Cetnicka emigracija

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Poslije II svjetskog rata, mnogi cetnici su pobjegli od komunista i naselili gradove SADa a najvise Australije. Sidney se smatra najnaseljeniji dio sa Srbima.
Pitanje je da li su se potomci cetnika asimilovali u anglo-saksonce ili odrzavaju vezu sa Srbijom?

Poslije II svjetskog rata, mnogi cetnici su pobjegli od komunista i naselili gradove SADa a najvise Australije. Sidney se smatra najnaseljeniji dio sa Srbima.
Pitanje je da li su se potomci cetnika asimilovali u anglo-saksonce ili odrzavaju vezu sa Srbijom?

Asimilirali se.

Bila ih je dosta i u Londonu.

UDBA je uvek radila protiv Srba u dijaspori. Udba je imala specijalnno odeljenje za srpsku dijasporu. CIlj im je uvek bio da ih rasturi, da im ne dozvoli da se ujedine ili ne dalko bilo postanu i neka pretnja za vlast u Beogradu, zavđali ih tamo sa ustašama, hrvatima, ovima onima, međusobno itd., na razne načine je radila protiv Srba po belom svetu.

I kako ti ne dosadi da otvaraš ovakve teme? Štancuješ ih kao govnna. Samo ispada.

ebali vas četnici i partizani jedna od najnebuloznijih podela ikada eno ima i tema o nekom rehabilitovanom pokojnom bradonji

To ti misliš da je bila nebulozna.

Ode glava u to vreme.

Dovoljno je bilo da te komšija blizak partizanima optuži da si bio četnički simpatizer... streljanje. Nema suda.

I koliko je ljudi pubijano i proterano iz Srbije... pa to nikada nije tačan broj objavljen. Nešto sam ranije negde pročitao da je UDBA u periodu posle rata, period 50tih i 60tih, praktično period udar informbiroa i posle, udba je procesuirala i zatvarala oko 1 700 000 ljudi u Srbiji, a možda u Jugoslaviji... nisam siguran.

Ali u tu brojku ne ulaze čestike is treljanja u toku rata i neposredno posle rata.

To ti misliš da je bila nebulozna.

Ode glava u to vreme.

Dovoljno je bilo da te komšija blizak partizanima optuži da si bio četnički simpatizer... streljanje. Nema suda.

I koliko je ljudi pubijano i proterano iz Srbije... pa to nikada nije tačan broj objavljen. Nešto sam ranije negde pročitao da je UDBA u periodu posle rata, period 50tih i 60tih, praktično period udar informbiroa i posle, udba je procesuirala i zatvarala oko 1 700 000 ljudi u Srbiji, a možda u Jugoslaviji... nisam siguran.

Ali u tu brojku ne ulaze čestike is treljanja u toku rata i neposredno posle rata.
nebulozna je podela danas posle toliko godina pogotovu što je današnji svet ovakav kakav je i gde su otprilike oni sad tu zamenili uloge prozapadni četnici su postali proruski zagovornici a oni partizani ili kako god komunjare(istina ima raznih koomunjara ali ipak) levičari su prozapadni a ne proruski,danas su takve podele na četnike i partizane nebulozne i prevaziđene

Da im se udje u trag
А зашто да им се уђе у ТРАГ..тај?
Четници нису Злочинци.
Они су се оформили да би спасавали свој Народ и своју Отаџбину.
Стриктно одбрамбена Формација.
Било је Злочина са њихове Стране (село Вранић) али то због Осветољубивости јер је Србима претходно било нанесено зЛО.

А зашто да им се уђе у ТРАГ..тај?
Четници нису Злочинци.
Они су се оформили да би спасавали свој Народ и своју Отаџбину.
Стриктно одбрамбена Формација.
Било је Злочина са њихове Стране (село Вранић) али то због Осветољубивости јер је Србима претходно било нанесено зЛО.
Pouzdano znam, da srbijanski cetnici nisu cinili zlocine, nego su imale ideologiju a Tito nije skrivao da je saradjivao sa Drazom Mihajlovicem.
Crnogorski cetnici su bili nesto posebno i cinili su zlocine a u tome su se isticali Kosta Pecanac i Pavle Djurisic.
Takodje u ravnogorskom pokretu u Centralnoj Srbiji bilo je i muslimana cetnika.

Kad sam bio dijete, posjecivao sam moje rodjake na Pesteri koji su pamtili II svjetski rat, i oni bi govorili sve najljepse o kraljevskoj vojsci i koliko je postovanja imao kralj prema muslimanima da je postojao poseban kazan bez svinjetine za muslimane. Kod Titine vojske toga nije bilo.

Back