Četkica za zube - dajte predloge i iskustva

cikcak

Primećen član
Poruka
698
Svašta se prodaje na onim rafovima gde su četkice za zube, ima kojekakvih oblika sa nejednakim ili ukošenim i ukrštenim vlaknima četkice, sa raznim plastičnim i gumenim dodacima za ne znam kakvu masažu, i prodor u "međuprostore" , ima i nekih sa amortizerima, savitljivim drškama, sa elektromotorom...
Dok su one sa običnom ravnom formom sve ređe.
Postaje problem da se nađe kvalitetna četkica najprostijeg ravnog oblika, a da nisu vlakna previše tvrda, ili loše obrade vrha vlakana pa više grebu nego što čiste, ili su nekako razređenih vlakana, pa kad trljaš, kao da se igraš igračkom...

Pomalo pesimističan početak teme, imate li vi nešto ohrabrujuće ?

30_2_1.jpg

samo vidi dal ti prija meksa il tvrdja meni traje par meseci

Bilo koja meka cetkica , ako redovno perete i pravilno zavrsava posao. Sto se cetkica tiče. Na to je potrebno još dodati redovne kontrole na 6 meseci uz ukljanjnje kamenca i poliranje zuba. I naravno konac svako veče. Ako redovno perete ne treba vam ništa sem mete nejobičnije četkice, stomatolog je taj koji treba da ispolira zube a vi posle samo to održavate. Srednje i tvrde četkice mogu da oštete desni s obzirom da gomila ljudi misli da je dobro ako trljaju kao divlji. Ostavite se gluposti, ova četkica pod uglom, ona pod uglom i da ne pričam dalje. Četkica se menja na mesec dana i to je to. Da nekažem najbokja je ona meka, naprostija od 70 dinara.

Bilo koja meka cetkica , ako redovno perete i pravilno zavrsava posao. Sto se cetkica tiče. Na to je potrebno još dodati redovne kontrole na 6 meseci uz ukljanjnje kamenca i poliranje zuba. I naravno konac svako veče. Ako redovno perete ne treba vam ništa sem mete nejobičnije četkice, stomatolog je taj koji treba da ispolira zube a vi posle samo to održavate. Srednje i tvrde četkice mogu da oštete desni s obzirom da gomila ljudi misli da je dobro ako trljaju kao divlji. Ostavite se gluposti, ova četkica pod uglom, ona pod uglom i da ne pričam dalje. Četkica se menja na mesec dana i to je to. Da nekažem najbokja je ona meka, naprostija od 70 dinara.
vazi ako ces ti da mi je kupujes jer meni 5 dana meka ne traje+sto imam osecaj da zube nisam ni prao

Najjeftinijа četkica (oral-b valjda, nisam sigurna), imaju 2 u pakovanju za 90 dinara. Jer ionako treba da ih menjaš na dve nedelje zbog bakterija. Ako pereš zube 2 minuta, svaka je dobra. Naravno, osim ako toliko trljaš da isečeš desni a to je već drugi problem.

Sa tom četkicom možeš da skidaš kamenac sa sanitarija, toliko su "meke".

One koje sam navela u gornjem postu, da ne ispadne da ih reklamiram zbog neke koristi, postoje u barem 5 stepena mekoće. Regular, normal, soft, ultra soft, super soft.
To su četkice koje će vam svaki bolji stomatolog preporučiti. Imam sreću da mi je veoma bliska osoba profesor na stomatologiji, pa znam o čemu pričam.
Mekoća četkice nije važna samo za zube, mnogo je važnija za desni.

Jeste kiki ali poslednji izdatak koji mi treba u životu je četkica od 500 dinara na svake dve nedelje.
Mada, bih ja rado mekanu četkicu koja masira desni i četku za kosu od svinjske dlake i peglu sa keramičkim pločama od deset hiljada.
Al' nije baš da mi krvare desni od ovih, socijalnih...
I da, ovo za dve nedelje i jeftine četkice mi je rekao stomatolog, isto profesor.

mozhda su u hipermarketima jeftinije, isto uzimam valjda oral b mada ne primecujem vise razliku. ima i tih svemirskih nije to loshe al mislim za pranje ti je dovoljna ta obichna
ima ono meko/tvrdo/srednje to ne utice na cenu, ako je nekom bitno, treba da pogledash sta pise na kutiji

ahahah dokle doslo, castis se svemirskom cetkicom za zube : ))
ko je dokon nek kupi konac pa nek chisti, a imate i one vertikalne cetkice u apoteci... sto ciste izmedju zuba, intradentalne, razniih debljina

da, zadnji put mi je zubarka rekla da konac vishe nije u fazonu nego te cetkice : )) mislim pre neku godinu, valjda tako zubari smatraju, to bolje
al i to valjda reci ce jedan ovako drugi onako

navodno so ili soda bikarbona rastvaraju kamenac na zubima ponekad, ne radim to, umocis u to pa cistis zube, sigurno, 2 posto

