Četnički vojvoda Mane Rokvić

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Četnički vojvoda Mane Rokvić

Мане Роквић (убијен 1944. године) је био четнички борац. Рођен је у Колунићу код Босанског Петровца. Пре рата био је запослен у фабрици „Шипад“ из Дрвара. Један од вођа устанка у Босанској крајини. У почетку је био комуниста, али када је требало да буде ликвидиран због непослушности, он је пребегао четницима. Учествовао у првој борби против усташа 26. јула 1941. године надомак Дрвара, и у ослобођењу овог града 27. јула.

Командант пука „Краљ Александар Први“, у јесен 1941, један од шест пукова од којих ће крајем октобра настати Динарска четничка дивизија.

1591357702265.png

Брзо је постао независни четнички командант. Његова јединица је била позната по недисциплини. Нудио је у име четника усташама сарадњу у борби против партизана 17. маја 1942. године, да би месец дана касније склопили договор 18. јуна 1942.

За њега су Немци говорили да „без прекида и устезања сарађује са немачким трупама“, а да су и „низ других четничких вођа на подручју јужно од Бихаћа, неумољиви противници комунизма и добри борци“ који су се „сви истакли у сарадњи са нашим трупама“.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Мане_Роквић

ko je bio mane rokvić?
izdajica ili vojvoda?

pismeni sporazum između ustaša i četničkih komandanata Đujića, Rađenovića, Bogunovića i Rokvića sklopljen je 18. aprila 1942. godine u Kninu.

Dan pre potpisivanja sporazuma župan Sinčić je uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova NDH telegram br. V. T. 164/42 u kome kaže:

"Postignuta saradnja s četničkim vojvodama: Bogunovićem, Đujićem, Rokvićem. Četnici po dogovoru sa mnom i dobivenim uputstvima idu prema Glamoču sastati se sa četnicima Drenovića i domobrana, gdje odrediti plan daljih zajedničkih akcija. Radi djelovanja protiv partizana i radi postignuća dodira s hrvatskom vojskom četnici izvršili napad na Pulje — Crni Lug — Grkovce — Pogoru — Žičevo Malo i Veliko s Utjehom.

Četnici za saradnju s nama i borbu protiv partizana nemaju oružja, streljiva i hrane. Potrebno ih opskrbiti preko Knina ili u času dodira s našom vojskom u Glamoču. Radi potrebe oružane akcije domobrana iz Knina s četnicima prema Glamoču, Bosanskom Petrovcu i Južnoj Lici potrebno zapovjedništvu sedme operativne zone u Kninu poslati pojačanje u ljudstvu, oružju, osobno strojnicama, bacačima mina i vojnim vozilima.

Četnici poveli akciju protiv partizana iz Medka prema Strmici. Potrebno je povezati ovu akciju sa akcijom naše vojske iz Gospića. Četnici očekuju za svoje akcije uputstva našeg vojnog zapovjednika. Poruke slati preko Knina ili krilašima u Bosansko Grahovo, kao što je već učinilo zapovjedništvo trećeg vojnog zbora četnicima Brane Bogunovića. Gornje dostaviti zapovjedništvu trećeg vojnog zbora Sarajevo i Ministarstvu vanjskih poslova za Vrančića.

Zamjenik opće upravnog povjereništva veliki župan Sinčić.

http://www.znaci.net/00001/11_20.htm,,

eto, kako sad ovo tumačiš????

ja mislim da je jasno da su četnici popa djujića , vovjde bogunovića kao i ovde što ej tema, vojvode mane rokvića saradjivali s austašama

zar to nije izdaja?

čak ni forum ekonomiste samardžića ne spori da je vojvoda mane rokvić bio ratni zločinac:

Један од највећих злочина четника на територији данашње Хрватаке је покољ у Гатима 1. октобра 1942 , "где су четници припадници Ђујићеве фракције под вођством Мане Роквића заклали или убили 79 житеља Гата и 16 житеља оближњих засеока. Најмлађа убијена особа била је беба од 9 месеци, а најстарија старица од 87 година."

