Bren
Elita
- Poruka
- 23.654
Dakle, uz legendarnu Dinarsku diviziju vojvode Đujića (severna Dalmacija i delvi Like) gde je i da li je još negde bio organizovan četnički pokret. Kordun, Banija, Slavonija?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dakle, uz legendarnu Dinarsku diviziju vojvode Đujića (severna Dalmacija i delvi Like) gde je i da li je još negde bio organizovan četnički pokret. Kordun, Banija, Slavonija?
Upoznat sam samo s Đujićevom bandom koja je klala sve odreda na širem prostoru Dalmacije i Like, ne čineći veliku razliku među Srbima i Hrvatima. O njegovim zvjerstvima sam prvo čuo od strane samih Srba kojima je ostao u nemilom sjećanju.
Pa sad kako se uzme. Ja sam od tih Srba iz Dalmacije čuo da ih je Đujić spasio ustaškog klanja inače bi prošli isto ko i Srbi na Baniji (u Glinskoj crkvi, recimo).
To i kažem, neke je Srbe poštedio, druge zaklao (zajedno s Hrvatima). Uglavnom, ja sam od Srba čuo sve najgore o njemu. Nisu štedjeli najvulgarnije epitete da ga karakterno opišu.
Upoznat sam samo s Đujićevom bandom koja je klala sve odreda na širem prostoru Dalmacije i Like, ne čineći veliku razliku među Srbima i Hrvatima. O njegovim zvjerstvima sam prvo čuo od strane samih Srba kojima je ostao u nemilom sjećanju.
Hahah, sprdnje. A od kojih "Srba" si to cuo? Eto, vidis, ja sam iz tih krajeva, pa znam da je sav narod imao najbolje misljenje o Djujicu.
Njegov najveci zlocin je bio taj sto se suprotstavio hrvatskom zlocinstvu. I to je najveci zlocin cetnika uopste. Zamisli, koja je to drskost, braniti se od pokolja!??
Na Kordunu je bilo manjih cetnickih odreda, a na Baniji tek par cetnika. U Slavoniji, koliko mi je poznato, cetnika nije bilo. Joco Eremic (kasniji zamjenik kom. lickog cetnickog korpusa), prvi partizan Korduna je 1944, htio prevesti cijelu 8. kordunasku u cetnicke. Nazalost, plan je propao zbog izdaje, pa su presli Eremic, 70 rukovodilaca i oko 1500 partizana, medju licke cetnike.
U Lici su cetnici drzali donju Liku i sjeverozapadni dio gornje Like (Gacku dolinu itd.) cijeli rat.
Hercegovacki cetnici su bili od polovine 1942. do poc. 1943 u Lici i Dalmaciji, kao ispomoc lickim i dalmatinskim cetnicima.
Не знам како те није срамота да се јавиш на ову тему,и изјавиш ову глупост.У НДХ није било кољача па је Ђујић прототип.Једна од највећих и најорганизованијих четничких дивизија је управо била Ђујићева,бројала је и до 20000 бораца,и управо су Срби на тој територији најмање пропатили.На Кордуну је било мањих четничких одреда колико знам, а на Банији су партизани били већина.
Ево га Чича са Северининим "прађедом"... Хрватом... четниким војводом Звонимирom Вучковићем Феликсom -
Zanimljivo je kako si "slijep" kada braniš koljače, pripadnike svog naroda, a isto spočitavaš ekstremistima iz redova hrvatskog naroda. Dvostruka mjerila. Priču sam čuo od Pokrajaca iz Razvođa kod Promine koji su s gnušanjem pričali o popu Đujiću kao najvećem koljaču na prostoru Dalmacije za vrijeme WWII. Sve te priče o četnicima kao finim i dobrim vojnicima koji su se samo branili i bili odani kralju, zapravo su priče za malu djecu. Najdraže oružje četnika je nož. Nije valjda zato da prerežu jabuku?Da su doista bili samo "dobri vojnici" ubijali bi samo neprijateljske vojne postrojbe i to puškom kako dolikuje, ne bi klali i rezbarili vratove (i civilima).
Mislim da mu je otac Srbin a majka Hrvatica.Rodjen je u Biljeljini.
Mislim da mu je otac Srbin a majka Hrvatica.Rodjen je u Biljeljini.
Nemaju oni nikakve veze sa Severinom.
inače bi prošli isto ko i Srbi na Baniji (u Glinskoj crkvi, recimo).
Ne nije. I otac i majka su mu Hrvati iz Vareša(Prkić). Majka mu se kasnije preudala za oficira srpske vojske Vučkovića.
Ne nije. I otac i majka su mu Hrvati iz Vareša(Prkić). Majka mu se kasnije preudala za oficira srpske vojske Vučkovića.
Da ocuh,u pravu si.
Znali neko nesto vise o Dobrosavu Jevdjevicu,Cvijetinu Todicu,vojvodama Drenovicu,Dangicu,Bogunovicu,Perisicu,Bircaninu,Rokvicu i na kojim teritorijama su delovali.
Zanimljivo je kako si "slijep" kada braniš koljače, pripadnike svog naroda, a isto spočitavaš ekstremistima iz redova hrvatskog naroda. Dvostruka mjerila. Priču sam čuo od Pokrajaca iz Razvođa kod Promine koji su s gnušanjem pričali o popu Đujiću kao najvećem koljaču na prostoru Dalmacije za vrijeme WWII. Sve te priče o četnicima kao finim i dobrim vojnicima koji su se samo branili i bili odani kralju, zapravo su priče za malu djecu. Najdraže oružje četnika je nož. Nije valjda zato da prerežu jabuku?Da su doista bili samo "dobri vojnici" ubijali bi samo neprijateljske vojne postrojbe i to puškom kako dolikuje, ne bi klali i rezbarili vratove (i civilima).