Cetinje

gost 226460

Iskusan
Poruka
5.049
Dakle otvaram ovu temu o istorijskom znacaju grada cetinja za srbe, interesuje me ko ga je osnovao, ko su najveci junaci, koja su najdominantnija prezimena kroz istoriju cetinja, i na kraju kakva je danas situacija u tom gradu ...

Ja znam da je cetinje osnovao jedan Borojevic koji je dosao medju prvima iz raske

Poslednja izmena od moderatora:
da su Dukljani JEDINI PRAPRECI DANASNJIH CRNOGORACA, iako je neosporiva istorijska cinjenica, kako je naprijed receno, da su Dukljani (koje vizantijci nazivaju Srbima) zivjeli na prostoru koji je priblizno trecina danasnje Crne Gore, a da su Rasani (koje isto vizantijci i drugi zovu Srbima) i drugi Srbi zivjeli na prostoru koji cini priblizno 2/3 danasnje Crne Gore, pa ako se romanski stanovnici Duklje (kojih je ostalo u primorju, ali su vremenom asimilovani u vecinske Srbe) ne ubroje u pretke danasnjih Crnogoraca, a u te pretke se uracunaju i doseljenici iz srpskih zemalja - onda ispada da su Dukljani (romano-srpski zitelji) prapreci najvise 1/10 danasnjih Crnogoraca, dok su Rasani sa Zahumljanima, Travunjanima i drugim Srbima prapreci 9/10 danasnjih Crnogoraca (ali ne treba zaboraviti da Cetinje, srce Stare Crne Gore osniva neki Rasanin Borojevic, i da Bokelji i primorci,gdje je romanskog stanovnistva bilo najvise, nikada nisu bili Crnogorci, a i danas su vecina tih potomaka romano-Srba katolika; Hrvati i Srbi-koji su pravoslavni iz Boke. Pravi, stari Crnogorci su onda u jos vecem postotku SRBI, sto svjeoci i sva istorija, a neki od njih su i naknadno naseljavali Boku i postajali katolici.)

Aj ti za početak koristi velika početna slova za imena nacija i gradova , mislim ovo je istorijski forum , a i brate ne nećeš nositi džakove pa da seumoriš ako to uradiš , nije teško jer zaista ružno izgleda i odmah daje neozbiljan ton temi!

Radi se ako se nevaram o Ivanu Borojevicu staresini nisa koji je izbegao u zetu .Od njih kasnije nastaju Ivanovici i dapcevici ,a i mnogi drugi zitelji cetinja ,mislim da i danas u cucama ima tih Ivanovica .

Aj ti za početak koristi velika početna slova za imena nacija i gradova , mislim ovo je istorijski forum , a i brate ne nećeš nositi džakove pa da seumoriš ako to uradiš , nije teško jer zaista ružno izgleda i odmah daje neozbiljan ton temi!

Dobro ,zbog truda da sakupim sto vise informacija verodostojnih ,nisam narucito obracao paznju ,nisam mislio da ce neko da zakere ,nego da se skoncentrise na temu ,ali prihvatam kritiku ...

Back