Наводи се да су неки живи одрани, вађене очи итд.. 1972. подигнут им је споменик а једна школа се звала "ОШ 1.10.1942." На годишњицу 2012. Хрвати су звали Србе да се поклоне жртвама, али је србијански министар рекао да Србија нема везе са четницима и да не жели да дође.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=53577#pid53577

kao i dalje na istoj strani da niko ne spori čak dodaje:

Мане Роквић је један од људи који су дебело окрвавили руке у том рату и срамота за српски народ у целини.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=60631#pid60631

Роквић јесте починио злочине и нема потребе неко да га правда. Није свако ко се звао четником и по његовим схватањима борио за српство светац и недужан.

Ми Срби имамо проблем да све идеализујемо.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=60803#pid60803

itd

............................

evo, ovde pda kiša pa guglujem o manetu roviću
za sada nisam našao ni jednu jedinu lepu reč o njemu, svi se slažu da je bio ustaški i nacistički sluga i veliki zlotvor srbima svog kraja

@proka tebe izgleda mnogo boli istina da su cetnici najveci heroji Drugog Svetskog Rata, pa stalno nalazis falsifikovanu istoriju i lazi? Nije lepo prokane..
četnici su rat izgubili
drugo, spaslo ih se manje od jednog bataljona od silnih divizija, pukova i korpusa, koji su pobegli pred partizanima u italiju i niko više
treće, ovde tema mane rokvić nije bio heroj, bio je izdajnik i saradnik okupatora, saradnik nacista

pismeni sporazum između ustaša i četničkih komandanata Đujića, Rađenovića, Bogunovića i Rokvića sklopljen je 18. aprila 1942. godine u Kninu.
http://www.znaci.net/00001/11_20.htm,,
eto, kako sad ovo tumačiš????
Nikola Milovanović - DRAŽA MIHAILOVIĆ
i gde je taj dokument ?
ovo je samo teskt i nigde se ne moze videti taj spis u izvornom obliku
dokle jedne te iste budalastine ?

čak ni forum ekonomiste samardžića ne spori da je vojvoda mane rokvić bio ratni zločinac:

Један од највећих злочина четника на територији данашње Хрватаке је покољ у Гатима 1. октобра 1942 , "где су четници припадници Ђујићеве фракције под вођством Мане Роквића заклали или убили 79 житеља Гата и 16 житеља оближњих засеока. Најмлађа убијена особа била је беба од 9 месеци, а најстарија старица од 87 година."

Наводи се да су неки живи одрани, вађене очи итд.. 1972. подигнут им је споменик а једна школа се звала "ОШ 1.10.1942." На годишњицу 2012. Хрвати су звали Србе да се поклоне жртвама, али је србијански министар рекао да Србија нема везе са четницима и да не жели да дође.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=53577#pid53577

kao i dalje na istoj strani da niko ne spori čak dodaje:

Мане Роквић је један од људи који су дебело окрвавили руке у том рату и срамота за српски народ у целини.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=60631#pid60631

Роквић јесте починио злочине и нема потребе неко да га правда. Није свако ко се звао четником и по његовим схватањима борио за српство светац и недужан.

Ми Срби имамо проблем да све идеализујемо.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zlocini-cetnika-jvuo?pid=60803#pid60803

itd

............................

evo, ovde pda kiša pa guglujem o manetu roviću
za sada nisam našao ni jednu jedinu lepu reč o njemu, svi se slažu da je bio ustaški i nacistički sluga i veliki zlotvor srbima svog kraja
opet bi ti da falsifikujes, kakav sad samardzic,
pa ti bre citiras postove nekih forumasa sa nekog drugog foruma i to je argument i dokaz :cepanje:
sta ti je danas :maramica:

četnici su rat izgubili
drugo, spaslo ih se manje od jednog bataljona od silnih divizija, pukova i korpusa, koji su pobegli pred partizanima u italiju i niko više
treće, ovde tema mane rokvić nije bio heroj, bio je izdajnik i saradnik okupatora, saradnik nacista
prvo
nisu , sto i zakon republike srbije potrvdjuje
drugo
nije tacno
trece
jos uvek nemas ni jedan dokaz, osim ako ne racunas postove sa drugih foruma

vojvodu maneta rokvića izdao je ustašama niko drugi nego pop djujić

tako je još jedan četnički vojvoda zaklan u jasenovcu

.................................

Otvoreno pismo Mane Rokvića, pisano šest dana poslije vojvodinog sastanka s njemačkim oficirima u Kninu, bio je dotad najžešći i najotvoreniji napad na Đujića i njegove bliske suradnike.

Đujić pak bez Nijemaca ništa nije mogao poduzeti protiv Rokvića.

