Четничке војводе из Народне одбране

Cetnicki pokret i razni pokreti koji se u novijem ratovima nazivaju Cetnicima osim imena i nema nista zajedno.

To je neka vrsta folklora postalo.

Pa pitanje je i koliko Ravnogorski pokret (JVuO) i četništvo iz II svjetskog rata ima zajedničkih crta sa srpskim četnicima/komitama iz vremena Balkanskih ratova, I svjetskog rata i prije toga...

Narocito s pocetka rata je bilo popularno nositi bradurine, masne duge kose, sajkace i subare sa mrtvackim glavama, ukrstene redenike preko grudi i sav taj folklor a onda su se svi zausljivili pa su se brze-bolje morali sisati i brijati, pa je doslo ljeto devedeset druge i postalo je vruce da bi se ratovalo u subarama a i oni redenici postadose teski jer se trebalo svakodnevno pentrati po brdima i tako se uljudismo silom prilika.

Zna se kako izgleda vojska! Sisanje na nulu i brijanje svaki cetvrti dan i to u ratnim uslovima. Ko lizne kap rakije, 20 batina mokrim konjskim kanapom preko duppeta. Ko izaziva svadju i tucu, pravac na vojni sud. Gledao sam ja te "cetnike" 1991. kad su urlali mrtvi pijani "Od Topole" a onda dodje mobilizacija, a oni svi ko popisani ili ko piccke.....pravac bezanija iz jedinice.....majci i zeni pod suknju!!! Ne mozes da ih nateras da udju u kamion ili autobus. Jednom cela jedinica iz pozeske brigade u sastavu uzickog korpusa razbezala kuci, posle VP isla za njima i samo im trazila da vrate oruzje, nije ih hapsila. A bilo je tu i zenskog plakanja od nekih, prosto me bilo sramota sto sam musko.

Najveću kompromitaciju četničkog pokreta učinila je 50-o godišnja komunistička propaganda ali pre svega su to uradili sami tzv. "ravnogorci" novog vremena. Sve ono što su komunisti radili tokom svoje valdavine, sve one njihove predstave o bradatim koljačima koji "jedu malu decu", su te karikature od ljudi preuzeli.

Na hiljade časnih mladih ljudi pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su svoj život dali za Srbiju i ovaj narod oskrnavljeno je ponajviše u 90-im godinama prošlog veka. Danas kada slike sa skupova na Ravnoj gori prepune bradatih kreatura, pijanih i drogiranih, obiđu svet vrlo, je teško predstaviti u pozitivnom svetu ono što je ravnogorski pokret zaista bio, prvi pravi antifašistički pokret u Evropi. Najgore je što komunistička propaganda za 50 godina nije do kraja uspela, da na osnovu pojedinačnih slučajeva u potpunosti iskompromituje četnički pokret, to smo mi sami uradili. Generalisanjem celog pokreta upravo preko onih primera koje su komunisti i izdvajali iz mase pozitivnih mi smo doveli do toga da četnički pokret u današnjem svetu nema onu sliku koju istorijski zaslužuje.

Prije par godina sam brao maline kod jednog domacina u Arilju koji je bez srama i ustrucavanja pricao o tome kako se 1992.tokom nekoliko dana, dok je trajala mobilizacija uzickog korpusa, sakrivao u kukuruzistu blizu kuce. Tamo je i spavao a zena mu je donosila hranu i obajvestavala ga ukoliko bi naisla patrola vojne policije. Bio je cak ponosan na tu hajducku stranicu iz svoje licne istorije.

Poslednja izmena:
U Pozegi 1991. su ulicama isli raspojasani, bradati rezervisti i pucali kao da su posli u svatove. Seli pred kafanu i svi mrtvi pijani a puske im stoje u autu, mogao sam da ih pokradem samo da sam hteo. Tipicna scena iz filma "Ko to tamo peva" kad ona vojska spava pored topa a Danilo Bata Stojkovic vice "neprijatelj prelazi reku" a oni spavaju i nista ne cuju. Sticem utisak da su se ponosili ko ce veci dezerter i alkos da postane.

Back