Poslednja izmena:
mozhda su u hipermarketima jeftinije, isto uzimam valjda oral b mada ne primecujem vise razliku. ima i tih svemirskih nije to loshe al mislim za pranje ti je dovoljna ta obichna
ima ono meko/tvrdo/srednje to ne utice na cenu, ako je nekom bitno, treba da pogledash sta pise na kutiji

ahahah dokle doslo, castis se svemirskom cetkicom za zube : ))
ko je dokon nek kupi konac pa nek chisti, a imate i one vertikalne cetkice u apoteci... sto ciste izmedju zuba, intradentalne, razniih debljina

da, zadnji put mi je zubarka rekla da konac vishe nije u fazonu nego te cetkice : )) mislim pre neku godinu, valjda tako zubari smatraju, to bolje
al i to valjda reci ce jedan ovako drugi onako

navodno so ili soda bikarbona rastvaraju kamenac na zubima ponekad, ne radim to, umocis u to pa cistis zube, sigurno, 2 posto

Meni je zubarka jednom rekla da ne kupujem taj konac za čišćenje nego da čistim običnim koncem, za šivenje, po mogućstvu crnim ili braon. Jer "sve što je belo nije dobro za zube".

:neutral:

Pitam se je l to važilo i za mleko.

Meni je zubarka jednom rekla da ne kupujem taj konac za čišćenje nego da čistim običnim koncem, za šivenje, po mogućstvu crnim ili braon. Jer "sve što je belo nije dobro za zube".

.

Da nije smešno bilo bi tužno a i vice versa :lol:

Konac za zube je presvučem voskom da ne bi oštetio gleđ zuba i isekao desni, što će ti se veoma brzo desiti ako poslušaš svoju "pametnu" zubarku.
Ima ga u raznim bojama i ukusima. Menta, jagoda....

Četkice se menjaju na 3 meseca. Kažeš, nemaš da daš 500 din za kvalitetnu četkicu, a imaš za nekvalitetnu, 100 din svakih 15 dana, koliko je to za 3 meseca ? :lol:

hvala svima koji konstruktivno učestvuju na temi.
a što se tiče jednog(ali bezvrednog) komentara gde se osoba iščuđava "kakve se sve teme neće postaviti !?" , moram da pitam šta to ima loše u ovoj temi ?!?

nedavno sam na "zdravlju" postavio pitanje (na koje nije stigao nijedan odgovor) o tome zna li se nešto o sredstvima za detekciju naslaga i kamenca na zubima.
pa eto da i to pomenem ovde, ako neko nešto zna ?

@georgejune
četkica sa slike koju si postavio ima upravo onakve plastično-gumene dodatke koji me automatski odbijaju od kupovine. ako si je koristio, opiši efekat tih dodataka ?

hvala svima koji konstruktivno učestvuju na temi.
a što se tiče jednog(ali bezvrednog) komentara gde se osoba iščuđava "kakve se sve teme neće postaviti !?" , moram da pitam šta to ima loše u ovoj temi ?!?

nedavno sam na "zdravlju" postavio pitanje (na koje nije stigao nijedan odgovor) o tome zna li se nešto o sredstvima za detekciju naslaga i kamenca na zubima.
pa eto da i to pomenem ovde, ako neko nešto zna ?

@georgejune
četkica sa slike koju si postavio ima upravo onakve plastično-gumene dodatke koji me automatski odbijaju od kupovine. ako si je koristio, opiši efekat tih dodataka ?

Redovan odlazak kod zubara rešava sve probleme plaka, nemaš ti potrebe da izigravaš detektiva među svojim zubićima :lol:

Što se tiče gumenog dodatka, on nema nikakve veze sa pranjem zuba, tako da se na to ne obaziri. Danas sve mora da bude "nabudženo" pa i četkice za zube, izgleda.

Vidim da niko ne koristi interdentalne četkice. One su mnogo efikasnije i komotnije za upotrebu od konca i mnogo bolje čiste prostor između zuba.

Oni koji štede na održavanju zuba, će jednog dana plaćati mostove, implantate...ili proteze.

Redovan odlazak kod zubara rešava sve probleme plaka, nemaš ti potrebe da izigravaš detektiva među svojim zubićima :lol:

Što se tiče gumenog dodatka, on nema nikakve veze sa pranjem zuba, tako da se na to ne obaziri. Danas sve mora da bude "nabudženo" pa i četkice za zube, izgleda.

Vidim da niko ne koristi interdentalne četkice. One su mnogo efikasnije i komotnije za upotrebu od konca i mnogo bolje čiste prostor između zuba.