Nekoliko pokušaja da ga domami na »pregovore« u »drugi Jasenovac«, to jest na Kosovo, završili su Rokvićevim porukama kako on »nije janje za klanje«.

Vojo Perišić, koji je zajedno s Rokvićem ušao u Knin u njemačkim oklopnim kolima, i jedno vrijeme bio načelnik Rokvićevog štaba, pokušao je — dakako, s Dujićevom privolom, ako ne i po Dujićevom nagovoru — da ubije Rokvića, ali ni to nije uspjelo.

Đoko Marić, koji je bio združen s Rokvićem, poslije rata 332 piše da je »kapetan Vojo Perišić, koji je bio u štabu Momčila Dujića, preko svoje veze kovao planove sa Nemcima, kako da nam dodu glave«, ali je — naivno uvjerava — »vezu Perišića sa Nemcima otkrio vojvoda Mane Rokvić«.

Takoder je »u Perišićevoj arhivi« našao pismo Perišića Nijemcima, »kako Rokvić i ja spremamo smrtan udarac Nemcima«. Kaže da su on i Rokvić uhvatili Perišića, ali »nismo ga kaznili kaznom kakvom se kažnjavaju izdajnici nego smo ga s dokazima predali Đujiću«.

To nepoštedno natjecanje između Dujića i Rokvića potrajalo je sve do jeseni 1944. godine, kad su Nijemci konačno shvatili da je Rokvićev vojni značaj spram Djujićevog sitan, pa su ga s ustašama likvidirali.

Marić o tome piše :

»Vojvoda Mane Rokvić nije verovao koliko je Nemcima stalo da dođu do naših glava, poverovao je njihovim oficirima i otišao na tobože pregovore, gde je uhapšen, sproveden u Zagreb i predat Paveliću živ. Njegovu pratnju, 24 četnika, junaka i pregaoca, predali su u zloglasni ustaški logor u Jasenovcu, gde su poklani. Ja sam ostao usamljen .. .«"

Nacvistički poručnik Konrad i kapetan Lazarević bili su presudne ličnosti u Đujićevom obračunu s vojvodskim mu kolegom Manom Rokvićem. Istina, Konrad nije bio u Dalmaciji kad je Rokvić uhapšen u Bihaću, ali njegovi pipci su daleko dosezali.

http://znaci.net/00001/15.pdf

opet ti sa svojim nedoumicama i proverenim informacijama
Мане Роквић се повлачио заједно са немачком војском крајем 1944. године.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мане_Роквић
»Vojvoda Mane Rokvić nije verovao koliko je Nemcima stalo da dođu do naših glava, poverovao je njihovim oficirima i otišao na tobože pregovore, gde je uhapšen, sproveden u Zagreb i predat Paveliću živ.
a na ovim linkovima koje obicno citiras pise i da je rokvic "44-e ubijen negde oko knina",
pa sad ajd ti nama reci sta je tacno od svega :maramica:
moguca verzija bi bila ...
povlacio se zajedno sa nemcima koji su ga zarobili i ubili negde oko knina a onda ga mrtvog predali usrasama pa ga onda i oni jos jednom za svaki slucaj ubili u jasenovcu:cepanje:

Проко, Мане Роквић сарађивао са усташама :eek: а уједно био најекстремнији командант ДЧД.

Да се њега питало једно хрватско уво не би остало на теренима на које су излазили четници. Око за око, зуб за зуб - један од рјетки команданта који је Хрватима узвратио једнаком мјером.

ja mislim da je jasno da su ..... saradjivali s austašama
zar to nije izdaja?

Не, сарадња није издаја. То је твоја стандардна замена теза којом нас уводиш у политичку идеологију.
Сарадња је чак и законска обавеза.

Poslednja izmena:
Не, сарадња није издаја. То је твоја стандардна замена теза којом нас уводиш у политичку идеологију.
Сарадња је чак и законска обавеза.
u kom crtanom filmu je saradnja sa okupatorom zakonska obaveza???

ajde derane da vidim taj zakon

daj nam zakon na videlo ili povuci reč !!!

Проко, Мане Роквић сарађивао са усташама :eek: а уједно био најекстремнији командант ДЧД.

