Rokvić štampao letak i razaslao ga po svim krajevima Like, Bosanske krajine i Dalmacije gdje su postojale četničke jedinice. Bilo je to otvoreno pismo komandantu Dinarske divizije:
»
Raspopu Momčilu Đujiću
Za vreme moje bolesti, iskoristio si moju neaktivnost i počeo javno da me ogovaraš, preko svojih kozarskih >oficira< i oficira-crnoberzijanaca sa splitske i ostalih plaža naše Dalmacije. Kategorišete me kao izdajnika zbog saradnje s Nemačkom Vojskom. Podmukli raspope! Ja Mane Rokvić, u interesu srpskog naroda u stanju sam sve učiniti, a ti to ne možeš, samo iz kukavičluka. Sa kakvim pravom si ti mene >isključio< iz četničke organizacije? Od kada si ti postao tako moćan i silan?
Kada sam ja polagao ispit za četničku or330 ganizaciju, pred prijateljima i neprijateljima našega naroda, ti si se kuglao u kuglani Sime Dubajića u Kistanjama. Varaš se, pope, ako misliš da je srce Mane Rokvića postalo maleno pred tvojim pretnjama. U interesu srpskoga naroda sam u stanju sve učiniti i zato ti postavljam sledeća pitanja! Zašto si isključio iz četničke organizacije Isu Lukića koji te je izneo i^ vatre kada su ti koljena bila počela klecati od kukavičluka? Koji je također započeo borbu protiv komunista prije tvog povratka iz Kistanja? Zašto uz tebe sedi konkordaš i >borac< protiv Svetosavske crkve Stevo Radenović, a kojemu je zabranjeno od Vrhovne komande — Draže Mihailovu ća, da uopšte postoji u četničkoj organizaciji, zabranjeno da bude primljen \i četničku organizaciju, kao izdajnik i zelenaš, što je poznato celome narodu na srpskoj Tromeđi?
Zašto podiže tolika vešala i povješa ljude koji socijalno misle i osećajuj radi čega se nijesu slagali sa tvojom prljavom politikom i zakulisnom igrom?
Zašto kraj tebe sedi samozvani kapetan Vojo Perišić, koji je tražio bratoubilačku borbu među četnicima i koji je prilikom kapitulacije Italije marširao pod crvenom zastavom iz Splita za Drniš?
Raspope Đujiću! Tražim za tebe smrtnu kaznu!!!
Za sledeća: nečasna i sramna dela —
1. Otrovao si sa kapetanom Ivaniševićem — samozvanim >Vojvodom< dinarskim, Vojvodu Iliju Birčanina i proneverili ste 8 milijuna lira.
2. Organizovao si ubistvo pukovnika Nikole Uzunčevića i njegovog ubicu nagradio.
3. Lično si proneverio 15 milijuna lira koje je donio Vojvoda Petar Baćović da se dodele borcima i siromašnim srpskim familijama, zbog čega je Baćović bacio za tobom bombu u kući Steve Rađenovića koja je eksplodirala na Rađenovićevom krevetu.
4. Naredio si da se ubije srpski junak sa Tromeđe, Živko Brković, jer si se bojao da on ne preuzme komandu nad četničkim Odredima, koja mu je i pripadala. Koliko si platio onom mladiću iz Metka, kada ti je u Otriću saopštio da je ubijen i da je tvoje naređenje izvršeno.
5. Prisvojio si, zajedno sa kapetanom Ilićem i Stevom Rađenovićero, 150 milijuna kuna i 500 zlatnih funti sterlinga.
6. Pokušao si tri puta izvesti atentat na mene i sva tri tvoja atentator^ su ubijena iz moje ruke, i na osnovu toga ti mene nazivaš srpskim krvnikom1 izdajnikom, krajiškim razbojnikom, jeli tako raspope? 348
7. Izdao si u borbi na Kozjaku 1942. godine, kada sam izgubio 12 najboljih boraca i 20 ranjenih, dok si ti sa talijanima odveo svoje četnike, da pljačkaju mirna srpska sela u pozadini.
8. Ti i pukovnik Ačimovič, sa kapetanom Ilićem-Šoškićem, Ciganovičem i ostalom kompanijom, krivi ste za poraz Dinarske divizije na Uništima u ljetu 1943. godine, kada vas je jedna četa partizana razjurila i zarobila vam 60 konja, 2 teška bacača i mnogo automatskog oružja i pušaka. Tu ste izgubili 200 boraca. Tu je tvoj načelnik štaba Šoškić gađao tebe i ubio majora Mirića, dok ti nisi znao da kapetan Ilić-Šoškić nišani i puca na tebe, da te ubije kako bi mogao da zauzme položaj koji ti tobože i danas držiš.
9. Ti, Vojo Perišić i tvoj barometar za četničku organizaciju — kako ga ti nazivaš — Stevo Radenović sa ostalom izdajničkom klikom, vrbovali ste moje ljude da me izolujete od masa da bi me mogli lakše likvidirati zbog mojih socijalnih osećaja, zbog čega ste me nazvali komunistom, kojih sam više ubio nego ste vi svi skupa ispucali bojevih i manevarskih metaka.
10. Pokušao si bez opravdanog razloga da likvidiraš vodu četnika u srezu Donjelapačkom, Peru Rajaka i njegove sve prvoborce, među koje spada i hrabri junak Nikola Plećaš. Ovo se vidi iz dokumenata nađenih u famoznoj kantici samozvanog ličkog >Kaporala< Voje Perišića, iz koje se nadalje vidi da je pripremano i otvoreno tražena bratoubilačka borba među četnicima srpske Tromeđe.
11. Streljao si i povješao oko 350 Srba sa čime si nanijeo veliku štetu četničkoj organizaciji kao na primer, bekstvo četnika iz Žitnića, Vrbnika i drugih mesta, koji su pobegli zbog tvoga terora. Konačno tražim da ti se podigne spomen ploča još za života, kao >velikom umu< na kuglani Sime Dubajića u Kistanjama, gde si otpočeo svoju vojničku i političku karijeru.
Gde se god sretnemo ja i ti, lično, primiću borbu koju tražiš i namećeš, ali te unapred upozoravam da ćeš podneti svu odgovornost u koliko bi iz našeg sukoba izbila bratoubilačka borba.
Za ovo sve imam podatke i mogu tačno dokazati pred našim borcima i narodom, pred kim ćemo im ja i ti položiti sve račune. Ako se oduzimanje neprijateljske imovine naziva pljačkom, onda i ja pljačkam. Partizane ću ubijati, oduzimati im sve njihovo, jer ako neću ja njima oni hoće sigurno našem narodu. To ti nazovi kako hoćeš i na osnovu toga neka mi se sudi.
To sam činio i činiću. >Oficirima< pod tuđim imenom, kozarskim i >plažinim<, slični Francu Kovaču, poruči da neće imati mesta tamo gde ja dopirem, ni ti zajedno sa njima.
Ovo ti je, raspope, moj odgovor i poruka.«
http://znaci.net/00001/15.pdf