koji se tamo nalazi teci sporije srazmerno gravitacionom uticaju u odnosu na Zemlju , sto je dovoljan pokazatelj koliko je vreme bitan faktor u prostoru .

Poslednja izmena:
Hypnotoad je generalno u pravu ,najprostije receno vreme je vezano za prostor jer zavisi od njega tacnije od mase = gravitacije koja utice na zakrivljenje prostora zajedno sa vremenom tako da se za to koristi termin cetvrodimenzionalnog kontinuuma prostor-vreme.

Samim tim se slobodno moze reci da pored sirine, visine , duzine imamo i cetvrtu dimenziju prostor - vreme koju relativno lako mozemo da protumacimo.

ps.
Inace ih po teoriji struna ima 12. (a mozda i vise, tacnije beskonacno)

pps.

Na objektima velike mase poput planeta usled velikog gravitacionog uticaja dolazi do vremenske dilatacije u vremenu , tacnije vreme ce za objekat koji se tamo nalazi teci sporije srazmerno gravitacionom uticaju u odnosu na Zemlju , sto je dovoljan pokazatelj koliko je vreme bitan faktor u prostoru .

Vreme NE POSTIJI!

Mi se sluzimo izrazom "vreme" kada hocemo da odmerimo i izmerimo KOLIKO SE NEKA MATERIJA PROMENULA.

Onda upotrebimo vreme kao ogranicavajuci faktor.

Recimo, za JEDAN SAT materija se promene toliko i toliko.

Sa njim MERIMO PROMENU.

Vreme NE POSTIJI!

Mi se sluzimo izrazom "vreme" kada hocemo da odmerimo i izmerimo KOLIKO SE NEKA MATERIJA PROMENULA.

Onda upotrebimo vreme kao ogranicavajuci faktor.

Recimo, za JEDAN SAT materija se promene toliko i toliko.

Sa njim MERIMO PROMENU.

Pa da vrijem dođe nešto kao prvi izvod iz jednačine. Vrijeme bukvalno ne postoji. Postoji slijed događaja ali on se ne poklapa sa "tokom vremena". Mi vrijeme mjerimo obrtanjem zupčanika ili nekom drugiom fizičkom promjenom za koju mislimo da se odigrava jednakom brzinom pa to dijelimo u neke odsječke od kojih pravimo vremenske jedinice. Mi moramo tako raditi jer je tako uređen svijet u kojem živimo. Takva su jjegova pravila i od toga se nemože uteći. Postoji poprilično tih dimenzija no mene to nije nikada intersovalo. Naučnici su uspjeli da otkriju postojanje nekih 10-ak dimenzija od kojih sus e tri razvile a ostale su ostale nerazvijene. Nije zaista tako sve su dimenzije razvijena, ali je naš svijet takav da ne možemo razumjeti drugačiji svijet od onoga kakav vidimo i osjećamo. Svakako bi migli i s fizičkim tijelom raditi svakakve "natprirodne stvari" ali kako smo zarobljeni u ovom svijetu to ne znamo. Kad budemo saznali tada nećemo ni bitzi u ovom nego u nekom drugom svijetu, tako da se oko toga ne treba previše ni mučiti. Naravno kad se uzađe iz tijela sve te stvari se razumiju same pos ebi ali kads e vratimo u tijelo sve se to zaboravi.

Back