Да се њега питало једно хрватско уво не би остало на теренима на које су излазили четници. Око за око, зуб за зуб - један од рјетки команданта који је Хрватима узвратио једнаком мјером.
to da jeste, jeste, zbog ekstremizma je bio poznat
ali da je saradjivao sa okupatorom i sa ndh, ni to nije čudno, jer je to tada bila zvanična dražina politika
pa dok je bio u "sistemu" on joj se povinovao, sve dok ga djujić nije isključio iz četničke organizacije
posle toga imamo ono besno pismo koje je javno uputio popu djujiću i zbog koga je na kraju glavu izgubio

Rokvić štampao letak i razaslao ga po svim krajevima Like, Bosanske krajine i Dalmacije gdje su postojale četničke jedinice. Bilo je to otvoreno pismo komandantu Dinarske divizije:

»Raspopu Momčilu Đujiću
Za vreme moje bolesti, iskoristio si moju neaktivnost i počeo javno da me ogovaraš, preko svojih kozarskih >oficira< i oficira-crnoberzijanaca sa splitske i ostalih plaža naše Dalmacije. Kategorišete me kao izdajnika zbog saradnje s Nemačkom Vojskom. Podmukli raspope! Ja Mane Rokvić, u interesu srpskog naroda u stanju sam sve učiniti, a ti to ne možeš, samo iz kukavičluka. Sa kakvim pravom si ti mene >isključio< iz četničke organizacije? Od kada si ti postao tako moćan i silan?

Kada sam ja polagao ispit za četničku or330 ganizaciju, pred prijateljima i neprijateljima našega naroda, ti si se kuglao u kuglani Sime Dubajića u Kistanjama. Varaš se, pope, ako misliš da je srce Mane Rokvića postalo maleno pred tvojim pretnjama. U interesu srpskoga naroda sam u stanju sve učiniti i zato ti postavljam sledeća pitanja! Zašto si isključio iz četničke organizacije Isu Lukića koji te je izneo i^ vatre kada su ti koljena bila počela klecati od kukavičluka? Koji je također započeo borbu protiv komunista prije tvog povratka iz Kistanja? Zašto uz tebe sedi konkordaš i >borac< protiv Svetosavske crkve Stevo Radenović, a kojemu je zabranjeno od Vrhovne komande — Draže Mihailovu ća, da uopšte postoji u četničkoj organizaciji, zabranjeno da bude primljen \i četničku organizaciju, kao izdajnik i zelenaš, što je poznato celome narodu na srpskoj Tromeđi?

Zašto podiže tolika vešala i povješa ljude koji socijalno misle i osećajuj radi čega se nijesu slagali sa tvojom prljavom politikom i zakulisnom igrom?

Zašto kraj tebe sedi samozvani kapetan Vojo Perišić, koji je tražio bratoubilačku borbu među četnicima i koji je prilikom kapitulacije Italije marširao pod crvenom zastavom iz Splita za Drniš?

Raspope Đujiću! Tražim za tebe smrtnu kaznu!!!

Za sledeća: nečasna i sramna dela —

1. Otrovao si sa kapetanom Ivaniševićem — samozvanim >Vojvodom< dinarskim, Vojvodu Iliju Birčanina i proneverili ste 8 milijuna lira.

2. Organizovao si ubistvo pukovnika Nikole Uzunčevića i njegovog ubicu nagradio.

3. Lično si proneverio 15 milijuna lira koje je donio Vojvoda Petar Baćović da se dodele borcima i siromašnim srpskim familijama, zbog čega je Baćović bacio za tobom bombu u kući Steve Rađenovića koja je eksplodirala na Rađenovićevom krevetu.

4. Naredio si da se ubije srpski junak sa Tromeđe, Živko Brković, jer si se bojao da on ne preuzme komandu nad četničkim Odredima, koja mu je i pripadala. Koliko si platio onom mladiću iz Metka, kada ti je u Otriću saopštio da je ubijen i da je tvoje naređenje izvršeno.

5. Prisvojio si, zajedno sa kapetanom Ilićem i Stevom Rađenovićero, 150 milijuna kuna i 500 zlatnih funti sterlinga.

6. Pokušao si tri puta izvesti atentat na mene i sva tri tvoja atentator^ su ubijena iz moje ruke, i na osnovu toga ti mene nazivaš srpskim krvnikom1 izdajnikom, krajiškim razbojnikom, jeli tako raspope? 348

7. Izdao si u borbi na Kozjaku 1942. godine, kada sam izgubio 12 najboljih boraca i 20 ranjenih, dok si ti sa talijanima odveo svoje četnike, da pljačkaju mirna srpska sela u pozadini.