Oni koji štede na održavanju zuba, će jednog dana plaćati mostove, implantate...ili proteze.
Неће Кикице.
Само баталите слаткоћу.
Са око 10 година у 3. основне извадио сам шестицу доле лево, али остали зуби су мигрирали и попунили празнину + имам једну ливену пломбу из ЈНА, 1983. урађену и сви остали зубиЧи су моји.
Добро, доњи умњаци су ми израсли, горњи нису.
Перем зубе само увече, да клопа не трули ноћу, а то што вас плаше јутарњим плаком, то мора, мсм плак, а за плашење...ебга маркетинг је чудо.
Док дању једемо на глеђи зуба се због оптерећења стварају микропукотине које ноћу бивају поново минерализоване управо због пљувачке богате смањеног воденог и повећаног минералног састава.
Ујутро само једна јабуКица, одмах после устајања и то је то.
Преко дана конац је краљ...ајд још и чачакалица.

Da nije smešno bilo bi tužno a i vice versa :lol:

Konac za zube je presvučem voskom da ne bi oštetio gleđ zuba i isekao desni, što će ti se veoma brzo desiti ako poslušaš svoju "pametnu" zubarku.
Ima ga u raznim bojama i ukusima. Menta, jagoda....

Četkice se menjaju na 3 meseca. Kažeš, nemaš da daš 500 din za kvalitetnu četkicu, a imaš za nekvalitetnu, 100 din svakih 15 dana, koliko je to za 3 meseca ? :lol:
Četkice se menjaju na 15 dana. Nemam da dam 500 dinara na 15 dana, tj. imam al' neću. Mnogo mi je :rumenko:
Ne izvrći.

I nije 100 nego 90, i dobiješ 2. To je 90 dinara mesečno, umesto 1000.
Nisam primetila nuspojave "tvrde, užasne četke, koja cepa desni".

Са око 10 година у 3. основне извадио сам шестицу доле лево, али остали зуби су мигрирали и попунили празнину
Jeste, to je i meni uradila u osnovnoj, da bi imala izvađen zub za neku vrstu specijalizacije...
Bolela šestica, došla kod zubara za odrasle jer je jedini radio, izbušila ga, stavila lek i rekla dođi sutra da stavimo plombu. Ona sutra ne radi, radi dečiji, neka nova (koja je posle 3 meseca i otišla) kaže - to ti je za vađenje, izvadi šesticu (koja se ne bi trebala vaditi osim u krajnjoj nuždi baš da zubi ne bi migrirali i popunili prazninu), stub nosač je l te, i sa te strane mi je jedini umnjak izašao i iskrivio ceo ugriz na unutra, sa gornje desne strane.
Vrlo je bitno šta rade sa zubima vaše dece, dok su još dobri za popravljanje.

Неће Кикице.
Само баталите слаткоћу.
Са око 10 година у 3. основне извадио сам шестицу доле лево, али остали зуби су мигрирали и попунили празнину + имам једну ливену пломбу из ЈНА, 1983. урађену и сви остали зубиЧи су моји.
Перем зубе само увече, да клопа не трули ноћу, а то што вас плаше јутарњим плаком, то мора, мсм плак, а за плашење...ебга маркетинг је чудо.
Док дању једемо на глеђи зуба се због оптерећења стварају микропукотине које ноћу бивају поново минерализоване управо због пљувачке богате смањеног воденог и повећаног минералног састава.
Ујутро само једна јабуКица, одмах после устајања и то је то.
Преко дана конац је краљ...ајд још и чачакалица.

To što ti lično imaš dobre zube, možeš da zahvališ genetici i sreći.
Ja imam komšinicu, koja u svojoj 45-oj ima sve svoje zube sa nijednim karijesom, ali ostatak porodice ( roditelji, brat), sve skupa nema svojih zuba koliko i ona sama.

Konac i čačkalicu, mnogo bolje zamenjuje interdentalna četkica.
Vidim da je nisi koristio, pa kupi jednom da bi bio ono što tvoj nik kaže :lol:

Nažalost, statistike u Srbiji su porazne :

1. oko 10% populacije nema nijedan zub - nose totalne proteze
2. 25 % nema više od deset zuba
3. Sve zube, nema ni 10% Srba

Situacija se naglo pogoršava od 2005-te godine, nakon uvođena novog Zakona o stomatološkim uslugama, po kome se skoro sve plaća.

Četkice se menjaju na 15 dana.

To ti je rekla ona zubarka, koja kaže da je bolji običan, šnajderski konac, po mogućstvu crn ? :rotf: Neka darkerka, a ?
Jel ona koristi crnu pastu za zube? :mrgreen:

Poslednja izmena:

Back