8. Ti i pukovnik Ačimovič, sa kapetanom Ilićem-Šoškićem, Ciganovičem i ostalom kompanijom, krivi ste za poraz Dinarske divizije na Uništima u ljetu 1943. godine, kada vas je jedna četa partizana razjurila i zarobila vam 60 konja, 2 teška bacača i mnogo automatskog oružja i pušaka. Tu ste izgubili 200 boraca. Tu je tvoj načelnik štaba Šoškić gađao tebe i ubio majora Mirića, dok ti nisi znao da kapetan Ilić-Šoškić nišani i puca na tebe, da te ubije kako bi mogao da zauzme položaj koji ti tobože i danas držiš.

9. Ti, Vojo Perišić i tvoj barometar za četničku organizaciju — kako ga ti nazivaš — Stevo Radenović sa ostalom izdajničkom klikom, vrbovali ste moje ljude da me izolujete od masa da bi me mogli lakše likvidirati zbog mojih socijalnih osećaja, zbog čega ste me nazvali komunistom, kojih sam više ubio nego ste vi svi skupa ispucali bojevih i manevarskih metaka.

10. Pokušao si bez opravdanog razloga da likvidiraš vodu četnika u srezu Donjelapačkom, Peru Rajaka i njegove sve prvoborce, među koje spada i hrabri junak Nikola Plećaš. Ovo se vidi iz dokumenata nađenih u famoznoj kantici samozvanog ličkog >Kaporala< Voje Perišića, iz koje se nadalje vidi da je pripremano i otvoreno tražena bratoubilačka borba među četnicima srpske Tromeđe.

11. Streljao si i povješao oko 350 Srba sa čime si nanijeo veliku štetu četničkoj organizaciji kao na primer, bekstvo četnika iz Žitnića, Vrbnika i drugih mesta, koji su pobegli zbog tvoga terora. Konačno tražim da ti se podigne spomen ploča još za života, kao >velikom umu< na kuglani Sime Dubajića u Kistanjama, gde si otpočeo svoju vojničku i političku karijeru.

Gde se god sretnemo ja i ti, lično, primiću borbu koju tražiš i namećeš, ali te unapred upozoravam da ćeš podneti svu odgovornost u koliko bi iz našeg sukoba izbila bratoubilačka borba.

Za ovo sve imam podatke i mogu tačno dokazati pred našim borcima i narodom, pred kim ćemo im ja i ti položiti sve račune. Ako se oduzimanje neprijateljske imovine naziva pljačkom, onda i ja pljačkam. Partizane ću ubijati, oduzimati im sve njihovo, jer ako neću ja njima oni hoće sigurno našem narodu. To ti nazovi kako hoćeš i na osnovu toga neka mi se sudi.

To sam činio i činiću. >Oficirima< pod tuđim imenom, kozarskim i >plažinim<, slični Francu Kovaču, poruči da neće imati mesta tamo gde ja dopirem, ni ti zajedno sa njima. Ovo ti je, raspope, moj odgovor i poruka

http://znaci.net/00001/15.pdf

to da jeste, jeste, zbog ekstremizma je bio poznat
ali da je saradjivao sa okupatorom i sa ndh, ni to nije čudno, jer je to tada bila zvanična dražina politika
pa dok je bio u "sistemu" on joj se povinovao, sve dok ga djujić nije isključio iz četničke organizacije
posle toga imamo ono besno pismo koje je javno uputio popu djujiću i zbog koga je na kraju glavu izgubio
posle toga imamo nesto sto ti citiras a to je najobicnija knjiga kakvih u nasoj knjizevnosti sf zanra iz perioda ww2 ima "onolko" :cepanje:

saradnja je izdaja, bila i uvek biće

ajde der bratac, da vidimo na koji se zakon to pozivaš???
ti toliko pojma nemas da je to strasno...kako se zove kad pregovaras sa nerijateljima i dogovoris sa njima prestanak napada na vozove beograd zagreb, prestanak dejstava po celoj ndh i borbu samo protiv cetnika ...eee to je vidis saradnja :maramica:

inace da , ratnim zakonima su resene obaveze okupatora i stanovnistva , ali ti to ne bi razumeo jer su u pitanju zakoni koje oni vasi nisu postovali ni pre ni za vreme ni posle rata :mazi:

Back